CHERITERA KAMI...: January 2018

Jan 29, 2018

Short trip ke Langkawi

Pasal penginapan dah settle cerita, link link INI , entry harini nak share pasal mane tempat yang kami pergi sepanjang 2H1M di Langkawi. Disebabkan trip kali ni masa musim cuti sekolah dah beberapa hari sebelum Krismas, memang dah dijangka macam mana sesaknye jeti. So, kami beli tiket feri pukul 8pagi supaya senang nak dapat parking kereta berdekatan jeti Kuala Perlis.

Beginilah rupa jeti Kuala Perlis seawal pagi masa cuti sekolah

Pukul 9pagi sampai di jeti Kuah terus ambil kereta sewa. Kami sewa avanza sebab 6orang kan, bagi selesa sikit nak jalan-jalan. Total sewa RM200, boleh contact 013-277 5773 ( Shukri).

Sebelum meneruskan aktivti, kenelah isi perut dulu memasing tak breakfast lagi. Rupanye hari Jumaat dekat Langkawi banyak juga kedai makan tutup. Jenuh pusing-pusing area pekan tu jumpa 1 kedai ni ha dekat dengan area Maybank Kuah.
Nampak perkataan Bangla tu teragak-agak juga nak masuk.Hahahah~

Bersih kedainya, yang tukang canai dan pekerja semua perempuan.

Sedap woo roti canai ni tak garing tak lembut sangat nice je. Kuah pun letop, campur sambal die pedas. Kalau korang tengah baca ni tengah mencari tempat makan dekat Kuah, boleh try sini keyh

Disebabkan tak dapat memenuhi keinginan mak nak stay tepi pantai Cenang, kami bawa la jalan-jalan Cenang. Masa tahun 2013 datang dulu pun tak sempat jejak kaki pantai Cenang. Mak kata, next time ade rezeki datang Langkawi, nak duduk Cenang jugak. Ok mem!

Sesampai hujan pula, nasib baik kejap je. So cuaca tak hangat, redup dingin
 

Next destinasi ke Pantai Tanjung Rhu pula. Tempat favourite forever:)

Lepas solat Jumaat, singgah lunch di Kedai Kak Yan Nasi Campur. Banyak lauk banyak dah habis. Yealah dah petang orang boleh tahan ramai juga. Komen dari yang lain cakap sedap makanannye. So, kami tak tipu yea bagi review. Memang sedap makanan di situ:)

Dari kedai Kak Yan ke hotel lalu Makan Mahsuri. Dah alang-alang lalu, singgah lah terus. Tiket RM12 (dewasa), RM6 (kanak-kanak).

Yang seronok dalam ni Mak dengan Ayah je lah. Siap tunggu nak tengok persembahan dalam rumah traditional tu. Selain ade cerita sejarah, makan, telaga , rumah-rumah kampung ada juga kedai-kedai kecil menjual kuih-kuih tradisi. Ok la tapi macam tak berapa maintain sangat tempatnye.

Masa yang ditunggu-tunggu, check in time!Boleh baca previous entry pasal hotelnya. Untuk dinner, memang takde plan. Ada kawan suggest Bamboo Restaurant dekat Kuah. Ok, terus set dekat waze.

Sampailah kami di sini. yang sebenarnye bukan di sini terletaknya Bamboo Restaurant tu bertentangan dengan kawasan ni, tapi tengok sini lagi meriah, jom la kite dinner dekat sini je.

Ni je gambar makanan yang sempat ambil. Ada tomyam, siakap sweet sour, sayur, satay, ape lagi ntah. Memasing kelaparan. Servis kedai akak ni lambat sikit tapi nasib baik sedap. So, tak sia-sia tunggu dalam kelaparan. Licin habis semua!

Esoknya lepas check out, dah janji nak bawa makan laksa ikan sekoq. lets kite!

Laksa Ikan Sekoq @ Laksa Pulau..sedap sedap. Banyak kan pilihan foodtruk tepi airport ni dan mostly memang offer laksa ikan sekoq. Cuma tak tahu yang mana betul2 sedap dan menepati citarasa.

Pasembur pun sedap, kuah panas panas

Sempat singgah kedai ikan bilis dekat Kuah, harga ikan bilis lebih kurang kot jumpa yang elok dan murah ke kan. Mmm..tapi ikan sepat situ cantik-cantik dan nampak fresh. 2 ekor RM4.Hohoh.Udang kering pun cantik juga. Boleh la kalau korang nak singgah kedainya otw nak ke BellaVista Resort Kuah.

Terus pergi jeti Kuah. Ingatkan nak singgah dataran Helang nak ambil gambar tapi jem giler jalan nak ke jeti tu, cancel ke dataran. turun terus masuk tunggu feri.

Begitulah kisahnya 2H1M short trip ke Langkawi. memang tak puas lah kan. Takpe, ade rezeki, mai lagi no familia:)

Jan 16, 2018

The Ocean Residence Langkawi - Part 2

Entry sebelum ni dah kongsi pasal bilik, kali ni nak bawa korang tour sekitar The Ocean Residence pula. Menjadi kebiasaan dan kesukaan N sebelum pergi sesuatu tempat, N mesti akan stalk dekat instagram gambar-gambar dekat tempat tu. Tengok macam mana previous guest ambil gambar. Dari situ, N dapat tahu yang dekat The Ocean Residence ni sangat cantik view sunrise and sunset nampak la langit jingga tu nice je. 

Tapi bukan rezeki, cuaca sepanjang menginap tu tidak mengizinkan. Hujan, langit kelam dan suram. Nasib baik petang masa hari check in dah tak hujan, dapatlah jalan-jalan kejap sekitar hotel ni.

 SubhanaAllah..Alhamdulillah

Laut dekat dah cuma tak boleh nak terjun je. Rumah belakang tu bukan untuk guest tapi owner punya sendiri. Bestnya rumah tepi laut:)

The Ocean Residence ini dimiliki oleh Mr.Paul Penders ( tak ingat dari negara mana) yang berkahwin dengan orang Malaysia, Perlis kot tak silap. Kelupaan pulak, masa check in sempat la interview budak receptionist tu ha.Heheh. Mr.Paul Penders juga ada jual produk-produk kecantikan berasaskan organik. Dekat mini shop hotel tu, ada di jual produk-produk tersebut. Sabun dan shampu dalam bilik pun dari jenama beliau. Nice juga bau dia. Kalau korang perasan, konsep dekat sini ala-ala English kan sebab dah tentu ikut selera owner. Lain dari kebiasaan konsep hotel di Malaysia ni.

Selain dari pool yang access dari bilik tu, ade juga public pool. Guest yang stay dekat bilik selain macam kami tu, boleh la mandi dekat sini. Bersambung pool dewasa dan kanak-kanak.

Nice kan view dekat sini😘 Sesambil teman orang tu berenang-renang ketepian.

Nanti boleh la kita datang lagi sini ek, orang di sanunn;p

Cafe yang comel dan cozy. Suka sangat konsep open air garden macam ni.Seat nampak limited tapi tak sesak pun sebab guest datang sikit sikit. Selesa!

  Pilihan buffet breakfast yang just nice. tak banyak sangat dan tak sikit sangat. Cukup semua ada nak nasi lemak ke goreng2 ke western atau soup.

Dalam bilik comel ni ade lagi makanan untuk keep it cold. Salad, buah-buahan dan juice.

Kite pun nak juga post wajib dekat sini. Breakfast overlooking the sea+coconut tree dan sambal nasi lemak itu adalah sedap. Menambah-nambah kite makan. Bile ntah makan tak bertambahnye;p

Family time! ni pula overlooking pool dekat bilik.Nampak tak sipi-sipi belah kanan gambar. Room rate kami termasuk 2pax breakfast. Kalau nak add on breakfast kene tambah RM25 seorang.  Pesan kat anak-anak buah tu, nak beakfast kalu kene bangun awal, makan banyak2 kalau tak rugi makcik angpa bayar. Tu gigih bangun awal, kalau tak maunye nak bangun pepagi hujan pulak tu.

Cafe ni hanya buka waktu breakfast sahaja. Waktu lain kalau guest perlukan in room servis, boleh contact diorang akan bagi menu dan delivery to your room. Kalau nak jimat dan rajin kene keluar dari kawasan ni untuk makan. Tak jauh pun dari pekan Kuah 6minit je.
Dah kenyang, balik bilik sambung berendam. Siap-siap check out pukul 12 tengahari.

Macam ni la rupa kawasan dalam The Ocean Residence Langkawi. Ada Spa juga. Kalau mai 1 family boleh book yang The Villa tu memang macam rumah la ade 2bilik 3bilik besar.

Kami booking via Agoda apps RM382 (Superior Long House Room) inc breakfast. Actually ntah macam mana hari Agoda nak deduct card, tu ada problem so booking kami jadi status cancel. Terus husband contact pihak hotel. Nasib baik diorang memang dah block booking tu untuk kami dan kami booking semula direct to them dengan harga sama macam Agoda. Weehuu!

Dari 1st time masuk kawasan ni sampai lah ke chek out, semuanya puas hati. Mungkin la ada sikit-sikit komen itu ini tapi minor sangat. Yang penting, rasa jatuh cinta:)

Thank you ayahanda belanja anak menantu cucu-cucu dekat sini. Semoga dimurahkan rezeki lagiiii dan lagiii dan sihat selalu. We love u , atok!

The Ocean Residence Langkawi
1 Ocean Front Estate Kuah
04-966 3210 / 013-489 1210


Jan 11, 2018

The Ocean Residence Langkawi - Part 1

Langkawi lagi!!Kali ni pergi berenam dengan mak ayah dan anak-anak buah. Dulu family trip 2013 pergi 18orang tak puas sebab kejap je tapi banyak aktiviti yang penting-penting tu dapat cover masa tu. So, kali ni pergi just relax. 

Nak mencari hotel pun 1 masalah jugak. Ciri-ciri yang mak bagi, tepi pantai. Agak last minute survey hotel sebab macam confirm tak confirm nak pergi berapa orang nak ikut bagai. So, bila hujung-hujung nak mencari tempat menginap dalam bajet dan mengikut citarasa memang pening. Serious pening! Cuti sekolah dekat nak Christmas pulak tarikhnya boleh imagine camne `pack`nye lagi lagi kalau stay dekat are Cenang. Memang Cenang tu dah di keluarkan dalam list awal-awal sebab mostly hotel susah nak parking kan. Pergi dengan family dengan orang tua ni kalau boleh kita nak selesa lebih. Lagipun ayah cakap, die nak belanja. Lagi la anakanda nervous kot tak puas hati ke. Pilih punya pilih last2, kami decide book di The Ocean Residence. Tukang belanja kate on, laju la semua on yea dak rezeki jangan ditolak:)

Book thru agoda asalnya tapi last minute tu ade problem. Nasib baik double check dan pihak hotel memang dah block kami punya booking sesiap kalau tak mau ada tidur dalam kereta je. Tapi memang bagus pun servis mereka ni dari memula N call tanya rate sampai la kami check out semua puas hati. Layanan terbaik!

Kami sampai pukul 10pagi di Langkawi. Settlekan kereta sewa gedebak gedebuk bawa jalan sana sini lunch siap solat Jumaat baru check in.Next next entry N cerita kami p jalan mana ja untuk 2H1M ni. 

Selamat datang ke The Ocean Residence Langkawi. Terasa seperti masuk ke 1 dunia lain pulak


Lobby house kot nak panggil reception macam tak sesuai sebab tempat ni dalam 1 rumah kecil ala english style yang bila masuk terus N terus macam woww!biase la minah ni kalau tak over tak sah;p

Dah settle , staff hotel akan bawa korang naik buggy untuk di bawa ke bilik. Jommmm!

Corridor menuju ke bilik masing-masing. Simple je. Konsep rumah sangat guna pintu sliding. So, kene make sure langsir tu sentiasa bertutup kang ter'opssss'.Kihkihkih.

1st view bila buka sliding door a.k.a pintu masuk bilik. Bilik ni memang pengcahayaan dia kurang. Very the deam malap romantik.

      Ini pula view menghadap pintu masuk atau sliding door tadi. Dalam laci tu ade iron dan hair dryer. Just nice saiz bilik ni tak besar dan tak kecil sangat. Ruang bawah atas karpet tu anak buah 2 orang tidur situ, selesa ja tengok.

Simple wardrobe complete with safety box, iron board.Ada mini fridge and tea coffee making fasilities.

Simple toilet juga. Towel siap ada 4 sebab ade pool sekali kan.

Part shower tu je la kene hati-hati sikit sebab lantai die sama level dan jenis licin sikit. Bila mandi tu air mercik kan so kene careful sikit na.

Boleh pula lupa awal-awal tu nak ambil gambar view camni, esok pagi baru teringat. tu yang view kelam je sebab hujan di pagi hari. Kalau bukak sliding door dekat balkoni tu inilah viewnye.Nampak laut sikit jadilah macam tepi laut jugak kan.

Depa dah stat dahhhh.Hahha. Wajib la uols posing2. Dah la tak nampak bayang quest lain pun walaupun bilik semua fully booked. Sangat terasa privacy tu makin syok amik gambar.

Serius tak tipu sangat mendamaikan suasana sini. Macam rasa dekat villa sendiri pun ada jugak. In total ada 14 unit bilik yang pool view tapi hanya bilik no1-11 sahaja yang direct access to pool. 

Dalam renyai-renyai hujan ni kami terjun je rugi la tak mandi.

Nampak tak dekat balkoni tu ada set coffee table siap wall fan , suis untuk charge. Memang tempat baik punya untuk lepak tepi pool. Ni depan bilik parents N dan anak2 buah, sebelah tu bilik kami.

😍😍😍


Macam tak muat nak habiskan 1 entry gambar banyak lagi, ade lagi nak share pasal The Ocean Residence Langkawi ni. So, tunggu next entry ok.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah