CHERITERA KAMI...: January 2018

Jan 16, 2018

The Ocean Residence Langkawi - Part 2

Entry sebelum ni dah kongsi pasal bilik, kali ni nak bawa korang tour sekitar The Ocean Residence pula. Menjadi kebiasaan dan kesukaan N sebelum pergi sesuatu tempat, N mesti akan stalk dekat instagram gambar-gambar dekat tempat tu. Tengok macam mana previous guest ambil gambar. Dari situ, N dapat tahu yang dekat The Ocean Residence ni sangat cantik view sunrise and sunset nampak la langit jingga tu nice je. 

Tapi bukan rezeki, cuaca sepanjang menginap tu tidak mengizinkan. Hujan, langit kelam dan suram. Nasib baik petang masa hari check in dah tak hujan, dapatlah jalan-jalan kejap sekitar hotel ni.

 SubhanaAllah..Alhamdulillah

Laut dekat dah cuma tak boleh nak terjun je. Rumah belakang tu bukan untuk guest tapi owner punya sendiri. Bestnya rumah tepi laut:)

The Ocean Residence ini dimiliki oleh Mr.Paul Penders ( tak ingat dari negara mana) yang berkahwin dengan orang Malaysia, Perlis kot tak silap. Kelupaan pulak, masa check in sempat la interview budak receptionist tu ha.Heheh. Mr.Paul Penders juga ada jual produk-produk kecantikan berasaskan organik. Dekat mini shop hotel tu, ada di jual produk-produk tersebut. Sabun dan shampu dalam bilik pun dari jenama beliau. Nice juga bau dia. Kalau korang perasan, konsep dekat sini ala-ala English kan sebab dah tentu ikut selera owner. Lain dari kebiasaan konsep hotel di Malaysia ni.

Selain dari pool yang access dari bilik tu, ade juga public pool. Guest yang stay dekat bilik selain macam kami tu, boleh la mandi dekat sini. Bersambung pool dewasa dan kanak-kanak.

Nice kan view dekat sini😘 Sesambil teman orang tu berenang-renang ketepian.

Nanti boleh la kita datang lagi sini ek, orang di sanunn;p

Cafe yang comel dan cozy. Suka sangat konsep open air garden macam ni.Seat nampak limited tapi tak sesak pun sebab guest datang sikit sikit. Selesa!

  Pilihan buffet breakfast yang just nice. tak banyak sangat dan tak sikit sangat. Cukup semua ada nak nasi lemak ke goreng2 ke western atau soup.

Dalam bilik comel ni ade lagi makanan untuk keep it cold. Salad, buah-buahan dan juice.

Kite pun nak juga post wajib dekat sini. Breakfast overlooking the sea+coconut tree dan sambal nasi lemak itu adalah sedap. Menambah-nambah kite makan. Bile ntah makan tak bertambahnye;p

Family time! ni pula overlooking pool dekat bilik.Nampak tak sipi-sipi belah kanan gambar. Room rate kami termasuk 2pax breakfast. Kalau nak add on breakfast kene tambah RM25 seorang.  Pesan kat anak-anak buah tu, nak beakfast kalu kene bangun awal, makan banyak2 kalau tak rugi makcik angpa bayar. Tu gigih bangun awal, kalau tak maunye nak bangun pepagi hujan pulak tu.

Cafe ni hanya buka waktu breakfast sahaja. Waktu lain kalau guest perlukan in room servis, boleh contact diorang akan bagi menu dan delivery to your room. Kalau nak jimat dan rajin kene keluar dari kawasan ni untuk makan. Tak jauh pun dari pekan Kuah 6minit je.
Dah kenyang, balik bilik sambung berendam. Siap-siap check out pukul 12 tengahari.

Macam ni la rupa kawasan dalam The Ocean Residence Langkawi. Ada Spa juga. Kalau mai 1 family boleh book yang The Villa tu memang macam rumah la ade 2bilik 3bilik besar.

Kami booking via Agoda apps RM382 (Superior Long House Room) inc breakfast. Actually ntah macam mana hari Agoda nak deduct card, tu ada problem so booking kami jadi status cancel. Terus husband contact pihak hotel. Nasib baik diorang memang dah block booking tu untuk kami dan kami booking semula direct to them dengan harga sama macam Agoda. Weehuu!

Dari 1st time masuk kawasan ni sampai lah ke chek out, semuanya puas hati. Mungkin la ada sikit-sikit komen itu ini tapi minor sangat. Yang penting, rasa jatuh cinta:)

Thank you ayahanda belanja anak menantu cucu-cucu dekat sini. Semoga dimurahkan rezeki lagiiii dan lagiii dan sihat selalu. We love u , atok!

The Ocean Residence Langkawi
1 Ocean Front Estate Kuah
04-966 3210 / 013-489 1210


Jan 11, 2018

The Ocean Residence Langkawi - Part 1

Langkawi lagi!!Kali ni pergi berenam dengan mak ayah dan anak-anak buah. Dulu family trip 2013 pergi 18orang tak puas sebab kejap je tapi banyak aktiviti yang penting-penting tu dapat cover masa tu. So, kali ni pergi just relax. 

Nak mencari hotel pun 1 masalah jugak. Ciri-ciri yang mak bagi, tepi pantai. Agak last minute survey hotel sebab macam confirm tak confirm nak pergi berapa orang nak ikut bagai. So, bila hujung-hujung nak mencari tempat menginap dalam bajet dan mengikut citarasa memang pening. Serious pening! Cuti sekolah dekat nak Christmas pulak tarikhnya boleh imagine camne `pack`nye lagi lagi kalau stay dekat are Cenang. Memang Cenang tu dah di keluarkan dalam list awal-awal sebab mostly hotel susah nak parking kan. Pergi dengan family dengan orang tua ni kalau boleh kita nak selesa lebih. Lagipun ayah cakap, die nak belanja. Lagi la anakanda nervous kot tak puas hati ke. Pilih punya pilih last2, kami decide book di The Ocean Residence. Tukang belanja kate on, laju la semua on yea dak rezeki jangan ditolak:)

Book thru agoda asalnya tapi last minute tu ade problem. Nasib baik double check dan pihak hotel memang dah block kami punya booking sesiap kalau tak mau ada tidur dalam kereta je. Tapi memang bagus pun servis mereka ni dari memula N call tanya rate sampai la kami check out semua puas hati. Layanan terbaik!

Kami sampai pukul 10pagi di Langkawi. Settlekan kereta sewa gedebak gedebuk bawa jalan sana sini lunch siap solat Jumaat baru check in.Next next entry N cerita kami p jalan mana ja untuk 2H1M ni. 

Selamat datang ke The Ocean Residence Langkawi. Terasa seperti masuk ke 1 dunia lain pulak


Lobby house kot nak panggil reception macam tak sesuai sebab tempat ni dalam 1 rumah kecil ala english style yang bila masuk terus N terus macam woww!biase la minah ni kalau tak over tak sah;p

Dah settle , staff hotel akan bawa korang naik buggy untuk di bawa ke bilik. Jommmm!

Corridor menuju ke bilik masing-masing. Simple je. Konsep rumah sangat guna pintu sliding. So, kene make sure langsir tu sentiasa bertutup kang ter'opssss'.Kihkihkih.

1st view bila buka sliding door a.k.a pintu masuk bilik. Bilik ni memang pengcahayaan dia kurang. Very the deam malap romantik.

      Ini pula view menghadap pintu masuk atau sliding door tadi. Dalam laci tu ade iron dan hair dryer. Just nice saiz bilik ni tak besar dan tak kecil sangat. Ruang bawah atas karpet tu anak buah 2 orang tidur situ, selesa ja tengok.

Simple wardrobe complete with safety box, iron board.Ada mini fridge and tea coffee making fasilities.

Simple toilet juga. Towel siap ada 4 sebab ade pool sekali kan.

Part shower tu je la kene hati-hati sikit sebab lantai die sama level dan jenis licin sikit. Bila mandi tu air mercik kan so kene careful sikit na.

Boleh pula lupa awal-awal tu nak ambil gambar view camni, esok pagi baru teringat. tu yang view kelam je sebab hujan di pagi hari. Kalau bukak sliding door dekat balkoni tu inilah viewnye.Nampak laut sikit jadilah macam tepi laut jugak kan.

Depa dah stat dahhhh.Hahha. Wajib la uols posing2. Dah la tak nampak bayang quest lain pun walaupun bilik semua fully booked. Sangat terasa privacy tu makin syok amik gambar.

Serius tak tipu sangat mendamaikan suasana sini. Macam rasa dekat villa sendiri pun ada jugak. In total ada 14 unit bilik yang pool view tapi hanya bilik no1-11 sahaja yang direct access to pool. 

Dalam renyai-renyai hujan ni kami terjun je rugi la tak mandi.

Nampak tak dekat balkoni tu ada set coffee table siap wall fan , suis untuk charge. Memang tempat baik punya untuk lepak tepi pool. Ni depan bilik parents N dan anak2 buah, sebelah tu bilik kami.

😍😍😍


Macam tak muat nak habiskan 1 entry gambar banyak lagi, ade lagi nak share pasal The Ocean Residence Langkawi ni. So, tunggu next entry ok.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah