CHERITERA KAMI...: Langkawi Skycab Skybridge Skyglide

Apr 13, 2017

Langkawi Skycab Skybridge Skyglide

Kira kali kedua kami menjejakkan kaki di sini. Cerita dulu boleh baca dekat link ini. Beza harga 4tahun lepas dengan sekarang lebih sekali ganda. 2013 RM15( dewasa), 2017 RM40(dewasa). Huhuh. Dulu masa datang tak dapat naik Skybridge sebab tutup under maintenance, masa tu dah target dah next time mai Langkawi wajib naik Skybridge ni jugak.

Lepas makan-makan dekat Nasi Dagang Pak Malau , awal lagi baru pukul 10lebih nak check-in pun tak boleh lagi. Jadinya kami pergi lah ke Langkawi Cable Car or Langkawi Skycab nama lainnnye. N cakap dekat hasben kita tengok dulu ramai orang tak beratur, kalau ramai cancel naik.

Selamat Datang ke Langkawi Geopark. Memang dah banyak juge upgrade dari dulu lagi banyak kedai, entertainment dan makin cantik.

Eh..tetbe dah ada dalam skycab.Heheh.Tak ramai orang kejap je beratur beli tiket and tunggu turn naik. Gayat tak tengok ni??Ada orang tu gayat laaa, dulu naik relax je.Hikhik;p Kali ni naik kebetulan angin kuat plak rasa goyang tu boleh tahan la. Baru la rasa thrill skit yea dak;)

Excited nampak Skybridge tu tak sabar nak naik.Neves neves juga tapi excited lebih.

Selamat sampai di Top Station. Turun je dr Skycab korang menghala ke kiri menuju ke kaunter tiket untuk ke Skybridge pula tau. Nak p skybridge ni tiket tak include dengan Skycab tadi. Kene beli dekat atas ni. Pastu ada 2 option samada nak nature walk atau naik skyglide. Rujuk gambar di atas. Of course la kami pilih naik Skyglide. Tak kuasa la we ols nak nature walk tu naik turun tangga celah pokok habis make up.Hahha.Dasar sangat kan.

Begitulah rupanye Skyglide tersebut. Ada 1 tu je pergi dan balik dan boleh memuatkan dalam 8-10orang. Jadinya kene bawak bersabar bebanyak la untuk menunggu turn. Macam kami pergi bukan time sesak, ada la dalam 15minit tunggu. Baca komen orang cakap time cuti sekolah tu ada tunggu sampai 2 jam. Hebat la daya kesabaran beliau. Tunggu punya lama, perjalanan die kejap je dalam 3minit sehala.

SubhanaAllah..Allahuakbar..memang cantik sangat pemandangan dari sini.Hijauuu biru.Angin memang kuat selalu. Jalan kene pimpin orang sebelah. Takut terbang kita nanti.Hahha.

Happy us:)

World Most Spectacular Pedestrian Bridge

Actually korang kalau malas beratur sesak2 nak beli tiket di kaunter, boleh juga beli online sesiap di website Panorama Langkawi. Ada pelbagai pakej yang ditawarkan juge. Then Skycab ni ada bermacam jenis sekarang. Kalau tahap berani sangat tu boleh la try Bottom Glass Gondola yang bawah tu clear nampak bawah terus. Teringin juga nak try tu tapi harga tiket die kelip-kelip mata kita tengok.

Dekat 2jam atas ni sampai masa untuk turun. Suasana pukul 1tengahari.Masing-masing tengah tunggu Skycab untuk turun. Beratur la lagi kita.

Sebelum keluar jangan lupa bayar parking dulu. Oh, ada 2 type of parking tau.
Standard Open Parking RM3 (2jam pertama), Privilege Open Parking (Flat Rate RM10)

Total 1pax : RM40 (Skycab) + RM15 (Skybridge+ Skyglide)
FB : Panorama Langkawi

2 comments:

idzwa kamaruddin said...

Macam gayat je nak naik kable car tu atau nak naik atas..sobs~

Zie Azi said...

best..rasa nak pergi langkawi lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah