CHERITERA KAMI...: January 2016

Jan 27, 2016

Apa korang buat lepas dapat gaji???

Salam 2016..entry ke3 tahun ni.bertabahlah nak habiskan banyak cerita tertunggak.

Kali ni macam nak share dan kongsi pengalaman sesame kite ape yg korang buat lepas dapat gaji??

Untuk ladies, for sure sikittt pun mesti ada spend utk shopping kan.Hehhe..jgn tipu la kate takde.Shopping tu ibarat self reward diri sendiri bile sebulan penat bekerja.Sekecil-kecil dan semurah-murah barang pun boleh jadi asalkan shopping.

Ok..ni kire sebelum korang spend duit gaji tu, ade buat kira2 tak??ade buat note?

Meh N nak share apa yg N praktikkan sejak mula kerja.Eh..yeke sejak mula kerja ke sejak kahwin.Hahha..

Lepas dah keluarkan duit dalam certain amount, balik rumah N kluarkan buku kira2 . Simple sempoi je bukunye.Tak payah guna ledger book pun.Janji kita sendiri paham.


Ni contoh N punya format la gitu.Kan dah cakap sempoi je. Buat garis pun senget.Kene blur2kan gambo banyak ruhsia kerajaan tu.Kekeke. Tulis perkara apa yg kita perlu bayar setiap bulan dengan bulan.Lepas tu tick dan note apa2 yg remarks kalau ada macam contoh allocate duit lebih ke. Ni sebenarnye senangkan kita nak trace duit yg keluar.At least kalau rasa duit cepat je mengalir macam air kita boleh nampak la mana yg terlebih spend dan nak didik diri lebih displin dalam menabung.

Bagi N bila kita biasakan diri macam ni, insyaAllah senang latih diri nak menabung.Contoh N memang masukkan Cuti-cuti dalam checklist tu.So, every month dah asingkan sikit duit dalam tabung cuti-cuti. Jadinya bila rasa nak pergi bercuti macam kami yg gila bercuti kdg2 xplan ni takde lah rasa masalah sgt. Sama jugak macam duit roadtax, dah kumpul sikit2 dari beberapa bulan sebelum, bila sampai masa nak bayar dah tak perlu kalut.


Ni contoh antara sampul raya N buat sebagai tabung. Tengok sampul pun dah berapa tahun punya. Selagi tak lunyai, guna je.Lepas dah tick dalam checklist tadi, masukkan duit dalam sampul ni.

Mungkin ada yg pertikaikan tentang safety. Kalau nak pk letak dalam bank pun boleh hilangkan. Huhu.Tapi pandai2 la simpan mana tempat yg selamat.InsyaAllah.Mohon lindungan dariNya.

So, macam mana dengan korang plak?Cara yg sama atau ada cara yg lain yg nak kongsi??

Jan 7, 2016

Kongsi info cuti-cuti Sabah

Tajuk tu sebab nak combine lebih-lebih cerita pasal Sabah in one entry. Kite habiskan lumpsum la yea pasal Sabah.

Kereta Sewa
Kali pertama datang Sabah sewa kereta dengan kawan sendiri dapatlah harga special. Kali kedua datang ni kene cari kereta sewa lain sebab kawan tu dah pun berpindah ke semenanjung. Kali ni cik B yg uruskan untuk kereta sewa ni. Asalnya sewa kereta Axia tapi masa sampai airport tu dibaginya Myvi. Sebaik harga sewa sama.Lepastu minyak kereta pun dh siap isi separuh. Kereta pun macam kereta baru je.Alhamdulillahhh..rezeki!


Klik Kinabalu car rental untuk info lanjut

Update harga terkini




Parking di Putrajaya Sentral
Flight tiket ke Sabah pukul 6am. Awalnya nak pergi awallll pagi tapi takut lah kot tak terjaga pagi tu dan nak elakkan terlepas flight, kami decide pergi malam sebelumnya. Ikutkan ank ambil teksi terus ke KLIA2 tapi bila kira-kira balik, ktorg park kereta dekat Putrajaya Sentral then amik KLIA transit ke KLIA2. Cas parking di Putrajaya Sentral RM18 untuk 4 hari. Murahhhh!!! Dan alhamdulillah selamat.

Tiket flight
Beli masa promo Airasia dalam bulan Jun. Harga RM350++ 2 orang return. Lebih kurang harga masa first time pergi dulu. tu yang terus grab je promonya.

The end ceritta pasal Sabah. Kalau ada pertanyaan send email to cantik_menawan25@yahoo.com or add FB la senang klik sini Sebab cerita pasal Sabah ni selalu orang email tanya. And kami tersangatlah senang hati untuk membantu apa yg boleh.

Thanks Sabah for the wonderful memory


Jan 5, 2016

Kejutan Ulangtahun Perkahwinan Kami


Dah masuk tahun baru , hutang entry tahun lepas berjela oi. Ni dah ada dalam draf, masukkan gambar je tapi tak tertype ape yg nak dimerepekkan. Haishhh...Nak settlekan cerita sabah dulu ni..

Cuti-cuti kalini memang sempena anniversary kami advance seminggu.Hehhe.Tapi dua-dua takde buat plan ape2..N pun tak mengharap la ade candle light ke ape rasa macam dah tua plak.Tua la sangat. Baru masuk tahun ke5 kawin kot. Baru habis fasa pertama , masih pengantin baru lagi ni. Mati la ferasan sendiri;p

Malam tu ktorg g melantak dekat Dataran Todak, balik masuk bilik masing-masing terkejut tengok bilik sweet giler.

B..b eh yg plan ni semua??Xla...b igt syg yg plan kan ni..

Ok...giler menjadi aih hotel yg buatkan utk kami.

Cik b masa booking die ada remarks je la sempena anniversary tapi tak jangka la macam ni skali die punya outcome..






Kek sepinggan dengan wish card 

Terharu!!Terharuuuu!!!Ktorg terus call staff yg setupkan deco ni to say thank you very much. Staff lelaki ok. Untung la siapa partner awak;p


tetbe tak tau nak pos cmne dah...nmpak cm erghhh...hahahahha



Yang ni ktorg amik bunga-bunga atas katil tu tabur dalam bath tub...Hehhehe...


Happy couple of the yearrr!!!Lariii..Hhahaha
Doakan ktorg murah rezeki lagi dan lagii yea tahun ni.Aminn..InsyaAllah..

Habis la kot entry pasal ShangriLa...Very recommended stay at KK, Sabah. Yang nak honeymoon , cuti2 dengan family ke boleh la try stay sini. Staff dan servis sangat bagus. Ni puji bukan sebab dapat free upgrade bilik dapat surprise tu tapi mereka memang patut dipuji.

Thanks ShangriLa Tanjung Aru for the superb servis!

Jan 3, 2016

Jom tengok apa yang menarik di Shangri-La Tanjung Aru

Petang-petang dengan cuaca yang baik adalah sangat merugikan kalau kita tak jalan-jalan dan klik-klik.

Jom kita kita tengok apa yang menarik...


Massage by the beach kt tepi tu ha..ade bran??segan aih kite;p


Deretan bilik hotel...Ini ialah Tanjung Wing..yg belah bilik kami dapat tu la.

Cafe santai2 tu tak pulak ktorg terjah tengok ramai org...Baik pergi main2 pasir2 dekat pantai die yg comel ni

Ini sabah yea...sekali tengok macam dekat over the sea x??Private beach die comel je. Nak mandi pun macam tak feel tapi best la utk rehat2 dekat sini

Awal pagi dah turun cafe. Pilihan breakfast die tersangatlah banyak dan sedap. Sambil makan staff die great kita and tanya food ok, borak2.Very the frenly!

Awal lagi sebab tu pool kosong.

Ha..yg sane tu Kinabalu Wing. Yg septtnye ktorg stay situ, wing yg baru. Agak jauh skit dengan facilities yg ada.
Yg tak tahu swimming, ada disediakan life jacket tau. So, everybody can swim but with swimming attire tau:)

Ini bukan budak2 je, orang besar pun excited nak splash dekat sini kan:)

Garden in the hotel...Peacefull

Seriusly banyak port menarik dekat Shangri La Tanjung Aru ni. Silalah explore kawasan hotel ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah