CHERITERA KAMI...: February 2015

Feb 28, 2015

2 minggu

2 minggu tanpa entry tanpa update di blog kesayangan. Ada yang rindu kite x?????Mekaseh pada yang mengangguk itu.Hehehhe...Setiap hari bukak view blog, tgk list blog kt tepi. Tapi tak sempat nak blogwalking apetah lagi nak update blog sendiri.Yang entry sebelum ni pun N draft sesiap  time weekend.

Sekaranag ni betul2 istilah masa sangat mencemburui kita. Alhamdulillah..hampir sebulan N kerja di tempat baru. Dalam proses nak adapt persekitaran dan everything new to me. Lagi2, sekarang tengah work load yang super duper. Semua mengejar dateline dan perlukan update. Sampai kenkadang tak tahu nak buat keje yang mana 1.Serius memang stress!Hahha..Baru keje sebulan dan stress. Doakan N dipermudahkan urusan dan boleh sesuai dengan kerja baru ni dengan cepat. InsyaAllah...Amin~~Chayookkk!!

Anyway, tengah fikir ni cerita ape eh nak share dengan korang...Hurmmm....

Last week cuti CNY kan.N tak g cuti jauh mana pun. Dekat2 sini je. Malas pulak nak mengharung jem. Tengok update status kt facebook memasing post pasal jem. Tapi dalam pada tu iols jeles la jugak tgk uols g cuti2.Kuikuiukui..

Fikir punya fikir nak pergi mana, atas sebab nak berjalan jugak punya pasal. Kalau tak g bercuti, kita ukur mall la kan. Malas nak g mall yang besar dan crowded yang susah nak mencari parking bagai. So, lets kite ke NU Sentral. First time ni. Sahaja la tengok ape menarik. Kononnya nak mencari kasut. Tapi macam biase la lain yang di cari, lain yang di beli. Lagipun tak jumpa kasut yang sesuai. Iols memang susahhhh nak jumpa kasut/selipar/sandal yang berkenan di kaki.Kaki debab kan lepastu nak yang selesa sedap pakai takmo yang keras kang melecet. Kang jadi la tukun dalam kereta sebab tak pakai.Hoohoh..Eh..nak cerita pasal Nu Sentral kan tadi??

CNY ada few la kedai yang tutup. Tapi dalam banyak2 kedai tu ada 1 yang menarik perhatian. Spent masa ada la dalam 45minit jugak dalam tu.Kedai ape??MPH Bookstore!!Yeyy!Besar..Masuk je terus waaa...Pastu tadi pegang tangan kan, dah masuk MPH ni terus lepas pastue memasing membawa diri.Heheh. Sorang pergi cari Novel. N la tu.Hasben pulak g cari buku business economy property english novel die tu.

Seksyen novel melayu. Bangku untuk duduk pun banyak jugakla.Boleh la baca sesambil.

Total tak silap 5 ke 6 tingkat semuanya. Atas sekali ada GSC, KFC..Bawah dia 1 floor tu semua kedai makan.Bawah tu baru ada foodcourt.Foodcourt level 4 kalau tak silap.Menarik jugak foodcourt dia. Ada banyak pilihan makanan. Makanan jepun n korea pun ada.Dekat sini ada Parkson.Kalau nak save, boleh nak train je datang sini sebab die connecting dengan KL Sentral.

Port mesti ambil tepi cermin. Sambil makan tengok pemandangan bandar yang penuh dengan construction.Sob3...Haritu N beli rojak buah dengan yong tau fu. Sedap!Next time la try korean dish pulak.




Feb 15, 2015

Thistle Port Dickson

Sejak menjejakkan kaki ke sini tahun 2011 dan dah mention pun dlm entry dulu kalau tak jadi gathering cik B tu memang klu ade rezeki lebih nak stay dkt sini.So, gathering tu memang tak jadi dan tak tahu la bilenye nak buat. Dulu memasing sibuk posting dan kahwin, sekarang memasing sibuk dengan anak2 pulak. Every year kot survey promo sini, setiap kali Matta Fair memang ambil pamplet die tapi tak pernah tergerak nak beli.

Dari Melaka haritu, terus kami singgah PD dan stay 1 nite di sini. Yea, selalu yg tak plan tu yg menjadi. Yea tak??Thanks to encik suami kerana melayan kerenah sang isteri ini. Ada 2 je rangkaian hotel thistle di Malaysia. 1 di Johor Bahru dan 1 di Port Dickson. Konsep dan tema die lebih kurang.Tapi kalau nak compare mana yg best, N vote Thistle Johor Bahru dari segi keselesaan bilik. Tapi kalau view cantik tepi laut memang PD la.

Book direct hotel thru phone guna gov. rate weekdays 1 nite include breakfast RM335(kalau tak silap) deluxe room seaview tapiiiiiiiii deposit die giler pny banyak RM300 ok. First time dalam sejarah stay hotel even hotel yang many star  pun takde deposit more than RM100 dan selalunye kalau gov rate jaranggg mintak deposit.

Kami cek in hari Isnin, normal rate around RM500++  so, jangan lupe guna gov. rate bagi yg ada tu yea.Jimatt!Kalau time Matta Fair tak silap promo harga dalam RM300++ cmtu.

Masuk bilik jumpa toilet dulu. No bathtub.Complete toiletries.

Super king bed N rasa katil ni. Memang besar boleh muat 3 4 beranak. 

Ada day bed boleh membaca dan santai, boleh buat ruang tidur juga kalau tak cukup katil tu.Kalau perasan, bilik dekat Thistle PD ni not carpeted, which bagi N look tak berapa nice tapi ada logiknye sebab hotel ni ada private beach. Kalau guest masuk bilik berpasir dan bilik carpeted satu hal pulak nnti tak selesa.Yea dak??

Complete tea/coffee making facility dgn mini fridge.

Ni yang buat teruja , masuk je bilik terus bukak sliding door.Balkoni ni xberapa bersih ada few taik burung.;(


Cantik kan view dia?Seaview + poolview. Luas mata memandang. Cik B cakap, die memang request nak high floor.So, kami dapat bilik tingkat paling atas, tingkat 6 bilik 648.

Actually, ada 2 type of room dekat Thistle PD ni. 1 seaview, 1 lagi garden view. Kalau garden tu harga murah sikit. Pemandangan menghijau la nampak pokok or padang golf die. Sebab kita sukakan laut confirm la nak seaview kan;)

Tukang tengok je orang tu mandi, geram jugak nak berendam tapi kene pakai swimming attire. Tak rela kite nak tunjuk lelemak.Kids pool boleh pakai pakain bebas.

Layan remang senja. SubhanaAllah...

Breakfast macam biase, walaupun hari weekdays tapi penuh juga sebab ade few agensi tengah training dekat sini. Class u, training/seminar dekat Thistle.

Lepas breaksfat, aktiviti wajib ialah mengeluarkan peluh manja dan ambil gambar.;)

Buai ni kalau tak pikir sakit bon*** duduk, memang nak lelama. Sekejap pun jadi la fefeeling princess. Sayang pantai dekat sini tak berapa cantik dan lautnye macam tak bersih airnye. Rasa dulu tahun 2011 datang tu macam ok lagi.Potong mood nak mandi laut.*sob3*

Kalau ingin pemandangan yg cantik, tempat rehat yang tenang dan tak jauh dari KL boleh la cuba menginap di sini.Servis tak mengecewakan, selesa semestinya dan ada macam-macam kemudahan untuk sekeluarga terutamanya kids.

Boleh tengok gambar lain dekat entry 2011 ni.



Feb 12, 2015

ABC tersedap

Tempat mengimbau kenangan ni. Dah lama nak cari, akhirnye ketemu juga. Secara kebetulan malam  dari Klebang nak balik ke hotel lalu Jalan Bunga Raya ni. Terus cakap dekat cik B..

Eh...dekat sini la kedai ABC tu. Jalan Bunga Raya. Tapi tak ingat yang mana sebab malam kedai banyak tutup. Nama kedai confirm-confirm la lupa.
Ok...esok lepas check out kita cari kate sang suami.

Nampak tak misi lepas check out terus kami ke Jalan Bunga Raya ni. Walaupun hari bekerja tapi sebab tengah lunch hour atau mungkin jalan tu sentiasa sibuk gamaknye memang susah la nak cari parking. Nasib baik la kereta jalan perlahan-lahan, so sempat la mata ni mencari kedai emas ( landmark pada kedai ABC tu). Tengok punya tengok, terus stop kereta tepi jalan atas line kuning.Hahahha.

Sebab dah jumpa kedai yang di cari. Redah je la parking situ depan kedai ABC tu boleh makan lelaju pastu kita cabut.Kereta lain lalu pandang slack je kt kereta comel kite. Mesti dalam hati sumpah seranah . Siapa la makhluk yang tak reti parking ni. Lantak! Janji misi mencari kedai ABC berjaya.

Ni la kedainya. Kedai cina lama. Walaupun tak ingat nama kedai tapi dekorasi kedai kerusi meja dia memang sebijik macam masa kecik-kecik N datang dulu. 

Menu ni pun dari dulu juga. Menu memang sebijik camni, harga je of course tak sama. 

Alhamdulillah..DIA bagi daya ingatan yang kuat untuk kenal dan ingat kenangan dan memori dekat kedai ABC ni. Apa kenangan tu?Kenangan N kecik-kecik pergi sini dengan arwah awo(nenek) dan arwah atok. Boleh dikatakan selalu jugak la. Awo ajak p kedai emas dekat deret situ. Ingat dulu tindik telinga pun kat kedai tu la. Lepas pergi kedai emas, singgah layan ABC dekat sini. Selang 2 3 buah kedai je.

Ni la rupa ABC tu. halusssss sangat ais kisar tu. Ada ke jumpa kt Kl ni??Sedapppp aih terliur tengok gambar ni pulak.Sambil makan sambil tengok kereta parking kot la polis datang saman. Macam tak tahu Melaka kan polis rerajin semua.Hhhehe..

cik B order cendol. Dia pun cakap sedap.

Ni sedap dari tekak kami la. rasa bagi N yg sama macam dulu-dulu. Nostalgia sungguh!Terus rasa bertambah rindu dekat arwah atok dengan awo.Al-Fatihah untuk mereka.

Total RM6.50. Masa bayar tu cakap la dengan tokey kedai kata pernah datang kecik-kecik dulu.Dia cakap memang sini ramai datang bawak itu family mak ayah masa dulu-dulu.Ini meja menu mana tukar.Nanti u datang lagi ha.

Mesti datang nyonya. Tak puas makan. balik rumah cerita dekat mak dgn kakak.Semua jeles.Dah teringat2 kesedapan ABC bunga raya.Hehehe.

Korangg..try la sini. Pergi Jalan Bunga Raya. Jalan tu one way. Deret kedai belah kanan jalan. Opposite Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

Feb 7, 2015

Dinner di Kedai Bas Klebang

Sejak Pantai Klebang dah ada tarikan baru Kedai Bas tu, dah 2 kali tak silap N pergi jengah tapi tak pernah lagi singgah lepak.Jadinye, cuti-cuti Melaka kali ni memang dah target nak dinner dekat Klebang.

Memang meriah. Sepanjang pantai tu berderet kedai bas ada pelbagai makanan dan minuman jual. Kami jalan sampai ke hujung tu tengok ada dataran dah siap air pancut, gelongsor belon kereta kuda tu eh macam-macam la.Padan la meriah.Bila dah banyak pilihan, mula la tak tahu nak makan ape.

Last-last kami pilih nak makan western. Tak nak makan berat2 sangat.

Kedai bas yang ni tak provide tempat makan kat dalam bas. Should be kene try la jugak nanti fefeeling makan dalam bas camne kan. Baru la kene konsep makan di kedai bas.Tak semua kedai bas situ yang provide konsep camtu.Kene cari.


Mango tu selalo mesti order dengan otak-otak berebut 2 orang makan sementara tunggu makanan sampai. Tadi kate tak lapar;p

Burger ayam special untuk suami terchenta. Pakej sekali dengan air Teh O Ais. menarik x?;)

Chicken chop saya punya. Sedap!Walaupun blackpaper tu jenis macam sos camu tak berkuah sangat tapi laju je makan. Salad tu ada buah2.Ok la.

Total RM20+.Tak ingat harga. Makan dengan angin laut bertiup.Nice place untuk santai di malam hari.


Feb 6, 2015

Menarik di Swiss Garden Hotel & Residences Melaka

Sambungan cerita dari sini,  malam dah plan nak g klebang. Tak pernah lagi makan kat kedai bas tu. Otw turun, N ajak cik B singgah Level 9. MasyaAllah, Level 9 pun angin kuat jugak. Ape yg menarik nye di sini?

 Keluar je dari lift, akan nampak infinity pool ni. Kalau air die suam2 memang nak celup2 kaki je pun jadilah. Sangat relaxing tempat ni.Dekat area ni pun ada bilik sauna untuk lelaki dan perempuan.

Sebelah luar pula ada kids pool, adult pool+jacuzzi, gym dan tenis court.

Ni pula pagi lepas breakfast, singgah lagi sini. Pukul 9pagi start keluar air macam waterfall tu. Ada 2 sesi air tu. Pukul 9am-12pm dan 4pm-7pm kalau tak silap.Tengok orang tu tak boleh nak mandi sebab air sejuk ya amat, angin kuar giler mcm tepi pantai betul. Should be kene ade heater/warmer dlm pool ni baru la selesa budak2 nak mandi.


Tengokkk tu, tak menahan jadi la dapat celup kaki pun. Masa ni belum pukul 9am tu yang takde lagi waterfallnye.

Eh..sori bercampur dah siang dengan malam gambarnye. Layankan aje la yea. Malam cantik view dengan lampu2 camni. Ni belah adult pool.Jacuzzi pun sebelah sini.

Actually dekat sini ade 4 tower. 2 hotel dengan 2 residence.Kalau tak silap N la yea.Yg residences tu rasenye tak bukak lagi untuk guest. Yang tu ala apartment conceptnye. Yang gambar atas ni 2 tower residences.

View dari residences lagi meriah.

Suka dengan landskap dan design dia. Memang cantik. Pendapat N Swiss Hotel memang bagus part ni. Macam yang N pernah pergi dekat Damai Laut dulu.Cantik!

Price room include breakfast. Cafe di Level 3A. Hari isnin weekdays memang tak ramai la orang. Selamat pagi Kampung Morten:)

Walaupun hari biasa, pilihan makan banyak juga. Sedap2 juga makanannya.


Harga bilik utk weekdays RM243.28 include breakfast. kalau weekend RM278 tak silap. N buat reservation thru email ke pihak hotel.Ni ialah harga promo, bila dah complete semua mesti lagi mahal la.Level 30 ade skygarden tapi belum bukak lagi.

Kami puas hati sepanjang 1 malam di sini. Staff dan servis semua tip top.Kalau ade rezeki, boleh check in lagi.Or mana tau kalau Swiss Garden nak bagi free stay ke kan.Hehehe...


Swiss Garden Hotel & Residences Malacca
T2-4, The Shore @ Melaka River, Jalan Persisiran Bunga Raya, 75300 Malacca



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah