CHERITERA KAMI...: Nikgold Garden Kundasang

Sep 25, 2015

Nikgold Garden Kundasang

Bila lama tak mengarang ni kan , macam blur  otak ni nak keluarkan idea-idea nak buat entry. Idea-idea nak membebel. Pastu jadi la kes menatap bukan main lama post yg kosong ni. Huhuh...

Malam kedua di Kundasang, kami check-in di tempat lain pula. Knowing Kundasang memang byk tempat untk menginap tapi nk yg lain yg kene dgn citarasa tu jenuh jugak. Bunyi mcm byk songeh kan. Mestilah sebab menginap bukan free, pergi pun bukan dekat.Google dan google jumpa 1 tempat ni boleh dikatakan baru dalam pertengahan thn lepas start beroperasi. Tengok komen dan gambar memang tak fikir pjg la.Terus wassap owner dan buat booking untuk 1 malam.

Actually masa masuk dari jalan besar nak sampai ke betul2 dalam kawasan Nikgold ni ambil masa dalam 2 3 minit jugak. Jalannya agak berbukit dan ke dalam sikit tempatnya.Kami pun macam dah cuak-cuak jugak.Hahha..Tak sangka la pulak jalannye bukanlah extreme tapi ada certain part tu macam curam sikit bukitnya so kene drive memolek la di situ.

Laluan keluar masuk ke Nikgold. Kalau memalam memang gelap.

 2 3 minit dah sampai dan bila nampak view macam ni terus hilang dah cuak-cuak tadi lepastu macam terpegun jugak la ada tempat macam ni di balik2 hutan. 

Cik B settlekan hal check-in, N tinggal dalam kereta sebab tak tahu bilik yg belah mana. Sekali cik B datang kereta dengan staff diorg. Nak tolong angkat luggage. Bila N tanya bilik kte yg mana satu??Tuuu...atasssss sekali..Yg staff angkat luggage tu dah berdesup naik dah. Kita kat bawah ni tengah berkelip-kelip mata memikiorkan nak memanjat sampai ke atas nun.

Semput woi!Semputtt!!Nampak sgt la xfit.Hahha..Xsedar2 diri lg tu;p

Kejap je semputnya, bila dah sampai atas tu rasa worth it la segala semput peluh dan penat lelah. Bunyi macam panjat gunung kinabalu je gamaknye.

Simple room with queen bed, wardrobe, ceiling fan.

Dah check-in baru tahu takde tv dalam bilik.Ada certain type bilik je yg ade tv (tak silap 2/3 bedroom). Dekat sini ada few type of room. Kalau dtg reramai rasa la meriahnye. Boleh book yg macam rumah tu siap dapur dengan dining hall plus boleh buat BBQ.

Time ktorg dtg ni ade la dlm 3/4 guest je. Memang sunyi sgt. Bunyi unggas2 je. So, siapa yg nak back to nuture, yang nak hilangkan stress , silalah masukkan tempat ni dalam list korang.

Ada kettle, green tea, mineral water.  Iron upon request.Walaupun takde tv, nasib baik ada line telephone. Boleh la layan internet plus dah save sesiap running man dalam laptop. Sempat la layan.Heheh.Ada kawan pernah stay sini masa awal2 bukak, line hp pun takde. So, terpulang la pada kesukaan memasing. 

Shower plus heater. Sejuk sangat air die. Macam air bukit tu. Kalau tak on heater tu confirm ketaq2. Ada sebotol kecil sabun dan 2 towel.

Kami tak berapa pasti type of room yg ada dekat sini tapi masa booking tu request nak bilik yang paling tinggi dan view paling superb gitu. Amik ko...Semputtt nak mendaki kan. tapi worth it la. 1 row ada 2 unit bilik. Kami dapat yang paling hujung sekali. So, privacy skit. Balkoni dan kerusi rehat depan tu share dengan jiran sebelah.Masa kami pergi haritu, jiran kami Cina. Tapi die pun kejap2 je ada kat bilik. 

Owh..dekat dalam ni takde disediakan cafe. So no breakfast and dinner provided. Kalau rajin korang boleh la keluar cari makan.kalau tak, silalah beli stok makan sesiap. Kami haritu dinner dengan kawan cik B dekat Pekan Kundasang. Lepastu tapau KFC untuk breakfast:)

Malam tidur memang tak on kipas la. Sejukkkkk!!Bangun pagi tengok ada ni ni dekat comforter.

Kupu-kupu, rama-rama, belalang ade berwarna-warni dekat sini.


Bangun pagi, bukak sliding door bilik, hirup udara segar toleh tepi nampak view ni.Alhamdulillahhh....Semalam sampai, xnampk sgt.



SubhanAllah...Alhamdulillah....Rindu!


Mengekspressikan betapa seronoknya stay dekat sini. 
Harga bilik RM150 ( security deposit RM50)


Lokasi. jalan utama menuju ke Pekan Kundasang , selepas Kinabalu Park dah boleh la cari signboard ni. Untuk booking, boleh hubungi no yang tertera.



4 comments:

Azhafizah Md Nor said...

cantik tempat ni dan juga permandangannya..confirm rindu kan :)

Unknown said...

waktu mlm.. sejuk x tmpt ni?

mie siam said...

waktu mlm.. sejuk x tmpt ni?

Unknown said...

kalau area kundasang atau ranau mmg sjuk kalau malam2 dan pagi ..klau hjan pun sjuk .. klau nak prgi sna standby ja jacket tebal ..sbb sa selalu lalu jalan ranau dan kundasang sekiranya nak balik kg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah