CHERITERA KAMI...: 2015

Nov 15, 2015

Shangri La Tanjung Aru Kota Kinabalu

Done 3H2M di Kundasang..percutian diteruskan 2H1M di Kota Kinabalu pulak.

Macam biaselah kalau bercuti bulan 9@September ni maksudnye cuti sempena anniversary la tu. Tapi kali ni sambut awal seminggu sebab tarikh yg sepatutnye cuti raya haji, raya haji pulak kali ni turn Perak. Agak tidak manis pula orang sibuk beraya kita sibuk menggedik nak bercuti-cuti cinta.

So, sempena meraikan anniversary tersebut dan jadual aktiviti di KK pun hanya rest n relax. Takde island hopping xde shopping beria. Jenuh jugak nak decide pilih hotel. Lepas tolak darab bahagi, akhirnye kami pilih SHANGRILA TANJUNG ARU.

Sempena  hari istimewa, biarlah tempat kali ni istimewa juga. Sekali skala merasa stay di hotel berbintang lebih:)Booking thru agoda dengan harga RM800++  1 malam termasuk breakfast 2 orang.



Kami booking Kinabalu Mountainview room type paling murah sekali. Saja tny receptionist tu boleh late check out ke, die ckp paling lewat pun pkul 1pm. Flight kami pukul 6pm. Kami pun ok je la.Dia cek2 semua pastu receptionist tu ckp tunggu kejap. Kejap tu dalam 5minit kot camtu. Then dia kate, diorg bg free room upgrade ke kami. Dari Kinabalu wing ke Tanjung wing yang mana. Walaupun xtau bilik jenis ape die bg tapi kalau dah upgrade slalo bilik lg best la kan.Alhamdulillah...rezeki jgn ditolak



Jom check in dah tak sabar rasenye nak tengok bilik tu


Bilik 308, Tanjung Seaview...Seronok tak terkata bila masuk bilik ni.Alhamdulillah...Alhamdulillahh...


Katil yang besar dah empuk




Complete dengan bathrobe, iron iron board, slipper, umbrella



 Toilet with bath tub.Bilik yg awal2 kami book takde bath tub. Excited!!Tak sabar nak berendam. Almaklumlah bukan slalu stay hotel yg ade bath tub.


Super nice room!!



Cuaca agak terik tapi landskap hijau dan seaview sangat mengujakan


Cerita Shangri La akan bersambung lagi...banyak yang menarik untuk dikongsi...
Stay Tune!!


Nov 12, 2015

Tempat makan di Kota Kinabalu - Kundasang

Kali ni nak share pulak antara tempat makan yang kami pergi haritu.

Kundasang

Once dah sampai pekan Kundasang yang comel tu, korang boleh nampak few kedai makan dekat situ. Cumanye nak was-was ke tak was-was kan. Nak mencari kedai yang yakin tu. First time dulu sampai kami layan KFC je semedang.Haritu pun datang take away jugak buat standby makanan masa stay dekat Nikgold Garden Kundasang.

KFC Kundasang, sebelah menyebelah ada mini market. Beli stok kudap2 pun dekat sini.

Kali ni pergi nak try makan dekat kedai lain pulak. Sampai je dekat Kundasang dah tengahari terus stop depan kedai Intan Restoran & Cafe ni. Ramai jugak tengok orang tempatan dan luar yg singgah. 

Intan Restoran & Cafe

Kepak ayam madu pun popular dekat sini. Haruslah try

Order nasi goreng kampung je. Rasa takdelah sesedap kite dekat semenanjung ni tapi dah lapar layan je kan.

Sambil makan mengadap view cantik ni. SubhanaAllah...Lokasi kedai, roundabout pekan Kundasang dari KK tengok kanan korang. 

Malam kedua di Kundasang, ade orang sudi belanja. Kawan cik B datang dari Ranau nak lepak2 sambil makan

Kredit gambar : Nabalu Kundasang. Sendiri tak sempat amik gambar sebab dari janji pukul 9 malam membawa ke 10 malam.Lapar-lapar takde masa dah nak amik gambo;p

Tempat ni 2 in 1. Nabalu Lodge and Nabalu Lodge Cafe. So, kalau nak menginap dekat sini pun boleh or nak dtg makan shj pun boleh. Cafe die tu open to public. Buka dari pukul 7pagi-11malam. Ni kalau kawan cik B tak ajak, memang kami xtau. Macam-macam menu ada dan rasa pun sedap juge.

Boleh tengok gambar lagi dekat SINI

Kota Kinabalu

Kali ni di KK 1 malam, so dinner tu kami ke tempat biasa lah, Dataran Todak. Berdepan dengan Hyatt Hotel. Awal jugak sampai dalam pukul 630 petang, orang tak ramai lagi.Parking pun senang dan mungkin juga weekdays. So, tak sesesak masa kami pergi dulu.

Puas tawaf 1 kawasan tu, tengok setiap kedai mana yang menarik tapi akhirnya Kedai Haji Manja jugak menjadi pilihan hati. Memang worth it, memang tak mengeciwakan, memang rekemen la dekat korang kalau dtg KK silalah try makan di sini yea.

Sesetengah orang cakap service lambat. So, far alhamdulillah ok. Mungkin time ramai org kot serve jadi lambat.Tak cuba, tak tahu yea dak.

Dari siang tak makan simpan perut nak makan besar malam ni. Alhamdulillah...licin semua pinggan. Menu malam tu - Siakap sweet sour, udang butter milk, abalon masak cili,ketam masak telur asin.

Sedapppp abalon ni. Cuba try order nnti.

Jangan lupa singgah kedai Haji Manja, Dataran Todak tau.

First visit, boleh baca di SINI



Nov 11, 2015

Tamparuli - Kundasang - Ranau

Ampunnn...lama pulak siaran tergendala...

Meh nak share antara tempat2 yang kami singgah haritu

Rumah Terbalik Tamparuli, tepi jalan otw dr KK ke Kundasang. Tak masuk pun utk byr tiket , just amik gambar tepi2 tu je.

Bukan senang nak posing terbalik-balik ni;p

Pekan Nabalu..boleh lah nak singgah beli souvenirs atau nak cuba buah/foods yg ada. Cumanye dekat sini byk anjing.Kite ni agak terkujat jugak bile nampak anjing.Kang mula la pegang kuat je baju cik B.Hahahha....

Rambang mata jugak tapi boleh je nak shopping dekat KK nanti. terpulang...

Selepas dari Pekan Nabalu nak ke Kundasang.. Singgah la berposing dan menghayati pemandangan di sini. Ramai jugak yg berhenti untuk merakamkan pemandangan di sini. Macam ala2 pekan comboy je nampaknye.

Nampak mcm lukisan je kan

War Memorial Kundasang.. RM3 per entry

Boleh dijadikan tempat ambil gambar kenangan

Kunjungan kali kedua ke sini...New Zealand Malaysia, RM5 per entry..rasa macam lagi best dtg masa 2 thn lepas

Dari Kundasang ke Ranau, ada satu tempat ni jual durian macam2 jenis. Tepi jalan besar mmg konpom la korang perasan. Kebetulan time kami pergi tu musim durian dah hujung2, merasa la sebiji. Dah namenye hantu durian kan. Jadilah sebiji.Nak merasa je...

Plan ke Ranau sebenanrnye nak jumpa kawan cik B yg ade klinik di sana. Melawat kawan la kirenye, samping tu kalau sempat nak singgah Hot Spring dengan main dengan ikan klah. Tapi takde rezeki sebab tak sempat nak kedua-dua tempat tu. Ritu tengok org share Hot Spring tu dah cantik dah tempatnye. So, silalah terjah yea. 

Teringin nak naik Jambatan Gantung Tamparuli tapi takde rezeki. Guna waze nak cari jambatan ni. Kami pergi masa nak balik semula ke KK. Jambatan gantung ni under renovation sampai further notice. Kuciwa la jugak..Mana lagi jambatan gantung yg ade??Huhuh..

Sep 25, 2015

Nikgold Garden Kundasang

Bila lama tak mengarang ni kan , macam blur  otak ni nak keluarkan idea-idea nak buat entry. Idea-idea nak membebel. Pastu jadi la kes menatap bukan main lama post yg kosong ni. Huhuh...

Malam kedua di Kundasang, kami check-in di tempat lain pula. Knowing Kundasang memang byk tempat untk menginap tapi nk yg lain yg kene dgn citarasa tu jenuh jugak. Bunyi mcm byk songeh kan. Mestilah sebab menginap bukan free, pergi pun bukan dekat.Google dan google jumpa 1 tempat ni boleh dikatakan baru dalam pertengahan thn lepas start beroperasi. Tengok komen dan gambar memang tak fikir pjg la.Terus wassap owner dan buat booking untuk 1 malam.

Actually masa masuk dari jalan besar nak sampai ke betul2 dalam kawasan Nikgold ni ambil masa dalam 2 3 minit jugak. Jalannya agak berbukit dan ke dalam sikit tempatnya.Kami pun macam dah cuak-cuak jugak.Hahha..Tak sangka la pulak jalannye bukanlah extreme tapi ada certain part tu macam curam sikit bukitnya so kene drive memolek la di situ.

Laluan keluar masuk ke Nikgold. Kalau memalam memang gelap.

 2 3 minit dah sampai dan bila nampak view macam ni terus hilang dah cuak-cuak tadi lepastu macam terpegun jugak la ada tempat macam ni di balik2 hutan. 

Cik B settlekan hal check-in, N tinggal dalam kereta sebab tak tahu bilik yg belah mana. Sekali cik B datang kereta dengan staff diorg. Nak tolong angkat luggage. Bila N tanya bilik kte yg mana satu??Tuuu...atasssss sekali..Yg staff angkat luggage tu dah berdesup naik dah. Kita kat bawah ni tengah berkelip-kelip mata memikiorkan nak memanjat sampai ke atas nun.

Semput woi!Semputtt!!Nampak sgt la xfit.Hahha..Xsedar2 diri lg tu;p

Kejap je semputnya, bila dah sampai atas tu rasa worth it la segala semput peluh dan penat lelah. Bunyi macam panjat gunung kinabalu je gamaknye.

Simple room with queen bed, wardrobe, ceiling fan.

Dah check-in baru tahu takde tv dalam bilik.Ada certain type bilik je yg ade tv (tak silap 2/3 bedroom). Dekat sini ada few type of room. Kalau dtg reramai rasa la meriahnye. Boleh book yg macam rumah tu siap dapur dengan dining hall plus boleh buat BBQ.

Time ktorg dtg ni ade la dlm 3/4 guest je. Memang sunyi sgt. Bunyi unggas2 je. So, siapa yg nak back to nuture, yang nak hilangkan stress , silalah masukkan tempat ni dalam list korang.

Ada kettle, green tea, mineral water.  Iron upon request.Walaupun takde tv, nasib baik ada line telephone. Boleh la layan internet plus dah save sesiap running man dalam laptop. Sempat la layan.Heheh.Ada kawan pernah stay sini masa awal2 bukak, line hp pun takde. So, terpulang la pada kesukaan memasing. 

Shower plus heater. Sejuk sangat air die. Macam air bukit tu. Kalau tak on heater tu confirm ketaq2. Ada sebotol kecil sabun dan 2 towel.

Kami tak berapa pasti type of room yg ada dekat sini tapi masa booking tu request nak bilik yang paling tinggi dan view paling superb gitu. Amik ko...Semputtt nak mendaki kan. tapi worth it la. 1 row ada 2 unit bilik. Kami dapat yang paling hujung sekali. So, privacy skit. Balkoni dan kerusi rehat depan tu share dengan jiran sebelah.Masa kami pergi haritu, jiran kami Cina. Tapi die pun kejap2 je ada kat bilik. 

Owh..dekat dalam ni takde disediakan cafe. So no breakfast and dinner provided. Kalau rajin korang boleh la keluar cari makan.kalau tak, silalah beli stok makan sesiap. Kami haritu dinner dengan kawan cik B dekat Pekan Kundasang. Lepastu tapau KFC untuk breakfast:)

Malam tidur memang tak on kipas la. Sejukkkkk!!Bangun pagi tengok ada ni ni dekat comforter.

Kupu-kupu, rama-rama, belalang ade berwarna-warni dekat sini.


Bangun pagi, bukak sliding door bilik, hirup udara segar toleh tepi nampak view ni.Alhamdulillahhh....Semalam sampai, xnampk sgt.



SubhanAllah...Alhamdulillah....Rindu!


Mengekspressikan betapa seronoknya stay dekat sini. 
Harga bilik RM150 ( security deposit RM50)


Lokasi. jalan utama menuju ke Pekan Kundasang , selepas Kinabalu Park dah boleh la cari signboard ni. Untuk booking, boleh hubungi no yang tertera.



Sep 21, 2015

Penginapan menarik di Kundasang

Sambungan dari entry Kinabalu Pine Resort. Dari tempat parking lagi bila nampak je blok yang menempatkan bilik kami tu, memang terus terlafaz perkataan SubhanaAllah dari mulut ni. Mata tu tak berkelip dan kalau boleh tak nak lari pandangan tu dari melihat pemandangan indah yang terbentang di depan mata.

Gambar di ambil pada waktu pagi.Dengan tak mandi, terus siap pukul 6pagi sebab nak rakamkan momen2 indah ini. Upsss..kantoi tak mandi kan.:P

SubhanaAllah...Alhamdulillah walaupun cuaca berjerebu sedikit tapi bersyukur sangat masih diberi peluang untuk melihat salah satu ciptaan Allah yang Maha  Hebat ini. 

Silalah percaya bahawa  gambar ini diambil oleh cik B dari tingkap bilik kami je. Golek2 atas katil pun boleh mengintai dan nampak pemandangan macam ini. That's why  N cakap bilik ini tersangatah Best!

Siapa stay dekat Kinabalu Pine Resort ni memang tak sah lah kalau tak bergambar dekat lookout point ni. 

Yang ini pula cik B berjalan sampai ke atas kawasan resort ni dan jumpa port ambil gambar ni. Gigih laki saya berjalan ke atas. Kita duduk dekat balcony bilik je;)

Gambar ni diambil lepas breakfast. Dah kenyang kene la buat sesi pecahkan lemak pula. Sebab kawasan resort ni berbukit , mengah la juga kite turun naik. Tapi tak rasa sangat panas tu sebab cuaca sejuk berangin kan dekat sini. Tu la yang bagusnya. 

Breakfast di sini disediakan secara buffet. Pilihan makan simple je - Nasi Goreng, telur mata, sosej, roti, hot and cold drink. Memang ramai juga masa hari kami menginap ni.

Ini rupa cafe Kinabalu Pine Resort. Bersambung dengan reception counter. Gambar ni diambil masa kami nak pergi dinner. Kan ktorg ambil pakej include dinner sekali.

Menu makanan dah ditetapkan. Hidangan untuk 2 orang makan ni, memang la kenyang. Sedap pun yea. So, memang tak rugi la korang ambil pakej inlude dinner.

Bercampur pulak gambar siang dengan malam kan. Belasah je la. Ni cik B yang gigih turun sampai ke bawah. Kita turun sekerat jalan je. Tak daya pulak memikirkan nak mendaki bukit nanti. Eh...lupa pula nak ambil gambar entrance masuk ke Kinabalu Pine Resort ni dari luar. Tapi korang bayangkan je la sebab ni gambar dari pintu masuk resort menghadap Gunung Kinabalu. Cantik kan???

Korang request bilik P2 tau.P1 pun ok jugak tapi dekat dengan tangga, xde privacy pulak nnti.

SubhanaAllah....Alhamdulillah...

Rindu nak duduk santai macam ni sambil hirup udara segar dan cuci mata dengan pemandangan indah..Moga nanti diberi peluang lagi dan lagi..

Kami puas hati dengan penginapan 2 hari 1 malam kami di Kinabalu Pine Resort ni. Rezeki dapat bilik dengan view yang cantik, keadaan bilik pun memuaskan dan makanan yang disediakan pun sedap2 belaka.

Lokasi : Dari bulatan Pekan Kundasang terus menghala ke Ranau, resort berada di sebelah kanan di selekoh.
(T) : 088-889 388 / 0889 488



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah