CHERITERA KAMI...: Bahagian yang wajib dilonggarkan

Jun 27, 2014

Bahagian yang wajib dilonggarkan


Tak share lagi rupanya cerita pergi KL International Hijab Fair haritu. Dalm cuci-cuci mata sempat la kami luangkan masa 1jam bersama Ustaz DOn, tak exactly 1jam pun ada la dalam 40minit macam tu.



Antara ilmu yang mungkin kita boleh kongsi bersama ialah mengenai menutup aurat dan berfesyen.

Menutup aurat adalah WAJIB ( seperti yang kita sedia maklum tapi yang WAJIB ni yang kita selalu pandang ringan)  manakala berfesyen atau bergaya sangat digalakkan selagi tidak menyalahi dan mengundang pandangan 'pelik' masyarakat. Pelik di situ bermaksud , bila orang tengok ada yang tak kene dengan fesyen atau gaya kita. 

Perkara paling utama perlu dititiberatkan dalam berpakaian - Pastikan pakaian yang dipakai LONGGAR di bahagian DADA, PINGGANG dan PINGGUL kerana bahagian-bahagian ini yang menyebabkan kaum adam tertarik melihat ke kita.

Ini antara ilmu yang N rasa penting untuk kita audit diri kita semula.  Jom kawan-kawan, kita sama-sama. Kata sayang ayah dan suami, jangan biarkan mereka tanggung kekhilafan kita hari demi hari.

4 comments:

sue zainun said...

insyaallah :) semoga kita sama2 menuju ke arah kebaikan

Cho Zila said...

jom kita.. akakpun rasa banyak benda yang kena ubah... malu pada orang muda2 yang lebih muslimah dari akakni ha...

Myra Jay said...

Muhasabah diri..
TQ

~Beb~ said...

Thanks for sharing! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah