CHERITERA KAMI...: Review Sony Xperia Z1 Compact

May 29, 2014

Review Sony Xperia Z1 Compact


Sebelum ni memang tak terfikir lansung nak ada smart phone. Lagi suka pakai handphone biase yang ada keypad tu yang tahan lasak yang boleh menaip tanpa tengok sambil drive tu. Macho giler rasanya bila buat camtu. Kan??Lagipun dah ada tab, ok la 1 untuk layan tenet 1 untuk call msg bateri pun tahan lama.

Ntah macam mana haritu handphone ( dirahsiakan identiti..hahah) bila call masuk blank, kalau alarm bunyi pun blank screen dia. Hantar gi servis, cas sampai RM300. Tak kose nak buat, pakai je la asal boleh guna. Cik B kita kesian gamaknya tengok wife dia pakai handphone cenggitu. Dia ajak la survey phone. Dalam hati nak try Iphone tapi kita tak biasa dengan iOs ni. Main kriteria, nak handphone camera pixel cantik. Kata suka selfie, harusla kriteria itu penting.

Survey punya survey. Terjumpa pulak dengan Sony Xperia Z1 Compact ni yang masa tu baru 2 3 bulan launch. Sony mmg takde masuk dalam list. Tapi sekali tengok terus berkenan weh. Kebetulan yang menjual tu pun guna sony xperia Z1. Z1 dengan Z1 compact beza pada size je. Macam-macam la dia tunjuk, lepastu die promote pun kaw kaw punya lah sebab dia guna kan. Harga pulak tengah promo murah RM100 dari asal. Disebabkan tujuan asal hanya nak survey, kita pun ok xpe.Sekali cik B cakap terus beli.Walaupun malu tapi mahu, kita tadah dengan tangan terbuka lapang. Siap cakap nanti bulan-bulan sayang bayar RM50 kat B.Kuikuikui. Thanks B, selamatlah dapat cik pinky ke tangan kita.

Panjang pulak yea mukadimah. Meh nak review pasal Sony Xperia Z1 Compact ni, apa bagus sangat ke??

Yang palinggggg utama, back camera dia 20.7mp. Kualiti yang lebih kurang sama digunakan pada camera compact diapplikasikan pada Z1 compact ni. Antara banyak smartphone, yang ini paling tinggi pixelnya.
Sejak sebulan lebih menggunakan Z1 compact ni, gambar dalam blog ni semua dari Z1 compact. Tab pun dah jarang guna, camera gabak tu lagi la berhabuk dah.

Gambar ni memang takde edit lansung. Cantik kan??Ada banyak jugak camera apps dia.

Z1 juga adalah Waterproof. Yeayyy!!Penggunaan tidak lebih dari 30 minit. Ok la kan??Bukan kita pandai selam, berenang pun tidak.Kahkah.Dalam ragu-ragu nak jugak la try test waterproof tu betul ke idak.Oh...jgn masuk dalam swimming pool berklorin ok. :)

Inilah hasilnya. Lokasi penggambaran di Thistle Hotel Johor Bahru . 


Gambar berdua pulak. Jenuh ni berapa kali cut action, almaklumlah kita tak boleh tahan nafas lelama.Ni guna selftimer 2 saat je. Kalau 10saat tu confirm tak jadi.Hahahha. Sampai pejam-pejam mata orang sebelah tu;p

Cik pinky nama diberi. Ada 4 pilihan warna - putih, hijau, hitam dan pink

Ini menggunakan kamera depan 2MP. Mentang-mentang takde orang kat pool, seronok betul deme kan.;p

Suka jugak dengan front camera dia ni nampak flawless je  muka. Takyah edit dah.Hehhe..

Bateri??So far bertahan jugak dalam sehari. Biaselah smartphone, kalau guna banyak, cepat lah habis baterinya kan.

Ini antara features yang N suka dan selalu guna. Kalau music/audio tu tak perlu disangkal la kan sony memang mantap walkman.Boleh tengok segala features dan specification yang lain di SINI.

Kalau korang tengah survey-survey smartphone, mungkin boleh masukkan Z1 atau Z1 compact dalam list. Z2 pun dah ade kan. Z3 pun dengarnya nak keluar jugak.


15 comments:

msredcheesecake said...

waterproof? best tu...

mama tisya said...

wah sronok la sbb bole msk air...akak pki sony xperia tp bkn yg bole msk air...tu pn hubby yg bg cz die punya...die pki note2...akk tk biasa gk pki touch screen ni tp dh org nk bg amik je la

~Beb~ said...

rasenye abg kite ade pki ni. sbb pnh cabar die ltk dlm air. die kate 'ko jgn mcm2' LOL die tak brani nk cuba

lieyalatif said...

wow tang waterproof tu best ann...tertgoda gak tgk...takyah nak beli gopro bagai nie....serius cantik pic2 hasil phone tu....

Ann said...

msredcheesecake : aah kak..best kan:)

Ann said...

mama tisya : tue yg xpk pjg tu terus beli..

Ann said...

~Beb~ : kene suh die cuba gak..dah terbukti..hehhe

Ann said...

lieyalatif : kak..tuelanyee...xyah dh guna gopro..jimat

FiZ said...

pernah gna hp sony dulu.pastu nak try samsung. stay dgn samsung smpai skrg.ehh..kta geng pink la sbb hp kite pn pink jgk.hihi

Ann said...

Fiz : sep!sep!pinkish la kite yea..

Cahaya Izzati said...

Akak, camera depan tu sblum capture kat screen dia byk noise x ke elok je?

Ann said...

Cahaya Izzati : so far alhamdulillah..ok je:)

siti hazreen said...

Sony memang kameranya cun

Anonymous said...

kak bli kat mane? :(

Ann said...

@Anonymous : kt digital mall PJ dik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah