CHERITERA KAMI...: Myvi : Kereta Berbunyi

Apr 16, 2014

Myvi : Kereta Berbunyi


Kereta comel sy dh nak masuk 6thn dah bulan depan. Banyak berjasa kereta tu. Jauh dah perjalanan dia. Sempadan thai , sempadan singapore semua sampai dah. Nasib je Sabah dan Sarawak kene seberang laut.
Dah beberapa bulan ni , ada bunyi yang kurang menyenangkan bila bawa kereta tu lagi lagi bila lalu jalan yang tak rata, berlubang. Stress gila ok jalan sekarang ni makin menjadi-jadi pulak orang dok korek sana sini. Lepas tu tampal gitu je. Mula-mula boleh lagi la adapt bunyi tu tapi makin lama makin rasa annoying plus risau plus kesian dengan kereta comel itu.

Last week hantar servis, suruh la orang servis tu cekkan sekali. Dia cakap kene tukar SHIM KIT CALIPER. Cek kat bengkel yang selalu tu RM180 terus buat jam tu jugak. Dekat perodua servis pun ann tanya harga lebih kurang je.Mekanik tu cakap memang myvi selalu ada masalah ni. Bila ann google, ada mention kata Myvi and Viva yang old version punya. Yang baru takde masalah. So, korang yang pakai Myvi ke Viva ke apa2 la kereta Perodua - ada mengalami masalah yang sama tak?? 

Ni la rupa Shim Kit Caliper yang telah digantikan. Simpan buat kenangan;p



Proses menggantikan caliper, dia letak gam ke ape benda tu die salut bagi xde noise. Yang menyebabkan bunyi tu sebab caliper tu dah haus, so bile berlaga tu yang menghasilkan bunyi. Betul la kot rumusan ni.Heheh.

Kalau nak save bajet pun boleh buat sendiri - Klik SINI .

Baru la sedap bawa siap drift lagi, no more bunyi. Macam kereta baru meh*wink*

7 comments:

~~AzaLea~~ said...

kite mempunyai kereta kotak yg sama.. usianya juga sama.. :)

Zura Lee said...

zura tk tau ape psl kereta..kalu rasa agak2 tk sedap nk bawak tuh zura suh la hubby cek...kalu perlu, dia la yg bwk gi jmp pomen...

dulu prnh jdk, tingkap tk blh tutup, zura g sorg bwk workshop, pomen ckp caj dia RM150. Zura pun ckp tk yh repair. Bila hubby bwk sendiri kkete ke workshop lain, caj dia baru rm70 jer..wahh mentang2 kita pompuan sedap kau nak cekik darah yerk...

FiZ said...

berbunyi tu bunyi yg mcm mna?keta kite pn dok berbunyi jgk.macam bunyi loceng kcing kcing.msa bwk g servis hr tu, tak berbunyi pulak.geram betul.huhu

Ann said...

Azalea : geng la kte..warna same tak?hehe

Ann said...

Zura Lee : kan...tu yg klu bab2 nk betul ke ape ni prefer hasben ade skali

Ann said...

FiZ : bunyi mcm gedek gedek gedek gitu la lbh kurang..hehehe...klu lalu jln xrata tu confirm ade bunyi tu..

myza said...

Xsgka dah 6 tahun kan hihi bila nk tukau baru pooh kih3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah