CHERITERA KAMI...: Resepi Asam Pedas Daging Tetel dan Tulang

Feb 17, 2014

Resepi Asam Pedas Daging Tetel dan Tulang






Tetbe tak pernah nak up entry pasal resepi ni. Amboii...sedap ke masak tu??Boleh la.Sekali masak sedap, berkali-kali masak harapnye rasa sedap jugak.*fengsan*Stress bila lainkali masak tak jadi pulak.Kuciwa...So, entry ni harapnya dapat jadi rujukan untuk Ann jugak nnti mana tau lupe. Dan juga idea untuk kawan-kawan nak masak ape petang ni.Hehhe...



Bahan-bahan (SORRY!takda sukatan untuk bahan-bahan sebab main agak je)
Minyak
Bawang putih
Bawang merah
Halba (rendam beberapa jam sebelum masak)
Cili kisar
Daging tetel/daging batang pinang/tulang
Serai
Lengkuas
Asam jawa
Daun limau purut
Garam
Air

Cara-cara 
Panaskan minyak.
Masukkan halba yang telah direndam.
Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk atau dikisar. Goreng sampai agak-agak layu.
Masukkan cili kisar, serai, lengkuas.Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak
Masukkan daging tetel/daging batang pinang/tulang. 
Masukkan air asam jawa ikut pada kepekatan masing-masing nak pekat mana
Perasakan garam secukupnya dan masukkan daun limau purut.
Tunggu sehingga daging empuk dan siap untuk dihidang. Haritu 2jam jugak Ann tunggu untuk daging empuk.

Sorry lagi sekali kalau ada kurang pada resepi ni. Tapi insyaAllah rasanya terbaikk gitu!Selamat mencuba:)


Terliur tengok gambar ni. cik b dah seru-seru suruh masak lagi.Nnti kita g borong daging yea.Hohoho.

10 comments:

msredcheesecake said...

ooo daging tetel tu daging batang pinang..ingat daging ape plak tu...hhe

Ann said...

msredcheesecake : bukann..daging tetel tu xsame dengan batang pinang..daging tetel yg ade mcm lemak ckit2 tu yg rangup bile makan..daging batang pinang pulak lembut dari daging biase..

FiZ said...

my fav asam pedas melaka.tp bila tah dpt mkn lg.belah utara ni tak dapat nk mkn asam pedas kaw dah..nnti kalo rajin, blh masak sndri gna resipi ann.hehe

Razi ten said...

Haha how come I never heard about this dishes before? xD Asam Pedas itself I heard it many times, but usually with fish

Ann said...

FiZ : belah utara suke makan gulai/kari kan??selamat mencuba..hehehe..

Ann said...

Razi ten : please try this dish..u will not regret;)

myza said...

Weii sdpnya..guna la pressure cooker pooh.lg cpt n lembuttt dgging nnt..lerai dr tulang2 nyaa hihi

Ann said...

myza : sedappppp(puji sendiri)..pressure cooker/rebus dulu xsyok myza...nk msk original pny kasi die serap segala bahan tu baru sedap..hehehhe

myza said...

Pressure cooker kita leh pra tumis dlu dlm pan pastu tang nk tggu lama bru ang periuk tekanankn dia hehe

Ann said...

tetap tak sama myza...kene ikut ckp mem besar...hahahahah;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah