CHERITERA KAMI...: Duit hilang

Feb 16, 2014

Duit hilang


Malam 4hb Sept 2013 Ann log in Maybank2u sebab nak buat online transaction. Sekali tengok current balance Ann berkurang.Aikk...ok salah tengok kot ni.Log out, Ann log in semula. Memang betul current balance Ann berkurang.Siap tenyeh2 mata lagi takut la salah tengok ke. Terus mengigil badan, blank kepala otak ni ha mana pergi duit aku wehhh.Hoho.Terus msg cik B pastue call Maybank Hotline. Dah buat report and operator tu dah terminate account Ann. Dia suruh Ann ke cawangan Maybank yang terdekat untuk isi form.

05hb Sept. 2013 pagi Ann ada meeting. Lepas meeting tu terus ke Maybank Wangsa Maju untuk buat report ni. Pegawai incharge tu tanya ada beli barang online ke ade bagi no. pin ke orang luar ke ada pernah hilang kad ke macam-macam la tanya. Siap tanya pakai handphone ape. Sebab ada apps yang boleh detect ke camne ntah tapi yang pastinya masa tu dah rasa annoying la kot ni bodoh benau kita agaknye tak reti bende-bende online bagai ni. Officer tu suruh Ann isikan borang Dispute Credit/ATM Card Transaction. Masukkan la tarikh dan jumlah duit yang hilang. Masa isi borang ni Ann perasan ada lagi transaction berlaku walaupun malam tadi diorang dah terminate account Ann. Bila tanya kan staff tu diorang pun tak tau nak jawab camne boleh jadi camtu. Diorang cakap dalam 45hari akan proses paling cepat, duit dapat ke tak xjanji.Ok fine!

Tunggu la 45hari.Hurmm..Lebih sbnrnye.Ann call semula Maybank tu. Kali ni cakap dengan officer lain pulak. Dia cari form Ann dalam file takde. Cek kat system case Ann dah closed tapi Ann tak dapat apa-apa follow up lansung. So, officer tu suruh Ann datang semula ke bank. Ok, pergi la ke bank semula pada 25hb Nov 2013 isi balik dispute form tu. Bukan Ann yang isi, pegawai tu yg isikan. On the dot jugak die call ke center amik Ann pny report no. and remark kan case urgent. Dalam 2-3minggu dia akan follow-up semula dan akan update Ann. So dalam bulan Dec 2013 officer tu call bagitau case tengah floating dan Ann akn dapat balik duit yang hilang tu dalam bulan Januari 2014.

30hb Januari 2014, duit Ann yang hilang RM6xx.xx tu dah dimasukkan semula ke dalam akaun Ann.Alhamdulillah.....Malam 30hb tu officer incharge call Ann gitau pasal duit dah masuk. Pegawai yang ni sangat commited dan bagus memang lain sangat dengan yang mula-mula Ann buat report dulu . Thanks to Puan xxxxxxx.

Masa Ann share pasal case ni dekat fb ramai juga yang share kisah 'duit hilang' ni.Ikutkan logik memang macam eh duit dalam bank pun boleh hilang ke??bank tu bukan tmpt yg slmt ke??tapi bila dah jadi dekat diri sendiri, baru la tau takde yang mustahil boleh berlaku dengan teknologi dan ketamakan manusia sekarang ni.

Ann ingatkan kawan-kawan untuk lebih berhati-hati yea. Mungkin nilai duit Ann yang hilang haritu tak cecah ribu-riban tapi tetap duit kan.Incase kalau kawan-kawan yang terkene (mintak dijauhkan) tips yang Ann boleh kongsi:
1. Call hotline bank untuk buat report. Terminatekan akaun.
2. Pergi ke cawangan bank berdekatan dengan sesegera boleh. Lain bank mungkin lain prosedurenye kan.Follow prosedure yang diberitahu. Make sure buat copy sebarang form yang kita telah isi untuk rujukan kita dan juga notekan no. report jika ada.
3. Rajin-rajinlah follow-up dengan pihak bank.

13 comments:

~~AzaLea~~ said...

seramnya dgr.. duit dlm bank pun belum tentu selamat..

Thanks Ann kongsi info..

~Beb~ said...

Ngeri nye N. 6xx byk ok. Bkn sng nk crik duit. Lma jgk yek process nye. So slh bnk ke ade org amik N?weee

Ann said...

Azalea : tuelanye..kalau bank tu dpt byk report psl duit hilang should be security system die xcukup bagus la kan..hohoho..

Ann said...

Beb : Ngeri weh.Yea..kesian pada yg Ann dgr cite hilang ribu burn camtu.Ni alhamdulillah sgt Ann dpt balik.Duit bukan sesaje dpt sekelip mata je.

Ikutkan description transaction tu katenye related ovrc pny sbb currency die tolak guna USD.

::EIDA:: said...

ida pernah hilang 5rat. cimb. tak dapat sampai skrg. maybe office die nak taknak layan ida. ida pun malas nak layan. last last buat bodoh je.. hahahhahahhaa....

Ann said...

EIDA: cimb pn ade kes eh..pernah lg dgr ni..aiseh..syg 5rat tu.hehhee..

Razi ten said...

May I know which bank are you using? Ohh sounds really scary >.< Since I rarely check my balance..

Ann said...

Razi ten : 'tabung harimau mengaum'..hehhe

myza said...

Xpela dh bnda nk jd kan pooh.anggap la bkn rezki kita huhu Lps ni smpn kt bank pn kena beware

Ann said...

myza : sbg pengajaran juga...lebih hati2 yea

fazliyatun ramli said...

Saya kena dengan maybank.. wlaupn jumlah dia bukan ribu2 tapi sebagai pelajar, rasa sedih la.. duit tu boleh support 2 minggu makan + mnyak kete... rasa down bila check balance berkurang. Trus kluarkan smua..

Eija Haniza said...

saya baru kna hari ni :( rasa nk pengsan...godek2 pasal orang hilang duit jumpa entri ni....sedihnye,,,

cikgu tension said...

Kakak saya hilang rm5000 hari ni baru nak report

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah