CHERITERA KAMI...: March 2013

Mar 28, 2013

Melang Inn Hotel Kuala Pilah


Penginapan kami 2D1N ditaja sepenuhnye oleh abglong tercinta.Terima kasih. Hotel yang selesa dan strategik.


Melang Inn Hotel Kuala Pilah

Hotel baru rsnye sebab tingkat atas skali masih dalam renovation. ade 2 view, kalau mengadap ke jalan raya nampak la kawasan2 kampung.Kalau bilik mengadap bahagan belakang hotel, nampak la area construction.Hehehhe.

Bersebelahan dengan hotel ni ada stesen minyak Shell.Berdepan dengannya pula ada deretan kedai2 dan juga econsave. Strategik kan??

Jom tengok bilik kami

Dah sepah2 baru teringat nak ambil gambar.Ni standard queen room kalau tak silap.Lupa lak nak tanya kat along.Hihih..


Besar kan?Tu konon nak tunjuk boleh main lompat2, kejar2 dalam bilik la tu.. Tapi memang betul luas pun:)

Bathroom..No bathtub tapi air die laju.Puas mandi siap shower tu ade lampu lip lap lip lap lagi.Jakun di situ.

Hairdryer, sabun, shampoo ada.

Harga??


Standard Single 
RM58.00 (kadar normal)
RM65.00 (peak season)

Standard Queen
RM68.00 (kadar normal)
RM88.00 (peak season)

Deluxe
RM98.00 (kadar normal)
RM139.00 (peak season)

Superior
RM139.00 (kadar normal)
RM169.00 (peak season)

Ixora
RM169.00 (kadar normal)
RM198.00 (peak season)

Hazel
RM198.00 (kadar normal)
RM298.00 (peak season)

Suite
RM298.00 (kadar normal)
RM329.00 (peak season)


Takjumpa website hotel.Kredit tu Reena. Affordable price utk blk yg selesa dan luas tu plus include breakfast. 

Cuma klu nak iron kene turun ke lobby die la, ade disediakan iron dan iron board.Aga kepanasan ckit di situ. Lepas tu kalau nak call housekeeping, before kul5pm kalau tak lamabt ckit la nak tunggu diorg hntar barangnye. And more thing pengcahayaan bilik die agak romantika gitu;)

Anyway still puas ati stay di sini. Parking pun senang. Food?Kami tak try pulak brekfast die, keluar pergi makan warung dekat simpang depan tu.


Actually ade jek nak singgah sana sini tapi xpela.Next time mungkin.Nak rasa jugak masak salainye, cendol yg fofular tu. Nak snap2 pemandangan indah pun xdapat sebab N yg drive. Apepun we enjoy 1 nite stay here. Thanks to brother n SIL*heart*


Alamat Hotel Melang Inn:-

PT 1, Jalan Melang
72000 Kuala Pilah
Negeri Sembilan
Landmark : Stesen minyak Shell sebelum Hospital Kuala Pilah

Nombor Telefon : [06] 481 1511 dan [06] 481 1522

Apo kono eh jang



Awal bulan ritu N, mak and 3 orang anak buah telah menghadiri 1 majlis perkahwinan adik SIL @ biras N di Kuala Pilah.Cik B tak balik minggu tu, so kami pergi ber4 je. Tak pernah menjejakkan kaki ke bumi kuala pilah. 1st time jugak lalu highway LEKAS tu. Bila semuanye 1st time, perjalanan tu rs macam jauh je kan??

Berbunga2 gitu;)

Wedding ari Sabtu malam di Majlis Dewan Kuala Pilah.

Arch, Pelamin, Pengntin, Guest corner & Goodie bag;)


Keesokkan harinye kami join skali rombongan bertandang ke rumah Pengantin lelaki di Paroi. Dah alang2 nak balik KL tu, join la skali. Thanks to Along yg jadi pemandu arah kami.Hihih.

Setiap kali tgk pengantin berarak, seronok jek tgk. Rasa macam nak repeat balik la turn kami dl2 tu;p

~Love~

Red Velvet in a Jar..1st time jugak rasa ni ade dlm goodies bag.Sedap!Berebut2 makan ngan ank buah.Heheh...

To biras..SELAMAT PENGANTIN BARU..Moga bahagia till Jannah.

Next will share mana kami stay 1nite at Kuala Pilah;)

Mar 26, 2013

Restoran Central Asia


Arini cuci mata tengok makanan yg sedap2 la yea. Nak rekeman kan lagi 1 restoran untuk yang bercitarasa timur tengah or ade yg mengidam nak makan kebab ala2 arab ka nak makan makanan timur tengah la senang cte. Meh nak introducekan kt kwn2 semua Restoran Central Asia ni.


Terletak di Megan Avenue II yg sederet dengan Menara Ambank


Parking pun senang samada masuk basement parking Megan Avenue ni lepastue parking je dekat tepi restoran tu. Ataupun parking di kawasan terbuka dekat sebelah Megan Avenue ni. Restoran ni agak tersorok, awal2 dl pun jenuh mencari bila tanya pak guard tu baru la jumpa sebabnye die terlindung so kene jengah2 ckit la.

Restoran Central Asia ( dekat dengan exit parking Megan Avenue II)

Jom masuk restoran pulak

Selamat datang ke Uzbekistan;)

Interior die simple je. Tapi staff dan servis memang terbaik! Dah 8tahun usia restoran ni. Diorang pun dah pandai cakap melayu skit2 jugak.Oh yea...Restoran ni beroperasi 24jam ok:)

Meh tgk menu pulak..N sbnrnye serahkan order2 semua dekat cik B sebab menemankan dia yang ngidam nak makan makanan sane katenye. Cik B dulu study kat Ukraine 7tahun,  memang food yg ada dekat restoran ni mostly ape die pernah makan kt sane di samping nak ajar wife die makan makanan tu. Tunggu nak bawak ke sane, xtau bile.Kui3;p

Menu & harga2nye.Portion die sama dgn 2 orang makan tau.


Uzbek tea atau ape ntah name diorg pgl. Yang ni cik B cakap sbb makanan diorg mostly berminyak, so kita lawan dgn minum air tea ni jadinye sambil mkn tu berpeluh2 kan dpt la mengawal pembentukan lemak kununnnyeee..At first N macam takut2 nak minum sebab N bayangkan Teh Halia.Hahha.Tapi sekali tenguk rasa nak lagi dan lagi.macam air tea biase.

Lagman & plov.lagman tu seyes memang berminyak dan macam masam2 ckit, N xbape boleh terima tapi plov atau dkt cini macam nasi daging la gitu memang sedap. itu pun berminyak jugak sebab katenye sebelum masak nasi tu , diorang ltk minyak banyak2 seperiuk camtu baru la masukkan nasi.

Mantee ni memang terbaik r!!Sedapppppp!!!Dalam tu inti daging n bawang je pun tapi rasa kulit die n isi tu mmg kene. Kuah die pun just nice but cik B cakap klu kt sane kuah nye lagi banyak ckit. Ni Must TRY ok!!

Actually kami dh dtg 2 kali, kali kedua order kebab mmm..lupe namenye. Tue pun sedap jugak.Sebaik dh mkn banyak menu klu tak mau nk tambah lagi tu.

Nite view luar restoran


2nd visit, xtau ape posing tu sbnrnye sila abaikan. Bukti menunjukkan 2 kali datang sini;)


Restoran Remaja Classic


Classic sungguh namenye kan. Last tempat N pergi before gerak blk ke Kl aritu. Kirenye dinner kami la.Knp pilih restoran ni?Sebabnye malam sebelum tu kami lalu sini, tengok ramai jek org. So, nak try la ape yg buat restoran ni meriah je kan.Hihihih.


Actually restoran ni dlm 1 kawasan rumah yg telah diubahsuai.Tempat parking jgn risau, mmg banyak nak parking depan kedai ke or sebelah kedai tu.




Ala2 konsep bali gitu kan. Boleh pilih nak ddk santai di luar ataupun berecon kt dalam ni.

Garden+pondok..sangat sesuai utk family


Nak tunjuk menu ke nak tunjuk org yg pegang menu tu;p

Tembikai dan mangga.Masa order slalu N akan tanya mangga ni pkai buah ke or kordial je. Macam kt kedai ni pun N tanya jugak, pastu die jwb pkai buah. N pun order. Then bila dapat kuciwa sebab airnye ialah kordial+buah mangga yg telah dipotong2..Sob3..


Nasib baik Nasi Goreng Seafood ni sedap!

Ni cik B punye..Kuetiau ape bende ntah.Memang tgk macam tak bape nak lalu kan.Tapi sedap tau!tak tipu, memang sedap!


Kerang bakar..Stail die dh buh sambal cili tu siap2..Banyak giler ok. Kami siap tapau bwk blk KL lagi.Esoknye blh buat mkn ngn family tau.Harga RM5.Murah kan???Kalau kt KL RM.350 sebakul kecik jewww.

Total semua RM23. Servis bagus, tmpt selesa. Food pun sedap.Rekemen!Sapa2 yg di Jb or dtg Jb tu blh try dkt sini pulak. Lokasi? Menuju ke angsana. Klu dari flyover tu angsana belah kanan, restoran ni di sebelah kiri selepas traffic light depan plaza angsana.Tak susah la.Tepi jalan je, nampak dah:)

Mar 25, 2013

Tahniah Pemenang Best Vacation Photo Contest



Pertama-tamanye nak mintak maaf sesangat di atas kelewatan nak umumkan pemenang2. Disebabkan jadual yg agak pack, kami perlu amik masa skit nak tengok belek 1-1 gambar2 peserta.Seyes, semua lawa2 bila tengok tu ada yg buat kami terkenang2 buat kami macam waaaaaaaa cantiknyeee..

Setelah difinalize kan, inilah pemenang-pemenang untuk Best Vacation Photo Contest kami :

Tempat Pertama


Tempat Kedua


Tempat Ketiga


Saguhati



Tahniah pada semua yang menang dan terima kasih tak terhingga pada semua yg join contest ni. Maaf pada yg tak terpilih yea.InsyaAllah ade rezeki kami pasti buat contest lagi, jangan x join;)


Pada pemenang-pemenang, boleh emailkan detail to cantik_menawan25@yahoo.com

Mar 22, 2013

Rezeki di hari Jumaat


Thanks to WE sebab inform dekat entry contest tu, klu x memang N xperasan dh umum nama2 pemenangnye. Ni untuk contest 1st GA by NANA. Lame xjoin contest blog ni.Saja try luck to pun thanks to  Cha, N tau contest ni pun dari blog Cha.Tahniah cha menang jugak kan:)

Ni gambar yang dipertaruhkan..Gambar ni memang nostalgik betul;)

Thanks Nana pilih kami tempat pertama. Tak sabar tunggu VS body mist tu.

ehem2..nntikan pengumuman pemenang contest Best Vacation Photo pulak dari kami..tunggguuu:)

Mar 21, 2013

Pasar karat atau JB Bazaar


Aktiviti jalan2 diteruskan lagi di malam arini. Jalan2 sambil excersice target 20,000 langkah gitu kan.Hihih.Ok tempat ni memang tak pernah tau. masa belajar kt UTM dulu pun xtau wujudnye Pasar karat or JB Bazaar ni.Ke belum ade lg time tu?Hurmmm...

Asalnye nama Pasar Karat sebab mostly barang2 yang dijual ialah barangan antik, barang2 lama. Kemudian di upgrade ke JB Bazaar pulak sebab dah banyak kedai jual baju bundel, tudung, sticker2 motor kereta tu berlambak. Macam mana yg ada kat uptown ke downtown lebih kurang gitu la. Tapi yang uniknye lokasi bazaar ni dicelah2 bangunan2 lama kt tengah2 bandaraya JB tu.Kedai makan pun banyak, siap ada yang berkaraoke lagi tau.

Banyak kedai baru nak bukak sebab kami sampai masih awal baru kul 9lebih.

Berjalan di celah2 bangunan klasik ni

Nampak glowing disitu;p


Sapa tau flipflop kt mana ade jual reject punye??Hihih..Yang ori confirm2 la mahai kan.Yang murah keras pulak..Banyak songeh heh;p

Beliau memang suka barang antik..Briefcase tu RM45 lepas tawar RM35 klu tak silap

Bahagian ni lapang sikit kawasannye


Pasar Karat macam kt tanah arab pulak gayanye:)

Direction ke Pasar Karat / JB Bazaar...N bulatkan merah tu sebab gerai2 berada di sepanjang Jalan Dhobby, Jalan Trus, Jalan Segget dan sekitar tu. Parking je tepi2 jalan tu, jgn risau xde org nak saman.Senang je nak cari kalau terlepas tu boleh masuk Singapore terus;p


Mar 20, 2013

Restoran Warisan Wak Radol


Aktiviti jalan2 di JB di waktu malam diteruskan ke Restoran Warisan Wak Radol. Rekemen by cik b sebab die cakap nurse2 kt klinik tu promote kedai ni, ade masuk JJCM jugak kot klu xsilap la.

Ni la Restorannye..Tepi jalan je Lagi malam lagi ramai orang.

Orang ni slalo pkai baju sama tema..Dah sama kaler dengan meja dan pelayan kt kedai tu dah;p

Kami order 5 cucuk sate daging, 5 cucuk sate ayam & 5 cucuk sate perut..Harga secucuk dalam 60sen.

Nak makan semua la kononnye tu;p

Kami order sate sahaja. Ada lagi menu lain yong taufu pun ada.Takpe next time boleh cuba. For sate tu, bagi kami kurang umphhhhh. Rasa rempah tu ade pelik ckit, kuah pun kurang rasa. Better lagi sate kajang (walaupun orang cakap sate kajang tu dh xsedap).

Next time datang xmo dah la order sate, kte try menu lain pulak yea B:)



Map ke Restoran Warisan Wak Radol(kredit to google). Waktu perniagaan sampai pukul 12tengah malam

Pertemuan di Restoran Singgah Selalu Danga Bay


Alhamdulillah akhirnya DIA temukan kami juga setelah 5tahun tak berjumpa.Sahabat dari Mrsm Muar ke Matrik Melaka sampai la ke UTM. Persahabatan yang panjang.Macam-macam cerita dikongsi.


Ibu kepada 3 orang hero-hero yang sangat la comel dan semangat. Sangat salute pada sahabat ni sebab die tengah sambung pengajian PhD sambil menjaga sendiri anak2 itu.Bukan senang, semangat tu harus kita contohi.Semoga awak dapat abiskan projek PhD awak dengan jayanye.Lepas ni kene panggil Dr.Normy la yea.

Anyway, pertemuan ni N yang suggestkan dekat restoran Singgah Selalu Danga Bay. Restoran ni memang sinonim dengan Johor sebab kalau pergi mana shopping mall mesti ada la restoran ni.N pernah makan dl sekali kat JJ Taman U. Zaman2 belajar dl, so saja la nak try yg dekat Danga Bay ni pulak.

Parking senang cuma yang slacknye tempat agak bising.Kami terpaksa cakap macam menjerit2 gitu.Sakit jugak la tekak. Food variety memang banyak harga agak mahal. Total haritu RM70 maybe sebab order sup tulang kot tu.


Cik B plate


Hotdog?Untuk kanak-kanak comel itu


Nasi Goreng Singgah Selalu

Dari segi rasa Ok la..Servis pun ok makanan xdela lambat sampai.Cuma kami ada nak bungkus utk kawan tapi cancel sebab time nak balik foodnye xbuat lagi.Cancel kan aje la.

Dtg lagi?Tak kot. Cukup la sekali dah rasa kat sini;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah