CHERITERA KAMI...: January 2013

Jan 31, 2013

Hujung Minggu kami


Masa yang ada digunakan sebaiknye.Kalau cik B blk KL, sblm sampai die dh tny ape plan kte.Wah...dah macam PA dah ni nak aturkan plan sama. Mula perah otak nak pergi mana, nak makan ape, nk beli ape.Macam2 la.










Antara hujung minggu yang kami spent bersama..Precious!!


Part yg paling xbest dan kalau boleh nak lambat kan ialah...

Time to say bye2...See you B..take care B..Sob3...Sadis sgt tapi sebab dh biase kan jadinye jiwa ini sangatlah kental.;p


Minggu ni cik B tak balik,3 hari cuti ni kene buat aktiviti sendiri la nampaknye..Can't wait for next weekend:)

Kenapa dulu takde


Pejam celik pejam celik 2bulan dah kami PJJ. Sangat berterima kasih dengan teknologi yang berkembang maju.

Facebook ngan whatsapp je pun yang guna.Yang lain tu belum try lagi.BBM tu sah2 la tak sebab bukan BB user.

Senang kan sekarang yang jauh beribu batu , berbeza benua boleh connect dan communicate senang sangat.Dekat mana2 pun boleh, tengah membuang pun boleh On lagi.Hahahha.

Teringat zaman kami cintan cintun dulu, sorang kt Malaysia sorang kt Ukraine.Beza waktu 7jam.Sorang baru nak tdo, sorang baru bangun tido.Nak contact pun 1 hal lagi. Awal2 dulu boleh tau buat 3second call. Say hye letak, call lagi tny buat ape letak.Hahahha.Kredit tak jatuh pun masa tu tapi kejap je lepas2 tu xboleh dah buat gitu kene la tunggu cik B call.Call dari sane murah dari Malaysia call ke luar 1 minit je dah bp hengget kalau guna kad call 10rgt tu dapat la cakap kurang 5minit kot.Mesej jek dah 20sen sekali hntar.Yeala zaman belajar harapkan duit pinjaman je.

Cara jimat, email.Tuela penyebabnye Ann create email.Simpan lagi tau email lame cintan cintun dulu tu.Kenangan betul.Time blaja kt U dulu manede lappy, pergi la library or cyber cafe kolej nak online YM or cek email.Orang g library study kte sibuk berjiwang.Online pun bukan leh lama, sebab masing2 kejar waktu.

Dah abis blaja, up skit ade laptop install skype.Baru la dapat tengok muka.Yeala, cik B kalau balik cuti Malaysia pun 2 bulan berapa kali jek dapat jumpa. Rasa janggal sangat sebab dah biasa menaip message bile jumpa face to face, kelu lidah.Hahhaha. Sebelum kawin 2tahun tak jumpa. Guna skype jek nak update preparation untuk kawin.Tunjuk baju kawin, tunjuk hantaran bunga telur. Itu pun tunggu cik b xde class, xde aktiviti baru la boleh On.Sampai tertdo2 dibuatnye memasing.

Now PJJ lagi tapi dah ade fb whatsapp ni senang la nak berkomunikasi.Message biase tu boleh kire berapa kali je kalau line internet xde ke ape.Save kredit tau. Kalau la dari dulu ada bende2 camni, lagiiiii save.Hihih.

Ape2 pun..alhamdulillah dengan segala nikmat yang ade hari ni.

Kongsi la cte PJJ korang pulak...

Jan 30, 2013

Nasi Ayam dan Cendol


Arini cerita pasal makanan jek ek

Nak promote 1 nasi ayam antara yang sedap pernah Ann makan.Antara eh bukan paling sebab ade yg lagi sedap.Kalau nak ubah selera asyik makan nasi ayam kedai tu jek boleh try nasi ayam kt kedai ni pulak.

Tat Nasi Ayam(pernah keluar JJCM)

Branch Rampai Business Park, dari pagi sampai ke malam penuh aje kedainye.Kali ke3 Ann datang baru dpt makan kt sini tu pun kebetulan ade meja kosong. Mule2 tu tapau je.Not bad la rs die, ayam dan nasi tu kene ngan tekak ni.

lagi 1 port kami selalu pergi time tengahari ke petang , cik B yang selalo ajak datang sini.

Ann panggil kedai tepi padang Setiawangsa.Berdepan dengan kedai mamak dekat depan Sekinchan Ikan Bakar tu. Ramai jugak orang. Rojak sedap, laksa die boleh tahan la, mee rebus tak pernah rasa,bihun sup pun not bad. Cendol die terbaik!


Gambar cendol lupa nak amik;p

Icecream Favourite




Tropicana..Lime & Vanilla..RM1.Murah dan sedap!P kedai runcit jenguk dalam icebox tu mesti cari tropicana ni. Nyummm3


Aiskrim dari zaman kanak-kanak.Ingat lagi dulu mak jual kt rumah, jiran dtg rumah beli siap ada beli ikut celah2 tingkap je.20sen macam-macam perisa ada.Skali gigit, sjukkkkkkkk...


Ni minat terbaru.Walls Cookies & Cream macam makan McFlurry Oreo.Strawberry tu pun sedap jugak.Ada lagi 1 Mocha pun menarik..Eh..semua la sedap.Slalo walls buat promo 2 bekas ni 15rgt kot.Lupe pulak..

Ape pun aiskrim ni memang la sedap tapi xleh makan selalu. Not good for your health ok;)

Korang suke icecream ape?

Jan 29, 2013

Serai Wangi


Serai wangi ni tak sama dengan serai yang kite dok buat masak tu yea.

Serai Wangi (ikhsan google)

Serai untuk masak (ikhsan google)


Nampak tak beza 2 serai ni?Serai wangi tu pokoknye merimbun dan semak2 ckit pastue klu potong die bau wangi.Kalau serai biasa tu pokok die kemas dan tumbunh menegak daun die.

Ape istimewanye Serai Wangi?Digunakan untuk menghalau serangga. Saya baru tahu info ini!!Haishh..ketinggalan betul.Selama ni dok ingat ubat gegat, kapur, garam or paling moden ridsect ke shieldtox ke kan.

Ni stat dari kawan whatsapp N la tny mana boleh dapat kt KL produk serai wangi untuk halau serangga. Kebetulan kawan N ade jual produk tu.Dari situ la sibuk nak amik tau kannnnn..Hahaha.

Spray kecik RM10 tapi ni flavor Green tea. Just spray je dekat tmpt yg kte jadi hot spot serangga2 tu.

Jenis cone.Ni contoh kt opis ni kami letak kt tepi2 tingkap halau semut kan.Buh banyak2, semerbak bau serai tu.Sedap!

Banyak lagi produk serai wangi ni dekat supermarket.Kalau pergi pasar tani ke pasar malam ke lagi la macam-macam produk untuk halau serangga kan?Korang slalo guna yg mana??


Mari Beli Kain Sulam Murah



Promote business kawan ni. Ann pun dah sambar sehelai.Cantik dan yang penting harga murah.Slalo average kain sulam bandung ni rate mesti RM100++ kan?So far la yang Ann jumpa. Kawan Ann jual ni below then RM100.Macam-macam pattern and kaler ada.











Ni antara koleksi yang ada. Banyak lagi pilihan boleh klik Like Ellyz Collection. Nak kain buat jubah ke kebaya ke kurung ke macam2 la ada. Cepat2 sementara stok masih ada:)

Jan 25, 2013

Rezeki jangan ditolak


Terharu, malu tapi mahu gitu la la rasenye bile orang sanggup postkan kite makanan. Asalnye saja main2 komen kata nak skit, tup2 dimintaknye alamat, esoknye dh sampai dan selamat masuk perut.

Ohhhh..indah sangat rasa!Dikelilingi mereka sebegini. Walaupun tanpa pertalian darah, tapi serius sangat touching tau.

Apakah makanan yg dipost itu?




Lempok durian uols!Segala yang beradik-beradikkan durian mmg telan aje. Yang lempok ni kire 1st time rasa, dan ia adalah SEDAP!Ingatkan pekat dan manis tetapi rasanye just nice. Makan ngan roti boleh jadi beberapa keping jugak la.Yummyyyyy!


Thankssss aloooooooooot to Myza and family. Lempok durian dibuat oleh Puan Hapimah made in Pekan , Pahang. Thanks to Kak Long yang sudi melayan dan mengepostnye untuk kite.Hihih.Luv u all lah!

Jan 24, 2013

Mereka yang sudi jadi peneman


Sejak menjak kami suami isteri dalam status PJJ ni..not every week cik B akan blk KL.Memang sangat sangat keboringan itu sangat terasa.Haa..bape kali sangat tu yang menjelaskan tahap boring yang amat.Sebab slalonye kami akan ade jadual hujung minggu, mana nak pergi nak makan ape bla bla.

Bile cik B xde or xblk KL and N pulak ade aktiviti or ade somewhere nak pergi opkos la nak berteman.Boring kot nak p jalan2 sensorang. Setakat nak p mall/market shopping barang dapur ke utk diri sendiri ke tu xpe.Ni untuk jalan2 hujung minggu kan mesti la nak berteman.

Jadinye terima kasih la pada mereka-mereka ini yang memahami situasi ini dan sanggup menjadi peneman N di kala keseorangan.Hihih.

My lovely anak-anak buah.Diorg ni pantang di ajak, On saja.Terima kasih yea temankan U.Ni bawak p jalan Shah Alam dgn Planetrium Negara.


Tq kawan2..pandai korang ayat aku follow kome jalan2 kan..Terhibur sangat!

Bukan takde kawan-kawan yang rapat, ade tapi masing2 busy dengan kerja ada yang dah kawin ada yang kerja jauh.Eh..kawan2 rapat lelaki ok lagi la susah bile dah berkawin kerja jauh2.Tapi bile jmpa mereka, hiruk pikuk jadinye.Yang perempuan pun ade tapi tuelanye bile masing2 dah ade tanggungjawab ni, terbatas masa.

Saya sayang semuanyeeeee

Jan 23, 2013

Selamat Pengantin Baru


Banyak jugak jemputan kawin dari awal bulan ritu sampai bulan depan..every weekend ada, mana yang dekat insyaAllah kami datang.


Selamat Pengantin Baru Hajar and hasben. Last kami jumpa masa kt matrik. Hajar ialah roomate Ann masa kt matrik dulu. Life matrik sgt best dan menenangkan.Rindunyeeee...Almost 9 years, kami jumpa semula on her wedding day.


Selamat Pengantin baru Julia dan Paan. Ni coursemate UTM dulu. Seronok sangat dapat jumpa kawan2 masa kenduri aritu.Meriah!walaupun ada yang dah kawin dan beranak tapi perangai masing2 masih gila jugak macam dulu.Hahahha..



Selamat Pengantin Baru Marzuki dan wife. Yang ni pulak kawan masa form 1-3.Kalau dikenang2kan time sekolah takde la rapat mana pun sebab xpernah kelas sama ke ape. Tapi ntah camne bile masing2 dah bekerja ni, rajin pulak bertegur sapa kt FB.Suka pelamin die luas dan sweet.

Kepada sahabat2, semoga ikatan perkahwinan kalian kekal bahagia hingga ke Syurga. Amin..

Jan 22, 2013

Hobi simpan segala macam beg


Aritu dok kemas2 bilik dan laci2 yg rasa macam dh penuh tu. Terjumpa dan terperasan la sebenarnye Ann ni ade hobi(hobi dalam tak sedar namanye) untuk simpan segala macam beg - woven bag, paper bag. Mostly bag yang dapat masa beli brg ke free gift ke time Matta Fair, kenduri kawin etc.

Rasa macam sayang nak buang beg cantik2 dan berkualiti tu.Berguna tau beg2 camtu. Time nak pergi cuti dekat2 ke nak letak hadiah ke nak p balik kampung ke.Sangat usefull.Pilih jek mana nak, macam-macam size ade.Hihih.

Antara simpanan yang ada


Beg2 yang kecik2 simpan dalam 1 beg besar...Senang nak cari


Ada macam2 beg dalam ni:)


Korang ada hobi yg sama macam ni tak??

Jan 16, 2013

Tempat yang sinonim dengan Makan..Makan..Makan


Ce teka tempat apa yang famous dengan makan kt KL ni?Kalau time malam je mesti jem dan penuh. Merata-rata ada kedai makan.Ce teka..Hihih.

Opkos la Kampung baru, kan?Kan?yea kan aje(syok sendiri la pulak;p)

Ni nak buat entry sekali harung menunjukkan yang kami pergi Kampung baru ni untuk Makan..Makan dan Makan.

Restoran Sukhumvit


Orang lain dah bape kali dtg makan sini, kami baru terhegeh2 nak merasa.Asalnye dok bace Nana selalu makan sini pastue ade terperasan 1 scene dalam drama Terlanjur Cinta buat kat sini. Ni mesti cuba ni!Sebab kedai die ceruk sikit kan memang kalau bukan termasuk lorong tu sampai sudah la N xtau kedai ni katne.Pftt...


Kerabu Mangga sedap!

Siakap steam tak berbau, Suke!!Boleh makan dengan gembiranye:)

Tomyam Meletop!

Service cepat, cepat amik order, makanan cepat sampai dan yang bestnye die makanan ni die panas, ade lilin kt bawah tu.So, sampai pinggan licin perut dah kembung, lauk tu still panas. Kan bagus!

Restoran Adam Seafood

Kat Jalan Abdul Rahman Idris, berdekatan Kuala Lumpur International Hotel.Ni kire port baru la sebab tak tau pun sini ade kedai2 makan jugak.

Servis cepat, rasa makanan not bad!ABC tu sedap!

restoran ni bersebelahan Rosdet Restaurant yang sangat penuh.Nnti kene try jugak la Rosdet tu, ramai jugak yang review pasal kedai tu.

Restoran Sup Gear Box dan Ayam Penyet

Hahah.Nama restoran suka suki jek letak sebab ia hanya kedai biase tapi ramai orang ok. Actually 2 restoran kat atas ni kami pergi sebab 2 kali kami nk ke restoran sup gear box ni, 2 kali die tutup.Haishhh...

kedai ni di awal2 lorong nak masuk ke Restoran Sukhumvit tu.Senang je nak cari.Akak-akak indon yang jaga.

Sambal cili Hot dan sup nyum3!


Sup Gear Box ...fav Cik B..

2 kali dah repeat kedai ni...1st visit kami, baca di entri Ini

Mari kte share lagi kedai makan yg sedap2:)

Jan 14, 2013

Island Bbq Steambot


Start rasa nak ke sini bile tgk restoran ni keluar di JJCM, tengok cam menarik jek open concept. Bape kali plan nk pergi xjadi-jadi, asyik full jek.Last2 ritu saja call dan buat reservation awal2.




Map untuk ke Island BBQ Steambot, kalau xbiase lalu menggagau jugak la cari.Tapi xdela susah mane. Dalam kawasan rumah-rumah kampung.

Janji dengan Lala pukul730malam kt sana. Dan2 sampai, hujan mula turun hingga lebat.Sebaik meja kami bawah khemah, mana yang duduk kt luar yg xberkhemah tu kesian jugak la. Tapi hujan malam tu agak menakutkan. Lebat dan kilat, pengunjung pulak makin ramai. Sesak restoran tu, tapi pekerja diorg bagus, dpt kawal keadaan dengan baik.

Ada grill dan steambot.Ruang buffet ditengah restoran.makanan cepat top-up.Bagus!Jug air tu die dh siap2 letak, so xyah susah2 nak bangun banyak kali p refill air. kuah boleh pilih tomyam or sup ayam.


Ann dan Lala yang beria ajak makan kt sini. Same la kte;)




Ada dessert/icecream tapi kene gtau kt staff situ nnti diorg akan ambilkan.

Dah hujung2, layan grill je.

Komen : Kuah tomyam tu xberapa kaw. Pilihan seafood xsebanyak di Flaming Steambot.Tapi ok la sebab bekas steambot tu medium je..klu nak sumbat macam-macam mau melimpah2 nnti.

HARGA;

Dewasa – RM21.90 nett/pax

Kanak2 – RM9.90 nett/pax (6-12 tahun)

Bawah 5 tahun PERCUMA


untuk tempahan/pertanyaan: 012 6 8000 41


Klik Island BBQ Steambot untuk makluman lanjut.


Happy Birthday Handsome Boy


Fuhhh..lame jugak xupdate kt sini. 2013 pun dah masuk minggu ke 3.SELAMAT TAHUN BARU 2013!!Cepat betul masa berlalu.Nampaknye banyak la akan muncul entry2 tertangguh ni.Hihih.

Cerita penghujung Dec2012, sambut birthday anak buah, Hail Uwaiz di Pizza Hut Wangsa Maju. Sangat happening dan seronok sebab semua ada(kecuali cik b sebab kene kerja) and sorry to SIL sebab kami lewat sampai.Hihih..


First time rasa rainbow cake dan hokaido cake yg gebu dan nyum3.Menu tentu2 lah pizza kan. Semua la sedap!


Abaikan yg tengah tu mmg selalo over...Kikiki..Love the pic, Love all:)


Happy 5th birthday Uwaiz..Moga jadi anak yg soleh dan bijak..Amin:)


Tq again to along and SIL sudi jemput kami sekeluarga. Sangat best!Nanti buat lagi ehh...Hihih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah