CHERITERA KAMI...: Sabah : Kinabalu Park , Kundasang

Nov 19, 2013

Sabah : Kinabalu Park , Kundasang


Tempat pertama yang kami terjah lepas check out ialah Kinabalu Park. Senang je nak ke sini sebab memang kita akan lalu otw ke Kundasang. Kirenya kalau dari Pekan Kundasang otw nak balik ke Kota Kinabalu tu boleh la singgah sini. RM3 per person bukan per entry yea.

Masuk-masuk tu macam lost kejap sebab xtau nak menuju ke mana. Di sini merupakan salah satu jalan utama pada yang berminat untuk mendaki Gunung Kinabalu.Kami pun ikut je la jalan yang ada tapi jangan risau jalan dia elok cuma sempit sikit je. Teringat kenangan naik Gunung Brinchang dulu.

Alhamdulillah kami memang betul2 bernasib baik sebab sepanjang hari tu pemandangan gunung kinabalu ni sangat clear. takde kabus2. Kata seorang pemandu pelancong yang kami jumpa di sini, dia sendiri cakap memang lucky sebab susah nak dapat hari yang pemandangan clear walaupun masa tu jam dah pukul 11pagi. 

Macam lukisan pemandangan belakang tu..kan?:)

Perjalanan diteruskan tapi entah rasa hati tak berapa sedap masa otw nak naik ke atas. Dan ada sedikit small accident masa ni. Alhamdulillah takde pape yang serius tapi macam down ckit je la memula tu.Hehhe.

Next pit stop. N mmg suggestkan sesiapa yang masuk Kinabalu Park ni mesti stop dekat Kiau Gap View point. Sebab view ni tak sama dengan yang sebelum atau yang kita nampak dari luar. Terasa diri tersangatlah kerdil. Nampak anak air di situ. Tenang & nyaman walaupun matahari terik.




Mostly gambar yang N post sepanjang entry Sabah ada dari camera Nikon dan ada dari tab. So akan nampak la perbezaan gambar tu kan. N xde edit byk pun mostly memang itu la keindahannya.

Main entrance Kinabalu Park.

Kami tak naik sampai ke kaki gunung terus patah balik untuk ke next destination pulak.

4 comments:

dhiera said...

betul.. gunung kinabalu tu susah nak nampak klo lepas kol 9. u r lucky!

driver masa saya pergi sana pun cakap macam tu jugak~

Ann@zanyra said...

dhiera : tuela..mostly N bc review pun ckp camtu..alhamdulillah rezeki kami haritu..:)

shera haifa said...

owhh cm tu ke pemandangan gunung kinabalu dari tmpt tu.. huhu. masa sy kat situ punyalah xnampak langsung keindhan sbbnye kabus MasyaAllah punyalah tebal. kecewa

Ann said...

shera haifa : alhamdulillah..rezeki kami dpt tgk pemandangan gunung tak berkabus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah