CHERITERA KAMI...: Serai Wangi

Jan 29, 2013

Serai Wangi


Serai wangi ni tak sama dengan serai yang kite dok buat masak tu yea.

Serai Wangi (ikhsan google)

Serai untuk masak (ikhsan google)


Nampak tak beza 2 serai ni?Serai wangi tu pokoknye merimbun dan semak2 ckit pastue klu potong die bau wangi.Kalau serai biasa tu pokok die kemas dan tumbunh menegak daun die.

Ape istimewanye Serai Wangi?Digunakan untuk menghalau serangga. Saya baru tahu info ini!!Haishh..ketinggalan betul.Selama ni dok ingat ubat gegat, kapur, garam or paling moden ridsect ke shieldtox ke kan.

Ni stat dari kawan whatsapp N la tny mana boleh dapat kt KL produk serai wangi untuk halau serangga. Kebetulan kawan N ade jual produk tu.Dari situ la sibuk nak amik tau kannnnn..Hahaha.

Spray kecik RM10 tapi ni flavor Green tea. Just spray je dekat tmpt yg kte jadi hot spot serangga2 tu.

Jenis cone.Ni contoh kt opis ni kami letak kt tepi2 tingkap halau semut kan.Buh banyak2, semerbak bau serai tu.Sedap!

Banyak lagi produk serai wangi ni dekat supermarket.Kalau pergi pasar tani ke pasar malam ke lagi la macam-macam produk untuk halau serangga kan?Korang slalo guna yg mana??


6 comments:

♥ ROS ♥ said...

eh mcm menarik...ros pun duk cri bnda nak halau semut nih..nk beli racun tkut bhaya bby...

:)

lelaki misteri said...

nampak sama jer...takda beza pon.dua-dua pon wangi gak...tak setuju2...hahaha

Ann@zanyra said...

ros : haa...boleh la try guna serai wangi ni;)

Ann@zanyra said...

lelaki misteri : pernah guna ke?;p

Falsya said...

first time tau jugak nie..hehehe

Ann@zanyra said...

Falsya : same la kite..hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah