CHERITERA KAMI...: August 2012

Aug 30, 2012

Kat mana nak beli??Siapa yg ada??




Kuih Sepit...Yang lipat atau bergulung..


Kuih Karas


Setakat ni beraya, tak jumpa lagi 2-2 kuih ni. Almaklumla kuih tradisional kan mungkin limited sikit kebarangkalian untuk jumpa tapi boleh aim la rumah mane yg selalo ada kuih-kuih ni.Hihi.Tetapiiiiii...kali ni belum jumpa lagi. Haritu balik Melaka pun, macam tak nampak jek bayang kuih ni.Hurmmm...

Kawan2, kt rumah korang ada tak kuih ni???Boleh la kami datang beraya..Hihih..

Ke ada yg tahu mane nak beli kuih ni???Share2la;)


Aug 29, 2012

Raya rumah artis



Ni kisah lame dah, artis ni pun baru-baru jek pindah rumah masa ni.Cantik dan besarrrr!


Dining hall




Ann pergi raya ni dengan mak, kakak dan anak buah. Masa ni Ann belum kawin lagi. Memang dah lama dah ni. Pergi pun sebab kakak yg ajak die dapat invitation open house rumah artis ni. Kite pun tumpang nyibuk la kan.Hihihih.

Mak Ann naik sampai atas, masuk bilik artis tu bagai tapi Ann xikut pun. Ann lepak 1 port yang best dekat rumah artis ni.


Swimming pool.Depan tu bukit2, redup je kawasan ni.


Actually byk lagi gambar. Gambar ngan tuan rumah pun ada, tapi ntah mane hilangnye. So, publish mane yg selamat jek la yea. Masa dtg ni, Ann igt jumpa Abby Fana.Sangat2 la peramah orangnye. Sebelum kami sampai ni, Mawi ngan Ekin baru jek balik.

Sapekah gerangan artis ini???











Yeaa...Rumah LO, Linda Onn. Linda pun peramah jugak orgnye.Sorry kualiti gmbar xbagus, time ni guna hp  biase2 je..

Pengalaman pertama raya rumah artis. Agak-agak tahun ni ada artis yg sudi jemput kami tak???Hihih(perasan)

Aug 28, 2012

Syawal 8 di Melaka



Tibe-tibe dah sampai Syawal ke-8??Syawal 1 dah cerita, Syawal 2 pun dh cerita. Ape jadi Syawal 3 4 5 6 7??Hahahha...Dah tentu xde cerita.Petang Syawal 2 dah balik KL sebab Syawal 3 cik B dah koje. Ann Syawal 5 dah stat kerja. Ada la Syawal ke berapa ntah, g beraya ke rumah abang. tapi xde amik gambar bagai. Datang makan borak2 makan borak2.Lupe sudah.

Jadinye Syawal ke 8 lepas cik B abis oncall terus chow blk Melaka. Pergi hari jek. Dah siap-siap list rumah mane yang ktorg nak serang.Alhamdulillah, dipermudahkan jalan kan. Dalam rasa xsempat tu sempat la jugak. Dari Tangga batu ke Bukit katil pastu ke Peringgit . Last pit stop baru singgah kampung terchenta. Jmp awo atok makcik pakcik. Dapat la tido sekejap dan dinner. Lepas Maghrib bertolak balik KL.Alhamdullilah perjalanan lancar walaupun hujan. No jem bagai.

Rumah Pertama, kawan cik B..Mekaseh tuan rumah.Cantik rumah baru. Ni yang dah berangan nak decorate rumah sendiri ni:)


Menu rumah ke 3.Nasi Lemak sambal sotong terbaik!Mekaseh adik manis susah-susah jek masakkan untuk akak dan abang.


Chef dan tuan rumah nasi lemak kt atas tu. Love you adik:)


Rumah-rumah lain xamik pun gambar. Kat kampung pun xamik gambar. Xpe, tahun depan kite bergambar sakan kt Melaka pulak:)


# Ce kire berapa banyak perkataan Syawal dalam ni??Hihihih...;p

Aug 27, 2012

Raya pertama dan KFC


Sapa ada makan KFC masa raya pertama???ce angkat keyboard, nk wat survey ni.Hihih.Tak ngaku ehhhhh;p

Kami pun makan KFC jugak masa raya pertama. Ni kebetulan sebab kate ry secara berjemaah kan.Tunggu kereta2 lain jauh lagi, alang-alang tu KFC dah dekat, singgah jek la.Ramai ape kat KFC tu.Mostly orang Melayu jek.Makan KFC dengan baju raya. Staff-staff die pun pkai baju raya merah. Kesian diorg xdpt cuti kan.


@KFC Tanjong Karang.Layan abis, ayam sorang seketul ngn chezzy wedges.Tak leh makan banyak, simpan perut nak beraya:)


Orang-orang yg ramai dtg makan KFC tu sama reason ke dengan kami??Atauuuu...dah boring kot makan ketupat ngn rendang..???Hihihih..

Aug 24, 2012

Beraya di sawah


Raya kedua diteruskan dengan program kunjungan beraya ke rumah kawan-kawan dan sedara di Perak.Rumah pertama ialah rumah kawan Ann. Excited dapat tengok pemandangan hijau di kampungnye.


Sejuk mata memandang kan.Dah cakap kat Cik B, nnti blk nak singgah la amik gambar kat sini.Sawah dekat Sekincan belum musim lagi.Baru nak feeling2 Nur Kasih;)


Akhirnye berjaya juga jejak kan kaki di batas sawah ni.First time!Hahaha.Takut jugak salah langkah gedebush msk petak sawah tu.


Yeayyyyyy!!!




Tak boleh nak lelame, tengah panas. Dahbasah ketiak ni.Mata pun sepet jek tahan terik mentari.

EH, cup!Nak tau kat mane sawah cantik ni??


Kg.Sungai Kerawai, Teluk Intan Perak.Ada sesape orang Sg.Kerawai kat sini??:)

Aug 23, 2012

Pertama kali raya bersama mertua


Meriah raya bile adik-beradik anak-anak buah semua berkumpul sama kan.Tahun ni turn beraya di Perak dulu. Pengalaman pertama beraya bersama ipar duai mertua.Kami sampai kampung pukul7pagi raya.Sampai-sampai tolong apa yang patut lepas tu makan siap-siap solat dan sesi bermaaf-maafan.


Cucu-cucu berebut nak duduk ngan atoknye


Part yang agak syahdu


Meriah sangat


Serbu cik ajan, mintak duit ry;)


Settle salam-salam, bagi duit raya..Masa untuk family photoshoot pulak, yeayyyy!!

1 happy big family


Peaceeeeee...


Dengan mak, abah dan anak buah muka photostat cik B..Hihihih




Saya nampak sangat comel dengan baju itu..Hihih;p


#Tahun ni ramai tema biru, hijau,purple kan???Camne ari raya pertama korang?

Aug 17, 2012

Salam Lebaran



Parking opis dah mula lengang, jalan pun nampak lengang jek pagi td. Tapi rasanye shopping complex, kedai2 masih pack.Tahun ni sambutan raya memasing macam meriah jek nengok jek.Kami jek yang lebih cool dari thn lepas.Hihih.

Sebelum terlambat, nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.Ampun maaf dipinta andai ada salah dan silap di mana-mana.Semoga lebaran kali ni membawa 1001 makna pada semua.Jaga diri. Pada yang memandu, hati-hati yea:)


#Tahun lepas balik Melaka lepas solat raya, tahun ni blk Perak mlm raya.Cool!
Janji dapat raya bersama:) 

Aug 16, 2012

Jahit manik


Rasanye tahun ni raya banyak kot yang pertama kali.Termasuk la pertama kali jahit manik kat baju raya.




Ntah macam mana mood Rajin ni datang pulak.Semua yang rajin tu dtg di saat akhir. So, kene la effort lebih sikit.Apa-apa pun tetap puas hati.Yang senget , comot tu anggapla ianye seni yea.Kate beginner baru, tak kan terus cantik smooth je, yea dak?Ni xde attend kelas ke ape,sendirian punya.

Alhamdulillah:)

Dapat lagi..rezeki;)


Nak dekat raya ni, ada saje rezeki yang datang. Alhamdulillah


Orang dapat hamper raya, kite dapat ni.Lagi best!!Yippieeee.Tq pada yang memberi;)


Bos bagi.Dah selamat masuk dalam perut dah dengan anak-anak buah;)


Alhamdulillah...terima kasih daun keladi yea.Ada lgi, bagi la lagi.Hhihih

Aug 15, 2012

First time jual kuih


Sapa tau kuih Popia Nestum?Tak tau masuk kategori kuih ke ape.Tapi die versi kuih tiram cume kuih tu guna kulit popia. Yang kuih tiram tu guna tepung kan. Tau la jugak buat kuih ni tapi macam tak tergerak nak buat kat rumah pun takut tak laku.Boleh?Hahahha...

Pastue ada sekali akak Ann bawak balik kuih ni beli dari kawan die. Ann cakap la tau buat kuih ni, nnti la try tgk laku jek diorg ni makan kan. Pastue dah beli la barang-barang bagi cuma tak berbuat je.Hihih.Bila tengok Mama Isya, post kat fb psl die buat Popia Nestum ni tbe2 timbul semangat nak buat.

Ketua juri tentula ibunda tercinta kan.Bile dia cakap sedap tu, kire pass sesangat dah. Tergerak hati saja nak bawak sikit ke opis, kasi yg kwn2 upper floor ni jek try kalau ada yang nak order.Tak sangka, laku la 4 balang.Alhamdulillah.Memang senang nak buat, tapi rajin ke tak.Pastue bulan puasa kan.Masa tu terbatas sikit.Tak kan nak ngadap kuih jek.Huhuh.So, kene pandai agih-agihkan masa.Salute la pada yang buat business kuih besar-besaran tu. Tapi kalau start before puasa, mesti rasa tak tunggang langgang sangat kan.
Ni seminggu nak raya baru nak promote, baru nak buat.;p


ada 2 perisa..Nestum+Horlick dan Susu tepung+nestum+horlick;)

Settle utk yg order, nnti sambung utk sendirian berhad pulak. Nak bawak blk kpg jugak.Yang dekat rumah, xdan penuh balang tu;p

Alhamdulillah.....

Rezeki raya


Alhamdulillah, sepanjang kerja 4tahun kat sini time raya mesti akan dapat token/bonus raya.Banyak atau sikit tetap ada. Ni baru raya, hujung tahun insyaAllah ada lagi kot.Hihih;)

Walaupun dapat lagi 4hari raya, tetap bersyukur.Dapat lewat, perbelanjaan pun banyak boleh jimat kot kan?Kalau dapat awal, macam-macam nak membeli, yea dak??Terima kasih bos, terima kasih company. Terima kasih Allah atas rezeki ini.


Baru la ada nak di isi...Hhihih..Sape nak duit raya???;)

Aug 14, 2012

Hits tempat berbuka dan shopping


Bulan puasa ni perasan blog kami ramai (erkk...ramai la sangat;p) masuk cari info pasal tempat makan dengan shopping sampai topik hangat dekat sidebar kami ni sekejap jek dah bertukar. Naik Kenangan Wholesale City dan Restoran Tupai-tupai.


Statistik minggu lepas dari  Nuffnang


Yang d tu knpius, tak tau ape yang di cari.

Daftar jugak akhirnya


Sabtu lepas kami ke PKNS Shah Alam. SHopping raya katenye. Tahun ni no Jalan TAR bagai, kite beralih ke S.Alam.Tapiiii S.Alam pun sesak macam kat Jalan TAR.camne??dah sampai, redah kan aje.Huhuh.
Settle cari baju Melayu B semua, otw nak keluar dari PKNS tu ternampak la kaunter SPR.


Dah daftar dah!Hahha.Yeala, tahun ni baru layak nak daftar. Daftar siap2. Undinye tengok la nnti pergi ke x, boleh??;p


Pada yang dah daftar, boleh la semak yea nnti.


Yang belum mendaftar, dan teringin nak mendaftar. 


Pilihan di tangan anda.Ecehhh..ni xde nak promote ape2 yea. Hanya berkongsi info sahaja.Peace;)

Aug 13, 2012

Album-album lama



Korang simpan lagi tak album-album lama?gambar zaman kanak-kanak.Gambar parents kahwin?Family Ann bab-bab gambar ni memang kalau boleh semua nak simpan tapi ktorg bukan jenis nak frame gantungkan just letak dalam album.


Album masa majlis kahwin mak & ayah...meriah!joget lambak siap


Gambar ayah zaman muda-mudi.Duduk atas penyu lagi;p


Antara album-album lama kami yang ada.Dah kuning-kuning kertas ngn album tapi dalam still elok lagi;)




Ada lagi album Ann dari baby, kecik-kecik semua ada lagi.Nnti la Ann publish yea kalau rajin.Hihih.Seronok bile kenkadang tengok balik album-album ni, teringat dulu kala. Dulu lain, sekarang lain.

Aug 10, 2012

Menang 8jam



Actually last month notice pasal menang ni. Cuma la ni baru nak share.Hihih.

Memang tak sangka dan terkejut juga. Saja scroll fan page Mr. David Teo, tup-tup name Ann naik sebagai salah seorang pemenang contest 8jam. Memang Ann ade masuk tapi just masuk camtu jekla kan. Tak expect lebih2. But yet, kalau dah namanye rezeki.Alhamdulillah.....




Menang hadiah saguhati pun ok dah. tapi kalau dapat Note tu lagi best kan.Hik3.Apepun masih menunggu email dari pihak Metrowealth. Katenye akan ada majlis penyampaian hadiah.Huhuh.Neves tau!

Korang rajin-rajin la terjah fb Mr.David Teo dan MIG Online, macam-macam update dan contest ada.

Iftar dan Birthday treat



Pertaman kali berbuka di luar, berRamadhan buffet dan juga semestinye sempena hari kelahiran isteri cinta. Sudah tentu isteri berlompat bintang, suami nak belanja. Semuanye diuruskan oleh suami. Kite hanya bawak perut jek.

Restoran Bijan


Memusing jugak nak cari awal-awal. Sebab otw ke restoran ni ade berderet pub dan bar. Omputih bersepah-sepah, rasa macam tersesat di negara sendiri.Huhuh. At last, jumpa jugak. Parking RM10 yea;)

Pilihan buffet yang variety. Nasi tomato, masakan kampung, ulam-ulaman, sate, seafood, dessert.

Sampai around 7pm , penuh jugak la. Bukan orang Melayu jek, cina,mat dan minah saleh pun ada. Memang hot place la. Restoran ni takde la besar sangat. Konsep romantik,ala-ala kampung bali pun ada. Huhuh. Masa tengah ambil makanan tu, dengar la few pelanggan yang datang tu dah berapa kali repeat dari thn lepas. So, memang terbaik la kan restoran ni.Jangan risau, disediakan kemudahan tempat solat;)


Rambang mata nak memilih makanan. Oh, Best Malay Restaurant rupenye


Nasi tomato + nasi putih + lauk-pauk


Sate sedap

Kambing panggang..Terangkat!

ABC..yummylicious!

Maaf, gambar semua ala-ala berlampukan lampu minyak tanah. Dah kate tempatnye romantik gitu kan. So, pencahayaan agak kurang


Monsterrrr!!!;p

Roti jala cecah pengat durian adalah menu dia yang paling superb! Tu yang kami tambah berkali-kali. Nampak sangat hantu durian kan;)


Tq suami terchenta sudi belanja isteri yg cumey ni bertmbah cumel. Owh, suke tgk background gambar ni. serius rasa kekampungan.




Minggu-minggu terakhir ramadhan ni, boleh la cuba terjah buffet Ramadhan di Restoran Bijan, Jalan Ceylon. Skali-skala makan cam gini boleh la yea.;p

Aug 9, 2012

Hadiah lagi



Tq ofcmate bagi kte hadiah ni. Tak pernah ada tudung bawal corak-corak tu, nnti boleh try pkai.Oh, dan brooch itu..tq..tq..TQ!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah