CHERITERA KAMI...: May 2012

May 31, 2012

Cucur Udang Alor Gajah...Sedapppp!




Cucur Udang popular dari zaman Ann kecik-kecik lagi..kalau blk kampung, selalunye mesti singgah untuk tapau cucur udang ni, jarang makan kt kedai tu...kalau tapau bwk balik KL kan tak sempat nak sampai rumah ktorg dah selamat makan dalam kereta..sedap woooo...kuah dan cucur udang dia memang terbaik la!

Weekend baru ni blk melaka, otw balik KL sempat la singgah beli...beratur panjang jugak tapi sebab tau servis diorg ni memang cepat so beratur jek la..cik B jadi mangsa..hihihi..mekaseh B:)


Terletak di Medan Selera Pasar Menggong Alor Gajah..dulu hanya kedai biasa jek tapi dah dinaik taraf tempat ni kasi cantik...i Like!



Masalah kat sini,parking susah sikit.Parking depan kedai ni memang limited, kalau yg rajin boleh parking dekat dgn pasar basah alor gajah, kene memusing la depan tu sikit. Selalu kami tapau, parking tepi jalan jek, sorang tunggu dlm kereta.


Kedai belah kiri paling hujung...nampak tu ramai orang tgh beratur...


Pic : kredit to Google...Hehehe...Lupa nak amik gmbr

Geng's Corner



Dulu kami pernah ke Restoran Upin Ipin kat Sek.7, kali ni kami nk try pergi Geng's Corner pulak kat Sek.13..Tak pasti samada both kedai ni adalah di bawah management yg sama tapi rasanya tak sebab menu dan presentation mereka berlainan..(pendapat sendiri shj)


Geng's Corner Sek.13 Shah Alam




Deco memang berkonsepkan watak-watak dalam cerita upin ipin




Teh O ais Laici, Teh Ais, Sirap Bandung Cincau, Longan dan Cincau sedap:)


Sotong paprik, sayur campur


Sup campur


Tomyam campur..xkedekut isi..macam-macam ada memang penuh sama dengan sup campur jugak..Udang, sotong, ayam meriah kat dalam tu:)


Jom Makan:)


Total semua plus maggi goreng (anak buah order pastu xabis makan sebab xsedap), udang celup tepung, telur dadar, telur goreng dan 3 pinggan nasi..RM53

Overall ok..ade certain menu yang sedap dan ade yg biase-biase jek tapi servis memang cepat:)

Lokasi : berdepan dengan

Les Copaque office


Bersebelahan dengan Tesco extra yang berdekatan dengan stadium Shah Alam


Bawa anak-anak kecil mesti diorg suka..~betul betul betul~


Lala Seafood, Kampung Baru



Nak share dan nak recommend 1 restoran yg sedap dan murah bagi kami..


Sup campur, Kerabu Sotong, Sayur campur


Ayam kampung , ulam-ulaman dan nasi sepinggan:)


Semua makanan ini sangat SEDAP!sambal belacan dan kerabu yg pedas..cukup rasa la semuanye..servis pun bagus..

Total harga termasuk air (tak ingat pulak air ape) RM25.00..murah kan? Ada jugak dessert yg pelbagai...next time blh try dessert pulak..

Restoran yg dibuat dlm rumah antik..agak crowded, sentiasa penuh..tapi berbaloi:)

Lokasi : dari HKL menuju ke masjid kampung baru, di sebelah kanan tepi jalan shj
            
Ada sediakan parking dalam kawasan restoran atau parking shj tepi jalan tu


Pic : kredit to Mikahaziq

 

May 30, 2012

Dark Shadow





Semalam kami layan cinema, Dark Shadow..selalunye before beli tiket wayang utk ape cerita kami akan preview official trailer dl..sekarang pulak tgh xberapa byk cerita menarik kt wayang kan..Ann igtkan dark Shadow ni cerita seram, hantu..rupenye cerita yang ada unsur-unsur komedi..dan sy xsangka pulak Johnny Depp heronya..haiyooo..huhuh

Kami rate 3.7/5..sebab ada unsur-unsur komedi tu..Barnabas terkena sumpahan sebab tak balas cinta, jadila vampire. Kene pulak tanam hidup-hidup. Lepas 200 tahun , dapat lepas dari keranda. Lepas tu, macam-macam la jadi. 

Bahaya sebab cinta tak berbalas, macam-macam jadi. Ni versi omputih la, klu versi kite kt Malaysia ni dengan santau, sihir bagai. Say NO to Ilmu Hitam ok!


Menang G.A





Thank Miss Banu..alhamdulillah dpt topup RM30..:)

May 24, 2012

This is my card




Kredit to Fb Only In Malaysia


Serious glemer ok kad ni masa zaman sekolah rendah dulu, siap Ann pun jadi agent jual kad ni tau..suke bila tengok kad yang design comel-comel tu kan.Diri sendiri confirm la mesti ada jugak buat koleksi, ada jugak yang tukar-tukar dengan kawan.Alternatif lain selain mintak biodata yang panjang berjelar pastu nak tunggu member hias-hias bagai kt buku tu kan..hihihih.Rasa macam ada simpan lagi kot kat rumah tu. Nnti nak selongkar balik la cari.


Baik mengaku sapa pernah ada kad macam ni masa sekolah-sekolah dulu?!!hahahahah..:p

May 23, 2012

Hati-hati...selekoh merbahaya


Kisah benar berdasarkan apa yang kami tengok sendiri terjadi depan mata ni...Pada sesapa yang biasa lalu dari hospital serdang ke lebuh silikon nak ke UPM tu kan...ada 1 selekoh ni..Tak tau la nak kate selekoh tajam pun banyak jek selekoh yang macam ni dekat tempat-tempat lain..tapi selekoh ni seingat Ann, 2 kali kami lalu mesti ada excident...excident yang betul live depan mata...

First time tu, selang 1 ke 2 kereta depan kami..suddenly die berpusing dan terbabas..So, kami pun assume..."ha, tuela kat selekoh bawak laju-laju lagi"padahal xde pulak nampak diorang speed sgt pun...Kali kedua lalu, lebih kurang kes yang sama jugak..So, kami dah mark la selekoh tu selekoh merbahaya.

Dan tadi dekat fb, ade orang share cerita pasal kejadian excident jugak dekat selekoh ni..Disyaki ada sorang mamat towing ni la punya plan, nak cari customer punya pasal di letak minyak kt selekoh tu..so nnti die standby sapa yang terkene die terus dtg la tempat tu...Betul ke tidak, tak tau la kan..

Tapi yang penting..Sila berhati-hati di jalan raya. Malang memang tak berbau, kalau dah DIA tetapkan satu kejadian tu cermat macam mana pun tetap terjadi kan. Yang penting kita dah ambil langkah-langkah yang sepatutnya:)


Gambar ihsan dari fb


Wordless Wednesday : Perasaan bercampur




Sedih dan neves sebab ade test Jumaat ni...lebih kepada penyakit M sebenarnye utk study...;p

Suka dan happy dan excited utk weekend ni sebab kami akan cuti2...walaupun hny short getaway tapi harap-harap semuanya ok;)

Yg muka separuh senyum tu kesimpulan perasaan saya sampai hari Jumaat nnti..heheheheh

OH...ble nak dpt badan ramping begitu;p

May 22, 2012

Kenanga Wholesale City



Lepas attend wedding Zaf & Hakim, kami menyinggah di Kenanga Wholesale City...Tau pasal tempat ni pun sebab ade officemate cerita die pernah ke sini..Lagipun mall ni baru kan, belum launch lagi..saje la nk gi jengah ape yang menarik


View dari tempat parking







Free parking..xtau sampai bile freenye



Mall 7 tngkat..





Macam-macam ada dijual dekat sini...dari luar ke dalam...handbag, brooch, tudung, blouse,baju utk kanak-kanak,banyak lagi lah..Walaupun Wholesale, xsemestinye semua disini kene beli secara borong...Majoriti kedai yang kami jengah jual per piece pada harga yang murah...sape-sape nak cari dress, sangat la byk dekat sini...






Map Kenanga Wholesale City...First time lalu Jalan Gelugor ni..memang kawasan pemborong rupanye:)


May 21, 2012

Selamat Pengantin Baru Zaf & Hakim



Jemputan kenduri kawin dah semakin hangat lagi-lagi cuti sekolah dah nak bermula ni..next  2/3 weeks, every weekend kami full with wedding invitation..insyaAllah, xde aral akan penuhi segala jemputan tersebut

Sabtu lepas berkesempatan menghadiri kenduri kahwin 1 of close mmber dekat SMART..Both pengantin lelaki dan perempuan dari kawan sekolah..rumah diorg pun dekat-dekat jek..


Tahniah to Zaf & Hakim...Korang sgt cumey:)


Super excited dpt jmp kwn-kwn lama..even kami rumah setaman jek pun tapi time-time camni la baru jumpa..Rindu pulak zaman lepak melepak bersama..hihihiih


To Zaf & Hakim...selamat melayari bahtera rumahtangga...semoga kekal bahagia hingga ke syurga..


pss..sedap ok lauk kenduri rumah Zaf..To hakim, sori xdpt nak attend kenduri belah ko semalam..aku tengok gmbr budak-budak ni post kt fb jek..sweet sgt korang in blue...dan ternampak cake dan pelamin gojes..huhuhu...neway, TAHNIAH!


May 18, 2012

What to Expect When You're Expecting


Last Tuesday kami pergi redeem tiket preview screening di e@curve, movie What to expect When You're Expecting.

Movie ini diadaptasi daripada best-seller novel by Heidi Murkoff's. Mengisahkan kisah suka duka 5pasangan dengan cerita masing-masing yang berkisar tentang pregnancy dan keinginan untuk mempunyai anak. It's a comedy movie. Sesuai utk suami isteri:)




Tq...Cinema Online


Kami bagi 3.5/5 utk cerita ni.

May 17, 2012

Terapi Minda



Menambah koleksi novel-novel yang ada..yeahhhh!kalau tak menahan nafsu semua novel-novel best tu nak sapu...tapi xpela..kite beli sikit-sikit dulu, xlari mane pun...lagipun memikirkan space nak meletak novel-novel ni dah limited...




Sekarang tengah baca novel Kau, Aku, Kita...macam biasa la beli xnyempat-nyempat nak tunggu esok utk bace kan..rasa nak bawa opis jek novel tu..hahahha..banyak la,mau nnti dapat notis:p



Utk cik B pulak


Cik B memang suke baca buku-buku macam ni..ktorg memang kontra pasal genre buku tapi kami berdua sangat suka membaca..We Love it:)




May 15, 2012

Port Lunch



Dah berkurun dah lunch kat sini baru nak cerita ni pun gambar-gambar yang sempat ambil masa makan ngn cik wiken bulan bile ntah..saja la nak bawak cik B try makan sini kan..

Ni la 1-1 nye kedai makan yang dekat ngn opis, kalau malas nak jalan jauh or nak keluarkan kereta tu..menapak la ke sini..


Sugar and Spice, Wangsa Maju


Ade jual nasi berlauk tapi xbanyak, kek roti pun ade jugak...tapi mostly ala-carte dan yang penting order jek ape yang tak de dalam menu pun order jek knpom la die akan serve jugak..rasa?sedap!harga?standard la kedai-kedai cmni..klu makanan+air almost RM8 ke 10hengget jugak la abis sehari..


Portion makanan dia besar2 jugak, konpom pas lunch tersandar jek balik opis;p


Servis ok...owner pun ramah tamah tapi lately ni kekurangan pekerja tu jadi slow ckit..huhuhuh


Hari Ibu


Masih hangat lagi orang bercakap pasal hari ibu ni kita yang Muslim ni tak boleh sambut kan. Untuk kami memang nak dikatakan dari kecik-kecik dulu dah biasa sambut tak hari-hari istimewa ni..dari sambutan yang biasa-biasa makan kat rumah ramai or makan besar kat luar ataupun just a simple present untuk our mom.

So ahad yang lepas, disebabkan kami plan nak buat gather2 ni di hari yang lain sekali dengan besday..Jadinye Ann and cik B belanja Ayamas jek hari tu..ok la kan..ktorg kalau tinggal berempat dekat rumah tu memang xmo makan banyak plus cik B nak masak spesel petang tu;)

Nak dijadikan cerita...Otw nak beli ayamas kat Melawati tu, singgah la isi minyak dekat Caltex Setiawangsa..Dah perasan la staff-staff dia dok pegang belon and bakul..Masa tu macam xde pikir ape pun..Skali staff die ketuk tingkap kereta Ann. Ann pun bukak la pintu...Dia wish.."Selamat Hari Ibu" pastue die bagi hadiah...wahhhhhhh..tersenyum lebar ok..even ala..ape la sangat kan..tapi still macam..mm..mmm..eh, saya belum jadi Ibu orang dah wish kt petrol pump lagi..heheheh..wahhhh..best!sambil doa semoga diberi kesempatan untuk merasa menjadi seorang Ibu..amin..insyaAllah


Inilah hadiahnye...I Love You Mom


Ini isinye pulak..kudap-kudapan..dah selamat dah kotak ni wat isi brooch;)


Geram pulak tengok belon dalam tu;p


Ini pulak hadiah anak buah umur 6tahun khas untuk mama dia..Kek ni die buat sama-sama dengan teacher dia kt tadika..cumey kan:)



May 14, 2012

Hujung Minggu bersama Chef B



Last wiken, kami spent time kt umah je dan cik B saya rajin pulak masuk dapur. Nak masak katenye..So, si isteri wajibla bagi sokongan moral..Bukan sehari jek tau, 2hari cik b masak..rajin kannnnnnnn??Daripada nak elakkan wiken dari nasi kununnnnnnnyeee jadi bertambah-tambah pulak makan nasi tu..sedap woooooooo..


menu hari Sabtu : Ayam blackpaper, sayur campur dan telur dadar...sedappppp!


Menu Ahad : Sambal Tahun Perut (masakan Jawa..septtnye kuah tu pekat sikit),paku pakis tumis dan telur asin....super sedapppp!!walaupun tahun tu xpekat mcm MIL masak tapi still cukup rasa..


erkkk...kenyang wife die..alhamdulillah, berjaya lagi menternak lemak dengan gembiranye...hihihiih..Thanks B..nnti masakkan lagi eh..;)


Menang Preview Screening Tickets



Hoyeah....setelah sekian lama xjoin contest kat cinema online...waaahhh...macam la byk kali join..masuk ni baru 2kali kot...first time dulu menang tiket Alvin and the Chipmunks..kali ni pulak dapat free tiket What to Expect When You're Expecting

Kami memang nak tgk cerita ni..sebabnye?mule-mule tengok iklan cerita ni serentak both of us cakap macam best jek movie ni..hihihi..ktorg memang suke tgk cerita giler-giler ni;)

So..Tahniah utk cik B...yea!cik b yang menang ok..harap2 dia xlupe pada wife die yang cumey ni..Ann xsempat join contest ni..tup2 dah keluar winner list


B..jangan lupe kte tau esok..sape2 yang menang, kite jmp esok k..insyaAllah



May 10, 2012

Cendol Durian Borhan...Sedap!



Sambung sesi menyinggah dalam perjalanan balik dari meet in law ke KL..actually banyakkkk giler ok kedai2 yang macam menarik utk singgah cuma larat dan nak ke tak jek..selalo kami singgah kedai Mentarang jek..kali ni nak cuba yang lain2 pulak..rugi woo balik bukannye selalo, nak gi jalan-jalan saje ke sane ntah bile kan..so time balik jmp mak mentua ni la curi-curi peluang skali..hihihih...cakap macam la jauh benau KL ngn Hutan Melintang kennnn..;p

 So, haritu kami singgah ke

 Cendol Durian Borhan


Actually dia xjual cendol durian jek, ade lagi cendol2 lain..cendol biasa, cendol pulut, cendol labu..labu?first time ni dengar..


Fullhouse ok!masa ni pukul 3petang..menunggu jugak la nk dapatkan seat


Nak order and bayar pun kene beratur...1 la kekurangan sistem dan mungkin juga kekurangan pekerja...order dan bayar kaunter yang sama..harap bersabar:)


Tuan kedai bergmbr dengan Dato' Noh Omar


Ada kisah di sebalik kejayaan perniagaan cendol Borhan ni..Klik Sini untuk cerita lanjut.Alhamdulillah..rezeki masing-masing kan..kalau DIA nak bagi pasti ada cuma cepat atau lambat dengan usaha tanpa putus asa...

Selain cendol, ada jugak jual otak-otak, mee kari dan laksa..tapi kami rasa cendol jek la..perut penuh lagi lantak mentarang ngn air nyoq 2 biji sebelum tu..huhuhu


Cendol Biase...cik B kate biase-biase jek


Cendol durian...Sedapppppppppppp!!


Sebab tu la name kedai ni Cendol Durian Borhan bukan Cendol Borhan sebab cendol durian dia memang SEDAPPPP!just nice la org kate..leh singgah lagi nnti:)


Lokasi  : Bt. 2, Pasir Penambang, Kuala Selangor..betul-betul tepi jalan, dari jauh dah pasan banner yg besar pastue kereta banyak-banyak




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah