CHERITERA KAMI...: March 2012

Mar 31, 2012

Melaka : 2nd Day, Melaka River Cruise


Meneruskan aktiviti di malam hari dan seperti yang telah direncanakan..alhamdulillah tak hujan..kali kedua datang lepas kecewa masa 1st day haritu kan.

Dan sebaik juga beratur tak panjang..mungkin jugak sebab hari ahad malam sabtu dan petang hari hujan tu yang tak ramai sangat orang..so takde la jenuh nak beratur panjang..dalam setengah jam camtu la..


Melaka River Cruise



tiket..Dewasa RM10, kanak-kanak RM5



Turn dah nak sampai ni



Gambar tuan rumah mesti ada;)


ok...dah-dah jom masuk cepat nak amik port yang baik punya...sebaik kami family first naik jadinya dapat la amik port yang bagus untuk amik gambar sahaja



We in da boat


Untuk yang planning nak naik cruise ni jangan la duduk seat depan macam seat Ann tu...sesungguhnye sangat la xbest untuk menghayati keindahan pemandangan malam sebab akan diganggu dengan percikan air sungai yang bluekkk..hahahahha..tapi kate drebar boat tu diorg proses air ni..yeke??ke Ann salah dengar..so, better amik seat ke dalam sikit.Ann sebaik la bawak payung, so bukak la payung tu jadi perisai..selamat la jugak kan..kalau tak, ade yang basah lencun dengan air sungai Melaka;p

 Next entry, Ann sajikan dengan view along the cruise...;)

Mar 30, 2012

Melaka : 2nd Day, Kenduri...Makan Time!!


Lepas menuju ke puncak Taming Sari, kami bergerak ke kampung halaman terchenta...ni la advantagenye bercuti di negeri kampung halaman sebab dapat bercuti sambil melawat kampung...pastu nenek pulak buat kenduri doa selamat...lagi la beronok-ronok..


Tengah bergossip la tu memasing kannnnn;p


Actually masa bercuti di Melaka ni my older brother tak dapat join pulak, so kami hanya berjumpa masa kenduri kat kampung jek..xpe next time kite plan family day lagi semua mesti ada


Sambal ayam in the making...menu wajib!ni yang buat makan bertambah-tambah


Kenduri dah nak bermula..See my grandpa masa sihat, alhamdulillah semalam dapat latest news katenye dah masuk general ward...semoga atok cepat2 keluar hospital



Port kaum-kaum hawa..mestilah di dapurkan;)


Alhamdulillah...dan settel kenduri, makan pun dah kenyang bangat...program masih berjalan..lepas asar balik hotel semua sebab hujan lebat tak boleh nak pergi mana pn kan..kite sambung aktiviti malam pulak..

Jom Back-up blog


Ntah macam mana arini baru tergerak hati nak back-up blog, mungkin sebab tadi tengok bloglist kat tepi Cheritera Kami ni tetibe ghaib..cuak mak..hahahahha

Terus la refresh sign out sign in bagai..sebaik ok dah..dan-dan Ann terus google camne nak bakc-up blog..Mungkin ada kawan-kawan yang dah lamaaaaaaa dah tau kan..tapi takpe, Ann kongsikan jugak untuk reference bagi yang nak tahu dan tak tahu..;)



Ni ialah interface blog yang baru;)

Klik Setting> Other > Export blog>Download dan save as file tu kat tempat yang sepatutnye..

Incase la kalau apa-apa jadi kt blog, just Klik Import Blog untuk retrieve semula blog yang kita dah save itu...

Step yang sama untuk old blogger interface..Senang kan??Few second jek dah settle.

Jom Back-up blog!!!

 Kredit to : Budak Lelaki


Mar 27, 2012

Nak sambung belajar la



Memang xpernah terniat pun nak sambung belajar after dari hari pertama dapat kerja...bukan sebab tamak nak pegang duit ke ape..tapi sebab nak rasa hidup mencari rezeki untuk biaya kehidupan sendiri dan membantu keluarga..yeala..mak ayah dah susah-susah besarkan anak bongsu dia sorang ni dari sekolah biasa, masuk ke asrama sampai matrik ke universiti...semua tu perlukan perbelanjaan yang tinggi..bile takde duit jek kol mak...hihihi..


So, bila dah dapat kerja 4tahun yang lepas memang dah tak terpikir lansung la pasal nak berlajar lagi..lagipun dah ada tanggungan cik cutey whitey tu..perlu la berhempas pulas kalau tak camne nak bayar bulan-bulan kan..alhamdulillah dengan rezeki yang dikurniakanNYA setakat ni..


sangat kagum dengan kawan-kawan yang sampai sekarang ada yang tengah berhempas-pulas menelaah, sibuk dengan projek/thesis, appointment dengan lecture/supervisor...abis dengan master sambung pulak PHD..sangat mengagumkan la korangs...


tibe-tibe rindu nak menjalani kehidupan sebagai student...dan cik B pulak ada few times tanya wife die ni, tak nak sambung belajar ke..huhuhuh..dari tak terpikir tibe-tibe hati ni macam ada terdetik..dan Ann akan jawab kalau nak sambung pun tak nak amik coursse yang pening yang banyak kene baca-baca..boleh???hahahahha...


Kenkadang tue ada la kami sembang-sembang kan pasal hal ni..amik course tu la course ni la..quite an interesting topic to discuss...pastue nnti melarat la masuk ke cerita-cerita zaman study tu...seronokkkk!!


Then, last week ada education fair @Mid Valley, saja la kami pergi menyibukkan diri..




the brochures...








Bakal student lagi??;p



Macam-macam dah sekarang ni course yang ditawarkan...Universiti pun bak cendawan tumbuh lepas hujan..kene bijak memilih dan yang penting kene enjoy dengan course tu---nasihat utk adik-adik yea...hihi

Mar 23, 2012

Melaka : Day 2 , Menara Taming Sari


2nd Day, aktiviti pertama bermula dengan sarapan pagi di mamak...hihih..kedai mamak yang berdekatan dengan menara taming sari senang ckit..





Tapi sila berhati-hati dengan parking even hari cuti pun Melaka tetap Melaka, pak polisi sangat rajin round dan menyaman..ktorg nyaris-nyaris mulenye dah nak kene saman, parking depan kedai mamak ni jek pun sebaik la nampak tapi at last kene jugak..owh..tu cte lain yea;p


Menara Taming Sari



Sampai around 10pagi memang xramai lagi tapi dah tunggu cari parking bagai, kejap je dah penuh kaunter tiket ni..



Tiket Dewasa RM10, kanak-kanak RM5


Muka bosan beratur..hihihih..hujan renyai2 masa ni..


Yeaaaa!!dah naikk..gayutnye(lawak ke der)..hahahha;p


Muzium Kapal



Casa De Rio





Masa ni dpt kol dari MIL gtau FIL masuk wad sebab skt jantung..memang kami xsenang duduk la time ni..



 cik B tengah risau..dugaan bile tengah bercuti dapat tahu sad news



Neway..pengalaman yg menerujakan naik Menara ni lagi2 dgn family..boleh nampak Melaka yang baru..time kecik2 dulu lain, tgk Dataran Pahlawan tu pun cukup la..sekarang padang datarannye dah kecik..kete lembu pun dah xde..huhuhu..

Mar 22, 2012

Mohon doa bersama


Semoga atok cepat sembuh...Amin

Mar 21, 2012

Melaka : Day 1, Perkampungan Ikan Bakar Terapung


Sambungan kisah planning  tak jadi tu, perut memasing dah berlagu dangdut...nk ikut juga tentatif ni so kami ke Perkampungan Ikan Bakar Terapung, Umbai..Name je org Melaka tapi ni baru 1st time sampai sini..hihihih



Anak-anak buah sampai terlelap dah..kami pilih kedai no.5


Sesi memilih menu memang rambang mate, tugas diserahkan kepada Ann dan cik B so kami ikut tekak kami la kan..sume nak amik..;p

Kepah sweet sour


Sotong goreng tepung..nyum3



Butter Prawn??



Lala goreng bercili

And ade ikan pari bakar tapi xamik pulak gmbrnye sebab memasing tgh sibuk mkn..tp ikan tu agak liat isinye, xcukup masak ler tu...harga utk 5org dewasa dan 7kanak-kanak RM150 xsilap..overall 4/5 utk kedai ni sebab ikan tu la..menu lain sedap jek plus jeli kelapa ni enak bangat!!



Siap tapau 20 lagi ok:)



Mar 20, 2012

Main waterball @hot balloon


Actually ade aktiviti-aktiviti lain lagi yang disediakan kat karnival belon panas ni, one of yang mendapat sambutan hangat ialah Waterball. Satu permainan yang unik dan first time kot nampak kat Malaysia ni.


Ni orbing ball dan bumper ball..tapi ni xmencabar sangat


Meh kte cuba Waterball ni

see..see...seronok yea kome..sempat wat peace lagi..main atas air baru la mencabar kan..tapi Ann tukang tgk dan amik gmbr jek..1 ball ni utk 2org shj, RM20


Macam gaya ada, nak bagi ball tu bergerak...kene pandai imbang bdn la kot yea


Seronok tgk gmbr ni..bergelak ketawa kome dalam tu


takde la jauh mane pun..ade tali kat ball tu, sampai masa dia tarik la ke darat..ade la 10minit kot..hihihi


Ni masa tunggu giliran, almost 1 hour jugak la..sebaik tempat beratur ni redup


@Monumen alaf baru..bersama-sama anak2 buah


Tq B bawak kami jalan2..;)


Untuk kwn2 yang nak try game ni, leh lawati First in Malaysia untuk maklumat lanjut

Mar 19, 2012

Hot Air Balloon Putrajaya 2012


Gigih bangun pukul 6pagi sebab dah plan dan janji dengan anak-anak buah nak bawak diorg pergi Hot Air Balloon..nak pergi awal sebab nak senang dapat parking dan cuaca redup lagi dan nak kejarkan tiket hot balloon tu la..kununnye nak merasa la naik belon panas tu kan..

Pukul7pagi gerak dari rumah, drive thru McD memasing bekpes dalam kereta..around 7lebih dah sampai putrajaya...wuihhhh..ramai giler orang ok..tak tau la depa ni pukul bape dah tercongok kat sini..belon pun ade yang dah naik..

suasana pukul8pagi..ramai rupenye yang gigih bangun awal;p


ceria tgk belon ni warna-warni


ticket SOLD OUT..amik gmbr ngn belon jek la dr jauh..tengok belakang tu org beratur nak naik belon


Belon NZ ni tersangatla cumey..geram tengok


Belon-belon berterbangan


Antara belon yang menjadi tumpuan..ramai bersorak bila belon ni naik


Dataran VIP..hanya yang ada kupon jek boleh masuk..




Itu ketinggian untuk belon-belon yang boleh dinaiki oleh public yang ada ticket..

Takpela..next year ade umur dan kesempatan, boleh pergi lagi gi subuh kat Putrajaya siap2 yea..hihihihi..
Even tak dapat naik belon panas ni tapi kami tetap enjoy la attend karnival ni..Ada satu game yang menarik jugak kat sane.Will share next entry


Mar 17, 2012

Hujung Minggu dengan mertua


Lame jugak ni xbalik perak..last skali bulan hujung bulan 11 kot..kesian cik B windu kt family kan..Dapat la kami jengah tanah yg bakal membuahkan hasil tak lama lagi..lepas ni Ann kerja kebun pulak la yea..hihihihi...


Orang kata berbudi pada tanah, insyaAllah besar hasilnye..mudah-mudahan..aminn


 Pastue MIL suruh masak lunch la pulak..ha..kan menggagau pikir nak masak ape la ni..

 Pergi membeli-belah di Pasar Sabak..Cari ikan nak masak sweet sour la kununnye


Dan hasilnye


Ikan Gerut Gerut Sweet Sour..dihias oleh cik Bie yg rajin mmbntu:)


Ada lagi menu lain kerang rebus 3kilo dan kailan ikan masin tapi xamik pun gmbr..semua dah lapar tak sabar nak makan


Sedap?tengok bertambah dan habis la jugak..So ok la kot kan, dasar menantu masak tak sedap..hahahha..gelakkan diri sendiri;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah