CHERITERA KAMI...: Ada batik sendiri

Jul 5, 2012

Ada batik sendiri


Rasanye tak sah kalau tak singgah tengok tempat buat batik kalau pergi Terengganu, kan?Pilihan kami ke Noor Arfa Batik. 



Kebetulan ada lawatan student dari kolej mane ntah, so alang-alang tu nyibuk la join dgr taklimat utk diorg.Hihih..




Alat-alat untuk mencanting batik

Banyak bahagian dekat sini.Sebelah bawah ada kedai macam factory outlet, kedai jual cenderahati dan tempat DIY batik:)


RM10..Pilih mana batik yang dah siap lukis dan kita hanya perlu warnakan sahaja.


Dia bagi kaler asas, color chart dan juga contoh batik yang diorg buat.Terpulang ikut kreativiti sendiri nak warna macam mana


Bukan senang tau. Macam mana nak gelapkan atau nak cairkan warna tu ada cara-caranye. Penuh kesabaran nak menyiapkan ni.


Cik B join jugak buat.Berebut-rebut memasing nak mewarna.Haha.Pastue orang yang datang tgk pulak kami buat.Aiseh...dah macam artis gitew;p


Inilah hasilnye...Cantik kan?(angguk jek kepala tu;p)Muka penat berhempas pulas nak menyiapkan batik tu.Yeaa!Kami ada batik sendiri:)


Keringkan dan bolehla simpan lepas tu:)


Bahagian atas tak dibernarkan ambil gambar.Kami just cuci-cuci mata jek.Memang banyak koleksi batik dalam tu.Cantik-cantik, harga pun cantik juga. Takpe.Ann pun xminat sangat dengan batik ni, ssh nak jage.

1 comment:

hellosunshinehello said...

Pergi ke MyBatik, yang terletak di Persiaran Ritchie, Jalan Ritchie, ada batik workshop. Ada pelbagai packages untuk membuat batik sendiri. Selain batik workshop, ada juga butik yang menjual kain-kain batik dan pelbagai cenderahati batik. Buka pada Isnin hingga Ahad dari pukul 10 pagi hingga 5 petang. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk pada laman ini: www.mybatik.org.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah