CHERITERA KAMI...: Singapore : Tips dan info

Feb 2, 2012

Singapore : Tips dan info


Entry kali ni just nak share ngn kwn2 serba sedikit la info yang bg kami berguna utk sape2 yang nak bercuti di Singapore.

Untuk yang plan sepanjang berada di Singapore nak menggunakan perkhidmatan awam diorang seperti train dan bus..korang boleh beli Singapore Tourist Pass




macam Touch n Go la..ade di kaunter2 train tertentu je yang jual card ni...korang bgtau la bape hari nak stay dekat Singapore..so die akan bg tempoh kad yg sepatutnye..1Day=SD8..jimat! dan xpayah nak risau tambang setiap kali kite nak naik public transport kat sane kan..just touch jek card ni BUT untuk enter Sentosa Island , card ni xboleh digunakan..kene beli card lain

Maklumat lanjut, klik Singapore Tourist Pass


ni pulak Standard Ticket utk train..ni masa awl2 ktorg sampai Singapore sebelum beli Tourist Pass tu..gune ticket train yang biase ni la...



Yang menariknye, standard ticket ni boleh refund...each ticket SD1...untung kat citu...ktrog refund hari last kt Singapore.. so dpt SD4:)

Kalau mls naik bus or train, naik la taxi yg lebih convinient kan but klu mlm, akan ade surcharge SD3..ape yang bestnye taxi kat sane mcm2 jenis ade...selesa!chevrolet cruize pun ktorg pernah naik..merasa la jugak;p
Taxi driver pun peramah dan kemas..kenkadang tu rs mcm salah naik taxi pun ade...hihihih

Untuk brg2 sendiri pulak...ni kire brg basic yg perlu ade bagi kami lagi2 utk yang nak pergi ke USS tu


Raincoat!!!orang kate sediakan payung sebelum hujan..payung pn kami ade bwk jugak;)


dan xlupe jugak...

Cik T, tripod...byk jasa ni kalau xde cmne la kami nk gedik2 berdua..gigih ok angkut all the way;)



Rasenye tu jek la kot..So..the end of story cuti2 Singapore..ade lg 1 cuti2 last year akan dikuarkan..tngguuu:)

4 comments:

~aYu~ said...

ok thanks.. sgt berguna.. ehehe.. plan nak ke sana bln 6 ni..

~~AzaLea~~ said...

nice info Ann~~

InsyaAllah kota singa ni akan di jejak jua thn ni...

Ann@zanyra said...

ayu..ur welcome...enjoy ur holiday

Ann@zanyra said...

azalea...waaa...best2..selamat bercuti2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah