CHERITERA KAMI...: June 2011

Jun 28, 2011

First Time Makan Jambu Epal

mase pegi Padang besar ritu, beli buah ni


jambu epal


xpernah nmpak pun sebelum ni...jadinye xpernh la rasekan..xpernah tau la senang ckp kewujudan buah ni..beli sebab PELIK, RASE INGIN TAHU,TERTARIK tgk kaler hjau terang tu kan...


ni sepeket RM2.00 kot xslp la...lupe plak...skali die dh siap2kan asam dlm tu...mase beli tny cik B die nk ke x...die geleng pale...so..beli 1 jek la coz takut membazir, kate nk rase jek kan..


so...kuar jek dr Padang besar, masuk kete bp minit...try la mkn...hurmm..not bad..asam die ade cili2 tau..so, pedas la jugak...saje suap pilot@cik B,...suh die rase ckit...mule2 kasi separuh...mkn pastue senyap...nak lagi plak..kasi 1..pastue 2...hihihihi..haa..kann...sape yg geleng2 xnk tadi...dah xcukup la plak sepeket...


dan2 pusing patah balik pi Padang besar parking kt luar, puan myza tolong belikan lagi..

kondisi pas kuar dr peti ais

4 biji sekali...RM5.00..mkn la smp lebam..tp pesen ktorg ni...beli ckit mkn rebut2, dh beli byk...wat xlayan jek..tu yg slalo kene bebel ngn mak...hihihih...


tp xboleh smpan lame2 tau buah ni..nnti jadi masam, lembik...


hurmm...ni info baruuuuuuu jek tau td psl jambu epal ni...actually buah ni bukan la dikacukkan ke ape...tp sebenarnye asalnye buah jambu yg dah dikikis kulitnye pastue dicelup dgn air gula+pewrna hjau..tu yg pelik kaler die kan..mcm kaler mainan plak...


kalau dh betul gitu la gamaknye, xboleh la nk lyn byk sgt buah ni..dh bercmpur ngn pewarna bagai..


buah ni ade jugak kt belah2 pantai timur...igtkan kt padang besar jek ade...huhuh...




~Shuke2 Kami~

Jun 27, 2011

Selipar Oh Selipar

nk cte kisah selipar kte yg dh banyak berjase...jauh dh perjalanan die...


i-city


naik bukit pun dah


gua kelam


dah nak smpai sempadan dh pun dengan cik selipar pink saye...cer korang tgk...memang cmtu la selalonye...klu dh hati terpaut, kaki selasa...bnde tu la yg akan disarung smpai jahanam...p opis pun pkai seliper tu tau...caya x???


percayalahhhh...sbb opis bercarpet..so, dr tmpt parking kete smp ke rak kasut jek pun nk pkai selipar ni pun..so, xde mslh la...xde org kisah pun kot..jnji xberkaki ayam sudah kan...tp dlm kete ade jugak stndby sandal, in case la nk p knduri ke or ke p mane2 yg perlu formal xperlu la nk kalut..iye dak...


my cik B pun beli 1 tau ala2 selipar pink sy ni ms kt Queensbay Mall, penang ritu





size cik B besau plak, klu x, leh lenjan kan selipar die...ade can ni nk beli kaler lain plak, dh nak haus dh tapaknye..




hijau celoreng tu menarik jugak..pink plain pn sweet, eh hjau striking tu not bad...hahahah...in dilemma plak nk pilih ni...yg mane eh????




~Shuke2 Kami~

Jun 26, 2011

Kami ke Utara - Day 3

hari ke3, plan kami ke Penang plak...

masih bekpes die tempat yg same Day 2 kat Cinta Sayang..kali ni beetambah meriah sebab berkesempatan berjumpa dgn kwn2 seUniversiti cik B...diorg ni hasben n wife same2 bekerja sbg doktor di Hospital Sultan Abdul Halim...

bersame Dr.Sakiey dan anknye, Rania..so cumey kan...geram tgk pipi die

when doctor meet doctor with doctor jr.......hihihihih

then..dlm kul9lbh kami bertolak ke Pulau Mutiara...cik B sgt xcited sbb kami akan menyeberang menaiki feri...

1. Feri Pulau Pinang

Tol 1 kete RM7.70...xlame la nk tnggu feri sampai sbb tgk byk jek feri pegi blk tu n mase utk seberang dlm 20minit...ok la tu..sempat pe nk amik angin laut+bercamwhore...


view Penang


Feri biru

nice capture

cik B sgt excited di citu yea..lynnnnnn;)

apela yg dipkkan masing2 yea...


Sampai jek kt darat, kami terus ke target point


2.Tropical Fruit Farm


ni antra tmpt2 terawal yg kami tick dlm place to visit in Penang sbbnye????kami giler buah...dan nk tau la ape yg best ade atas tu...mybe ade jmp buah pelik2 ke kan..

terletak di teluk Bahang, jauh ke dlm la jugak...otw tu korang akan jmp masjid terapung,taman rama-rama, empangan yang cantik viewnye dan kedai jual durian yg berlambak-lambak but kene thn ckit la jln agk bersimpang-siur, pening jugak...wuwuwuw




RM28.00 per entry per person yea...ni include farm tour with a guide around 45min+lunch at the farm restaurant

van yg tersedia akan bawa ' the tourist' dr parking area to the farm yg kt atas bukit nun..


'the tourist' yang tengah fokus


tempat yang menarik untuk bercamwhoring..lalalalalal~








nice shoot bebeh

abis berfarm tour, sprt yg dijnjikan kami dibawa ke farm restaurant pula...masa utk makannnnn....yippiiie!!lunch yg paling berkhasiat ok...segalanye BUAH...



our lunch










for the drink pun still air dr unsur2 buah...sila pilih mane2 buah yg nak utk dijadikan juice anda...pure fresh!boleh mix ikut sukahati...klu xsedap, sendiri tanggung sbb air ni sekali jek yea boleh order dgn menggunakan entrance ticket tu...so, make sure ticket jgn hilang...


dh abis atas bukit, kite turun bukit nk p bukit lain plak...hik3...


3.Bukit Bendera

last skali pegi time sek.rendah kot...feel die xsame ngn skang kan..lagi2 ade train baru...sbaik la time kami pegi ni , dh stat operasi semula...org plak belum rmai lg mase kami sampai ni

selamat datang ke bukit bendera



RM8.00 per entry..tp kene tnjukkan I/C tau..xde I/C dikire warga asing..hihihihi...klu ade student card, RM4.00...

we r in the train!!!

mmg bestla ketapi baru ni...ADE ECON, BESAR,semntara tngu train penuh.. ADE LAGU2 LAGI TAU...more comfy...dannnnnnnnn....die dh xde stop2 kat each level/stesen tau..die trus bwk ke puncak..


penang from the puncak

sejuk jugak atas tu kan..pdn la tgk gmbo zmn kecik2 dl, siap bersweater lg kt atas ni..hihihih....




bukacang...bukacang...hahahha

kami xpusing smp ke hujung pun..santai2 jap atas tu, then turun semula..byk lg tmpt nk tuju dlm 1HARI...


otw turun mase kt tmpt curam tu dh mcm naik rollercoaster dh gayanye...menjerit la jugak yg kt dlm train tu..meriah!


abis daki bukit...p isi perut plak...


4.Padang Kota

nasi ayam berempah

tujuan asal ke padang kota ni nk pekena pasembur...tp trslh port plak sbb kami p yg kt btl2 tepi padang tu..alang2 dh ade cni, mkn la dl kan...

mee sotong femes...dh byk kuar paper ni

coconut shake cni sedap!tp service la plak kureng, tnggu yg tapau pny berkurun xsampai2...last2 cancel...;(

sambung pencarian pasembur...fuh..sbaik jmp...ghupenye kedai die btl2 tepi laut..kedepan ckit dr padang kota..

sila rambang mata...macam2 ada

actually mcm2 kedai ade kt area ni...pilih jek nk yg mane...and jgn terkejut plak, ble korang duduk jek kt tmpt tu, korang ade dikerumuni oleh2 penjual2 kt ctu nk amik order...haaaa...mau xnye...sume nk order..so, sila kosongkan perut sebelum dtg..




mee udang

mee udang ni pn antr daya tarikan di sini tp kami xdaya nak abiskan...rase udang jek la...udang memang fresh!


ade lg kerang bakar, laicikang, coconut shake (again- tp xleh lwn yg kt tepi pdang tu)...masing2 dh nk meletop dh time ni..penuh!

pas mkn nk masuk tmpt ber-econ plak..


5. Queensbay Mall

cik B nk mencari selipar baru coz selipar die dh trputus plak...nmpk sgt byk jlnkn kami..hihihi...

aksi sementara menunggu cik B ber'shopping'

dh jmp ape yg nak, kami nk p lepak2 plak depan mall ni kan die mengadap laut...tp dh trslh exit plak, jln ke bandar...so, xdela rjn nk memusing blk...

agenda seterusnye???


6. Nasi Kandar Line Clear


ok2..ni tmpt last la...dh kul 8lbh dh mase ni...tp mood berjimba tu masih xsurut lagi..masing2 masih bersemngt nk berjln2 lg...



makan...makan...dan makannnnn...




mamak2 kt kedai ni pn xcited tgk kami bwk kamera bagak pastu bergambar2 bagai...

komen??kami bukanla penggemar nasi kandar..so xleh nk cakap sedap or x...ape2 pun...kami dh sampai ke Line Clear...korang dah???hihihih...

 nk p Nasi Beratur xdan la sebb dh xmuat dh nk isi tong ni..plus kene tngu kul10pm plak...next time la ye...insyaAllah...


abis dh Penang, mase utk pulang semula ke Sg.Petani...bye2 Penang..


eh...sebelum smp umah, smpat plak singgah SP Walk kt pekan lame tu tp just tgk2 jek la...penat dh kot semua..berjln xhengat...bkn slalo pung kan..

so...7 tempat kami tawaf dlm 1 HARI...diulang 1 HARI yea...tp xrase penat pun...enjoy sgt2!



*Penang sesakkan???lg sesak kot dr KL..fening jugak ngn jln2 die..
*nntikan episode akhir Kami Ke Utara




~Shuke2 Kami~



Jun 25, 2011

Shopping @Popular Bookstore

ai...kan Popular Bookstore pun boleh shopping ke...ish3...ape plak xbolehnye...dh kami ni memang HANTU BUKU...bukan ulat dah...spesis hantu sebab mmg giler+rambang mate tgk buku...


tp taste kte ngn cik b berbeza la...kte suke novel melayu...cik B suke buku ilmiah ckit...hik3..


klu pegi mall or kdg2 xtau nk p mane kan, kami selalu p bookstore


kebetulan..aritu cik B berbesar hati nk blanje wife cumey die ni novel...wahhhhh...rs nk melompat tnggi,dlm wallet kte mmg dh ade 1 note kecik wishlist novel yg kte nak...hahahhaha...wat stndby,so klu tbe2 p masuk kedai buku dah tau la nk cari novel ape...


kebetulan Popular skang tgh ade sale kan...p la Popular kt Wangsa Walk Mall...nk tau hsl tngkapan pd hari tersebut??






hoyeahhhhh....senyum smp ke telinga...3 Novel sekali harung...dannnn....yang beshnyeee..sbb tgh sale kan...so..3 novel ni dh diskaun RM45.80 shj....klu hrga asl dekat 60henggat jugak...wahhh!berbaloi2...;)


dan lagi best sebab jmp novel yg kte nak, Tuan Rumah Pembantu Rumah..yg lg 2 tu xde dlm wishlist tp still novel yg menarik utk dibace..


mekaseh cik B...so, boleh la wife cumey anda ni mengisi mase dgn bernovel dan mmblog semntara anda tgh mode bz...syg tau B xnk syg bosan kan..hik3..





*pst....agk2 klu nk jual balik novel2 yg dh ade dlm koleksi kte ni, ok x???leh la tmbh duit tabung kan...ape pndpt korg??




~Shuke2 Kami~


Jun 24, 2011

Cara Letak Linkwithin

ni just nak share ngn kwn2 la, kot la de yg xtau..macam kami ni kan dak baru blaja...so msh trkial2 lagi mengesearch mencari idea nk meriah kan ckit blog ni tp xnk nmpk serabut ..yg penting tujuan utama ialah nk memudahkan kwn2 yg singgah dtg bace ni supaya senang je klik mane2 entry yg kami post.


1 of the way..ialah letak linkwithin...


tau x linkwithin tu???meh cni nk tunjuk...




ni la die linkwithin tu...terletak di hujung setiap entry kte...nmpk mudah kan utk pembace2 blog kami nk klik2 jek mane2 entry yg diorg suke..kan???kann???

cara nk buat???xssh...xsmpai 1 minit, dh siap..hihihi




pastue, tajuk widget tu pun boleh tukar tau...tu pun senang jugak..pejam mate jek tp sebelah kene bkk la, kang slh code, xjadi plak...hihihihi



senang x???senang kan....


say thank to Jamaluddin.net....clap..clap;)


nk tau psl hal2 lain pn boleh kt blog cik Jamal ni...mcm2 ade...so pasni klu ade sebrg kemusykilan, refer jek blog beliau...




~Shuke2 Kami~


Kalau Dah Ketagih.....

after celebrate birthday cik B@Scrumptious Restaurant , time tu baru kul 10lbh...kebetulan esoknye ari ahad..masing2 xkeje kan..jadinye xrock la blk umah awl2<bkn slalo pung>...hahahhaha...


so...cik B saje la bwk pusing2 kl..konon nk p naik menara KL plok...sampai2 jek entrance dh tutup...xkn nk langgar plak gate tu kan..so..just nite walk around KL jek...bukan walk jalan2 kaki tau...xde maknenye la...pusing2 dengan kete je..


KL disimbahi cahaya lampu...

pusing punye pusing...masing2 xmo lg blk umah...tbe2 cik B teringin plak nk mkn steamboat...ape lg...


kami ke Shaikh Steamboat la jwpnye...dh memang tekak ni klu rase nk steamboat jek, ingat Shaikh...hihihih..Shaikh ingat kami x???tettttttttt....hahahhaha


sbaik bukak tau..kebetulan xrmai org lagi sebb mlm tu kan dok cbuk bola MU lwn mane ntah...


pak Shaikh dok menggoreng


makan gune plate baru;)


makan...makan dan makan...


Kalau dah ketagih, cmni la gayenye kan...ni muke regular customer ni...diorg pun dh cam dh kot muke2 kami...dpt la diskaun...hihihi...mekaseh Shaikh Steamboat


*pstt...semalam pun kami pegi jugak tau...kebetulan ade org tgh shooting kt tepi tu, xtau la muke kami ade TERmasuk ke x...bukan senang ghupenye nk berproduksi+berlakon ni..xjadi la kte nk p screen test...hahahahha...pastue kan...mase otw nk p kete...terserempak ngn Aril AF...siap lambai2 lagi..tp xdan la nk amik gmbo...dh die dlm kete...xkn nk tahan plak kan...hihihi..peace;)




~Shuke2 Kami~

Sedihnyeee....

hurmmm..pernh x terjadi kt korang....ble...sedap2 menaip en3..dah settle sume..dh post bagai..then ble view....ade rs sumthng wrong sumwhere...then...nk edit then ble post...tgk2 en3 yg pjg tu jadi separuh...pernah jd x???

wuwuwuwuuwuw..ni la yg terjadi kt kte smlm...bersungguh2 diri ni nk sambung cte Kami ke Utara ...last2...dlm draft pung xde....sob3...frust!sbaik xtertonggeng....upsss...

so..kene mencari semula semangat. idea dan mood utk mencoret kisah itu semula...hrp bersabar yea kwn2...



~Shuke2 Kami~


Jun 22, 2011

Kami ke Utara-Day 2

plan hari kedua jelajah Perlis..sebelum tu bekpes dulu di Cinta Sayang dekat ngn The Carnival Sg.petani...




hurmm...mcm2 ade lauk nasi lemak..amik jek nk mane...sedapppp!

 perut dh kenyang...penjelajahan pn bermula...

 kami ke.....


1. Padang besar

xcited ni, 1st time g la katekan...dh tntu2 pegi time weekday, xde la rmai org ..sonok window shopping...window ke...hihihiih...



kami sampai dekat tengahari jugak la..RM2 per entry...parking pn senang...org xramai kan..

xperlu nk kocoh2, xperlu berasak2 cume berpeluh tu mmg la..hahahhaha...tmptnye pns...tp aktiviti 'window shopping' tetap diteruskan..

geram la tgk baju budak2...chantekkkkk sgtttttttttttttt


utk ladies pn bykkkk...rambang mate


cik B pun nk jugak utk die....pilih..pilih...

brooch x yh ckp la..macam2 pattern ade...

harga??murah klu pandai bargain...so..kene la wat taktik2 tawar-menawar..klu kene cara, leh dpt kurang RM10 jugak la..knpom hati puas giler!

sebelum sambung ke bahagian lain, stop minum jap...




actually bkn minum la..kire lite lunch kot..hahah..puan myza promote pulut ayam kedai ni sedap...ni kedai plng hujung dkt ngn tmpt jual kacang2..




super duper sedap!pulut die putih xde berlemak sgt pun...kuah sos tu yg sedap..waaa...windu dh kt pulut ayam padang besar


ABC utk cik B


'window shopping' diteruskan...sambung bahagian barang2 mentah+makanan plak





kepada hantu kacang, sila rambang mata sbb seyes xtau nk beli yg mane n kedai jual tu sgt byk...sbaik puan myza dh bg tips siap2...sila jgn terburu-buru membeli...survey harga smp kedai hujung then baru wat pilihan...


yes...absolutely!harga kebanyakan kedai sama tapi korang akan jmp jugak harga yg lagi murah at the end..puas hati!

suka manggis



2. Gua Kelam

xjauh pun dr Padang besar...tp xleh nk masuk dlm Gua tu sebb dlm proses pembaikan...jdnye...kami bergmbr di sekitar kawsan luar jek la..still pemandangan xmengecewakan...ade sungai...rugi xbwk baju xtra, klu x leh berendam ala2 puteri Gua kn..hihihi..



twin

suke picca ni...sejuk tengok

3.Taman Melati


reason pegi sni sbb ade tasik teratai...SAYA SUKE TERATAI...tp agk xbernasib baik sbb bukan musim teratai la skang..layu sokmo bunga2nye...leh kire la bp jek yg muncul tu pn xbape nk cantik


ade ghupe muke keciwa x...wuwuwuuw


tp view kt taman ni cantik jugak..leh la nk wat amik2 gmbo


panjang jambatan ni..leh jd port mancing jugak




4. Singgah di umah mertua puan myza...tapi xde gmbo dh mase ni..konn nk photoshoot kt bendang pn xde dh...masing2 xlrt dh...lapo pun yea gak mase ni...hihihih

so..singgah jap jek


5. Jitra


sebelum exit ke hghway nk blk sg.petani semula, kami singgah isi perut dl kt Jitra...ade kedai tepi2 jln tu..dekat ngn bangunan Dr.Rozmey tu...hihihih...

time mkn ni pn dh mcm nk gerimis gitu..so...xdela nk stay lame2 kt cni...kami order nasi ayam dan char kuetiau..soooo sooo laaaa






dlm kul 9 sampai di teratak puan myza semula....aktiviti santai tgk2 tv pd mlm tersebut sbb nk save energy utk keeseokan hari plak...

ke mane???tngguuuuu....... Day 3 yea




~Shuke2 Kami~







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah