CHERITERA KAMI...: March 2011

Mar 30, 2011

Berhati-hati di pasar raya besar

 

Berhati-hati di pasar raya besar

SAYA ialah suri rumah yang setiap tiga kali sebulan membeli-belah keperluan dapur (barangan kering) di pasar raya besar di sebuah kawasan di Lembah Klang. Itulah rutin saya sejak bertahun-tahun dulu.
Semalam saya seperti biasa ke pasar berkenaan. Kepercayaan dulu mengatakan membeli-belah di pasar raya adalah murah kerana kononnya peniaga berkenaan mendapatkan barangan mereka secara pukal dan boleh dijual dengan harga lebih rendah daripada kedai-kedai runcit.

Dua tahun dulu saya membeli satu kereta sorong penuh dengan anggaran perbelanjaan RM250 ke RM300. Hari ini tiga suku penuh kereta sorong, nilai barangannya telah meningkat kepada RM450 ke RM500.
Belian di pasar raya hiper kini sebenarnya bukan lagi satu pilihan yang tepat. Selain daripada harganya yang semakin tidak stabil, berlaku juga beberapa kejadian yang sepatutnya kita sebagai pengguna lebih berhati-hati apabila berurusan dalam kuantiti yang banyak di pasar raya seperti itu.

Semalam saya buat ke sekian kalinya mendapati resit yang saya bayar dicaj berlebihan. Saya mengesyaki dicaj lebih setelah mendapati harga yang tercatat terlalu tinggi untuk barangan yang dibeli. Saya membeli barang-barang asas seperti gula, beras, minyak masak, telur, kicap dan pelbagai lagi keperluan dapur.
Sesampainya di kereta saya rasa tidak sedap hati. Lalu sebelum memandu keluar saya meneliti satu persatu harga barangan di resit tersebut. Saya mendapati telur satu dulang yang harganya RM9.90 dicaj sebanyak RM31.90.

Minyak masak yang saya lihat di rak dengan harga RM19.90 dicaj sebanyak RM23.49. Lalu saya terus ke kaunter khidmat pelanggan untuk mengadu. Tanpa rasa bersalah mereka memulangkan wang RM25.59.
Saya tidak pasti adalah ia kesilapan yang tidak disengajakan atau pun disengajakan.
Tapi setelah beberapa kali saya mengalami insiden yang sama, saya yakin ia disengajakan. Saya merasakan ia adalah perbuatan tidak amanah yang berlaku di kaunter bayaran.Jika seorang pelanggan boleh dikutip sebanyak RM25, bayangkan ratusan, malah ribuan orang yang ada di pasar raya itu di hujung minggu semasa waktu gaji.

Jika benarlah kegiatan tidak amanah itu berlaku ia sangat-sangatlah tidak patut kerana pelanggan kini bukan saja amat tertekan dengan harga barangan runcit yang semakin tidak menentu, tetapi juga terpaksa berhadapan dengan penipuan yang tidak mereka sedari itu.Saya berharap kerajaan dan pihak pengusaha pasar raya besar dapat memantau dengan tegas gelagat-gelagat yang tidak bertanggungjawab itu.

Untuk para pengguna pula jangan hanya kutip barang, isi dalam kereta tolak, bayar dan terus berlalu. Nasihat saya ialah teliti semula satu persatu senarai barang yang dibeli itu. Mungkin ada yang 'tersalah tekan' oleh juruwang di kaunter bayaran itu.

<Petikan dari Utusan Online -29hb Mac 2011>

untuk dikongsi dgn kwn2 shume...xpasan pn artikel ni, ade kwn yg gtau..menarik utk kte kongsi kan, lg2 mcm kami ni yg mmg xbape alert sgt bab2 cmni..pas byr trus blah jek amik brg n resit...jdnye kene double check la pasni..xrugi pun kan...kte yg untung ade laaaa

~Shuke2 Kami~

Mar 25, 2011

Restoran Intai-intai

ok...ni cte dh basi la kot..lame peram ni...kejadian berlaku 15/2 xslp...sebln lbh dh weh..hihihihi...

view @intai2

pd yg xtau restoran ni kepunyaan encik baha, dl die prnh jd warden akademi AF, tkng jage dak2 AF dl..resoran ni mmg klu sp2 yg xbiase area ni msti mcm was2 jek tmpt die sbb mmg sesuai benau la dgn name intai2 ni...die disebalik deretan kdai..mmg trsorok...tepi hghway MRR2 mnghala ke ampang...

dh lame dh niat nk p try mkn kt cni...ritu p, ttp plak..kali dh kol siap2 dl...kebetulan plak ms ni sesi mkn2 bersm kwn2 rpt@kwn opis ku n encik B...tghari tu ktorg br smp dr perak..huhuhu..jln sakan...

sblm mkn amik gmbo dl:)


ala-carte

ktorg order nasi goreng...tp byk2 jenis la..nm pn belit2 lidah nk nyebutnye, jd xde la teman igt kan...presentation die menarik kan???dan semestinye sedap...yg dlm mngkuk tu sebenrnye tomyam tau..tp depa buh santan..mmg mcm ms tgk tu..alaa..ruginyee order ni..tkt xsdp...tp slh sm skali...sgt sdp wehhh...cukup rasa...


utk air plak, mcm2 ade...byk mix2 la...yg kte igt..kte order mango+banana xslp...sdp!


so..kesimpulannye mmg xmndukacitakan la dtg cni...tp b4 pegi ni, better kol dl..

Phone / Fax : +603 4252 2252
Handphone : 012 288 2424(Mr Baha) 
Web: http://www.intaiintai.com.my 

Lot 378 Backyard,
Jalan Ampang Ulu Klang (MRR2 Highway),
68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
~Shuke2 Kami~

Breakfast @McD

korg tau x psl promosi McD skang???ke kami yg mmg dh terlewat bebanau tau psl ni...huwahuwahuwa




xksah la weh, lambat ke idak asl smpt lg nk merase...kami xprnh breakfast McD sblm2 ni, jd dikesempatan encik B cuti rini...arakian leh la mncuri sedikit waktu di pagi hari yg hening td, utk sm2 gagah berbekpes di McD...sbaik Q xpjg lg woo ms tu....

komen???leh thn...not bad...sbb promo ni die ala-carte, so kami beli 2 cup of tea dlm RM6.25 xslp...dpt la 2 free BIG Bekpes...asalkan, korg purchase min RM5.00, korg dh leh dpt free 2...jimat kan??ala...skali skala...ape slhnye kan...

bleh gune seberp byk voucher korg mau..print jek kt tenet ni...

ha...ni 6 lg kami bg...g beli cpt....dr 4am-11am...smpt lg ni weh valid till 31st march 2011...

#nnti kte post pic ms ni...xtrnsfer lg:)

~Shuke2 Kami~

Nekad bunuh diri


seram n berdebar jek tgk kan video ni..nekad btl awek ni kan...
nk marah pn ade...hurmmm...

bertindak tnp berfikir dgn waras,...klu mati??sia2 jek...klu hdp??alhamdulillah..bersyukur la krn diberi peluang kedua olehNYa...

Selamat Hari Jumaat, Penghulu sgl hari...

~Shuke2 Kami~


Mar 24, 2011

Simpanan Hari Tua Anda


fimiliar x ngn slogan entry ni??mcm prnh ku bace kan..huhuhuuh...tp di mane yea...ce pk...

yep...rini nk share ckit psl KWSP...pd sp2 yg ade akaun  KWSP, anda tau x menyeluruh tntg akaun ni??baru2 ni kan dh kuar pemgumuman, yg akaun 2 KWSP kte bleh dikluarkan..tp bkn men suke suki jek nk kuarkan duit tu...slen yg kte tau, utk pembelian perumahan..ade jugak bende2 lain...


abaikan yg conteng2 tu yea:)

ok..kt ats ni, pamphlet dr KWSP...so kat ctu..korg leh tgk la ape sbnrnye akaun 1, akaun 2 dan keseluruhan akaun2 tersebut...jdnye...KWSP ni bkn la kte dpt time mati ke xcident ke, byk lg...sumenye utk memudahkan kte...kire slm kte keje ni, xsia2 la slen dr duit gaji yg blum smp hjng bln jek llesap tu..at least ade jugak yg dpt mmbntu kte ble time2 genting kan..dats why la KWSP ni penting...so, sp2 yg xpasti ade akaun KWSP tu,cpt2 la g register..

jgn lupe register online, so leh cek penyata n mcm2 lg...

dan 1 lg...korg dh wat pemohonan penamaan tak utk akaun KWSP korg???



sila namakan penerima simpanan KWSP anda sekarang!!!jika tidak, KWSP anda tidak bermakna...huhuhuuh...


ni kte tgh isi form penamaan KWSP kte...ish...mmg xrugi la pegi MAPEX(Malaysia Property Expo) last saturday, dpt byk info kt cni..korg bleh pegi jek mn2 cawangan KWSP yg terdekat, dan isi borang penamaan tersebut...xsemestinye sorg...kt ctu ade dlm 10 ruang xslp...so, korg leh update jek dgn isi borng tu...

lame plak apek kt dpn tu bersoal jwb

ni tgh Q nk register online plak...jgn lp aktifkan akaun anda plng lewat 3bln, klu x,expired..huhuhu...

booth KWSP

ms ni jugak ktorg blh print out penyata KWSP kami...sgt sng, pd 1 tmpt leh settle n wat mcm2 perkara...




ni antr pamphlet yg ktorg dpt ms expo ritu, ni pn yg dh dishortlisted kan,kononyelaa...hihihhiih

ape lg, kwn2...cpt2 sila kemaskini KWSP anda

~Shuke2 Kami~


Kak Limah ade facebook???


aiyokk...kak limah men fesbuk lak skang ni yeaahhh...hihihih...kak limah boring la tu...

ce cite kak limah oiiii...nk kami bako ke umah nyeee???..kekekekke

~Shuke2 Kami~

Hadiah dari seberang


xcited ni nk post entry dr smlm tp disbbkan tenet kt umah mcm sgn2 malu2 meow jek kan thp kelajuan die..trpksa tngu msk opis rini...kte bkn curi tulang tau....org kate...smbl menyelam smbl mnm air...kan??hihihiih...

al-kisahnye smlm blk dr opis...tup2 nmpk 1 bngkusan dlm bilik...dlm hati...eh, dh smp ke bnde yg puan eka kate nk bg tu...baru kelmarin rsnye die mtk alamt, smlm dh smp...laju btl pos laju kan...dijamin smp esok katenye...huhuhu...

jadinye, dgn xsbr..kte pn bkk la bngkusan tersebut...sgt xcited ok..dh lm xdpt hdh...hahahahhaha..gediks~

ekaa....seyesla, aku igtkan ko bg 1 jek weh...rp2nye...




4 set brooch, 1 btng bj melayu n 1 gelang..waduh2, rs trharu kte...cumey2 n cntik..actually kte ngn pn.eka ni knl thru alam maya je, xprnh jmp xprnh ckp dlm phone...stat knl ms zmn cbuk chat kt eB...pastue ble eB dh kureng menarik, smbung kt fB smbung ke yM...smp la skang...ade ms chat tkr2 cte psl msng2, story morry...mcm dh knl rpt....

pn.eka ni keje kt agensi penguatkuasaan maritim kt KK nun...die n encik mizi lame dh kan dok sane, dh beranak pn sorg...hihihih...orgnye pn cumey2 gitu...



sowi eka...aku amik gmbo ni...hihihi...snok eh dpt gak g snorkelling....nnti kami dtg sabah, leh la mtk ko jd tourist guide....hik3...

 
again....thanks a lot pn.eka...so meaningful ok...aku ni dh la mmg kaki kmpl brooch...lap u la...



~Shuke2 Kami~



Mar 23, 2011

Bilik Tidur


Bilik tidur@bedroom antr tmpt plng3 pntg kat umah kte, yea dak???klu g hotel ke resort or vacation mn2 msti nk view dl bedroom tmpt tu cmne kan??klu x segah pun, at least selesa la utk rhtkn bdn, tngkan fikiran...klu dihitung2 jam kte seharian..ms kte byk abiskan kt bilik tidur, kan??

ape pndpt korg ble dpt bilik tidur cmni??

ocean view..

kami sgt shuke ngn laut...klu la dpt if xkt umah sndr pun, dpt vacation p chalet or resort yg bedroom die ade view cmni..knpom kami xkuar blk...sgt tenang kan...Subhanallah...


blh tgk sunrise n sunset....kt KL ni mn nk dpt weh view cmni...bygkn..keje yg stress tu, jem lg...ble blk umah, ngadap view cmni...hurmmmmm...waduh2...nikmatnye...klu hari2 cmni kan besh...hihihihihi...

tp ble pk blk, dgn tsunami  ngn bencana2 alam yg berlaku skang ni...mau xberdebar kan dok tepi laut gini...serammmm jek...huhuhuuh...ape2 pn kte doakan smg kte sume dilindunginye..aminnn



haa....klu yg lagu ni plak cmnee????hahahahha...mcm2 la idea diorg ni kan..ni hotel kt italy tau...xde privacy yea dok...tp, korg shuke ke???hihiih

#mode:nk p vacation lg....can x cik b???


~Shuke2 Kami~


Mar 21, 2011

Irma Bertudung






cumey kan Irma Hasmie bertudung....dh tntu die sedia cantik n manis, ble bertudung nmpk lg ayu...suke jugek tgk die berlakon, lg2 dlm cte Awan Dania...mcm blur2 gitu..hihihih.


utk Irma....anda sgt cantik n cumey..smg berterusan imej ni...


#kredit to beautifulnara,ohbulan

~Shuke2 Kami~


Tayar Haus???

Antara Punca Kenderaan Bergetar

pernah x alami stereng tbe2 rs mcm bergegar??neway kte baru jek rs sehari lps tu pn lps wat service kete ritu...hurmmm...mmg cuak+tkt+xsdp ati la drive,
so pg td kte dh g service centre blk..suh depa cek blk..td bwk mcm ok..tp ssh nk ckp lg la sbb rabu ni ade nk kene btlkn blk sbb kete tu ade bunyi2 la dkt part tyre die...almaklumla...gns agknye tuan die ni..abis sume lubang die lnggar...ahahahha...plus jln kt cni kan xrata..berlekuk2...xbagus btl..

ni ade info ckit psl kejadian yg berkaitn ni...

Antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak sama, kehausan atau kelonggaran sambungan sistem kemudi atau kotak gear stereng bergoyang, penyelarasan jajaran roda depan kurang tepat dan roda depan tidak seimbang.

Jika menghadapi masalah seperti itu pemandu dan penumpang pasti tidak selesa, lebih-lebih lagi jika sedang dalam perjalanan jauh. Untuk itu, punca kerosakan dan getaran perlu diketahui. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km.

Keadaan sebegini dinamakan 'shimmy'. Jadi, jika berhadapan dengan keadaan begini mula-mula periksalah tekanan tayar depan, keadaan sistem kemudi atau skru roda depan. Kemudian periksa kehausan tayar depan, sebaik-baiknya masih mempunyai rusuk bunga dengan tebal sekurang-kurangnya 2mm.

Gunakan tayar baru untuk perjalanan keluar bandar. Ada kemungkinan getaran yang berlaku boleh dihilangkan apabila tayar yang sudah haus diganti dengan tayar baru atau setelah tayar kiri-kanan ditukar kedudukannya. Namun demikian, jika getaran masih terasa juga, sebaiknya pemeriksaan dilakukan dengan lebih teliti kerana dibimbangi kerana disebabkan kehausan atau kelonggaran pada sistem rod kemudi dan sistem gantungan depan; atau kerana penyelarasan penjajaran roda depan yang kurang tepat hingga menyebabkan roda tidak seimbang. Untuk memeriksa dan membuat pembaikan bagi masalah berkenaan diperlukan alat dan kemahiran. Roda tayar dilengkapi satu alat pengimbang. Alat itu menunjukkan letak dan besarnya pengimbang yang harus dipasang pada rim roda.

'Shimmy' boleh terjadi apabila roda tidak dikunci dengan baik pada tempatnya, atau rod gandar tidak segaris dengan lubang pada roda. Jadi, banyak faktor yang boleh menyebabkan 'shimmy'; beberapa kesalahan dapat diperbaiki dengan mudah tetapi ada pula yang memerlukan kepakaran tertentu untuk mengatasinya.

hrp2 info ni membantu la korg eh??sm2 blaja yea dok...xdela tau stat enjin pastue bwk aje ketenye kan..cian my Cutey....sowi yea bebeh....hurmm
bersih la konn...gmbo amik kt cik G jek..hihihi
hopefully pasni Cutey akan sembuh eh..pastue kte kasi bersih..

~Shuke2 Kami~

Junior Masterchef Australia


korg layan x program tv ni???Junior Masterchef Australia channel 711...utk kte yg skang ni agk jrg tgk tv mmg la xkn pasan rancngn ni melainkan my mom n ank2 buah yg dok cte psl ni...<mereka la sumber astro kami>..hahahah...1 day tu terjebak la tgk kan ms 1st episode ...WOWWWW...dlm hati sgt la kagum...dok dpn tv xbergerak2...perhatikan dak2 ni masak mcm chef dh la...dok pk cmne la diorg ni kecik2 lg sgt kreatif n maveles, kalah kite yg dh dewasa??isteri n mak2 budak..hihihihi...hasil masakan diorg sgt menakjubkan...

tp kami xde follow every episode, tp once dh dpn tv tgk program ni mmg melekat la, tngu smp abis...last skali kte tgk diorg kene sediakan makanan utk team baseball..ms ni dh tgl 6contestent dh...bygkan 6org nk sediakan makanan utk atlit2 tu...aiyyyyyooooo....



juri2 diorg mmg besh la..yeala..dak2 lg pun kan, xkn la nk grng, seyes2 ..juri2 pn kdg2 tlg gak mn yg ssh nk kupas ke or xreti gune mesin ape2 ke kan...very helpful...dak2 tu pn berpeluang la bergndingan ngn chef2 terkemuka...ble agknye turn chef wan plak jd guest kan...mesti happening lg...i LIKEEE!!

Lucy....digelar Puteri Puding..mmg sdp sgt agknye puding die wat:)

sofia n isabella ..mereka twin

agk2 korg tau x sape winner nnti???hahahha...kte dht tau dh...ala..msti korg pn tau jugek kan...tp xrugi pn tgk cte ni...mncbr diri sndr ok, xmau la klh ngn dak2 ni..hihihihih

yok tgk..smpt lg nk tgk before final

~Shuke2 Kami~

Mar 18, 2011

Kenapa Kita????


Untuk pedoman bersama

Wallahu a'lam


Kita bertanya : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB:        
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3-



Kita bertanya: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216-



Kita bertanya: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB:

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286-



Kita bertanya : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB:

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139-



Kita bertanya: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45-



Kita bertanya: APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka..."
- Surah At-Taubah ayat 111-



Kita bertanya: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB:

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129-



Kita bertanya: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB:

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12 -


Selamat Hari Jumat, penghulu sgl hari...semoga kte tabah dan cekal dlm menghadapi hari2 mendtg...sesungguhnya yg baik dtg dariNYa, yg buruk dr diri kte sndr

~Shuke2 Kami~
 
 

Mar 17, 2011

Sedetik Lebih

Mar 15, 2011

60 Petua Mendapatkan Pasangan



1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.


11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.

32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.

36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.

37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.

38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.

40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya Kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya Kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.


Oleh: Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah
 <forward email>



 sharing is caring......yg di ats ni xsemestinye utk mendptkan pasangan shj, utk yg dh bergelar tunangan org or suami isteri pn leh dpt info jugek kan...org ckp lps kahwin, adlh saat yg mane kte akan lbh saling mengenali antr 1 same lain...menyesuaikan diri antr sesama kite..x gitu???


~Shuke2 Kami~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah