CHERITERA KAMI...

Dec 17, 2014

IOI Mall City Putrajaya

Last week kami menjejakkan kaki di sini. Saja nk meramaikan lagi umat manusia.Hoho.Memang ramai. Parking almost full dan masih lagi FREE.

Masa sampai tu memasing kelaparan tapi nak mencari toilet dulu. Pendapat N, toilet especially floor area tempat makan tu kene ade cleaner yg sentiasa standby. Sebab orang ramai, dan berlecak sikit dalam tu. Tisu pun habis??Sepatutnya dah few weeks open, piha management dah boleh tahu mana bahagian yg perlukan perhatian yg lebih. Toilet antara tempat penting, biarlah wangi, bersih, selesa.

Part mencari kedai makan pulak, almost semua kedai penuh beratur panjang. Memang area LG (lower ground tu) half of it ialah tempat makan. End up kami makan dekat Ochid Bistro. N pernah makan dekat cawangan AEON Big Wangsa Maju. Sedap dan servis diorang memang cepat. So, siapa yg tak tahan lapar dan nak servis cepat, bolehlah try Ochid Bistro.

Perut dan kenyang, masa untuk cuci mata sesambil mencari surau. Terjumpa kedai AEON Index Living.Lupa pulak nak ambil gambar sebab sibuk cuci mata konon cari ilham untuk 'rumah kami' nanti.InsyaAllah.Boleh tahan jugak idea deco dan barang-barang yg ada dekat sini. N dah mark dah kedai ni. Lagi satu kedai utk home appliances and deco ialah Home Pro. Yang ni N tak masuk sebab ramai orang. Malas lak nak sesak2. Next time maybe kita terjah yea. Both kedai ni dekat LG yea.

Total IOI City Mall ada 4 floor. LG , G, 1st and 2nd floor. Mall yang memanjang. Bila berjalan bersesak tak terasa kot jauh atau besarnya mall ni plus masih ada few kedai yg belum bukak lagi.Soon akan ada GSC di sini.Parkson dah bukak nun di bahagian tepi.Kedai buku ada Borders je. Hari pergi tu Magnum Cafe belum stat bukak, kalau tak nak jugak try.Huhuh..Directory lain boleh tengok di bawah ni.



Siapa minat or nak try ice skating boleh la datang sini. Haritu tengok diorg tengah bersihkan tempatnye. Baru nak fefeling tengok orang main. Lagi 1 tempat yg menjadi tumpuan ialah 21 District.

Ice skating Icescape

RM55 include all games. Ni harga masa kami pergi haritu. Tapi tak masuk pun, tengok je dari atas itu pun tak nampak sangat. Total ada 11 games - climbing, jumping, flying, riding and sliding. 
Kredit pic Tiancad.


Akhirnya jumpa juga surau, 2nd floor hujung berdekatan Parkson. Kecewa dengan surau dia. Ventilation tak bagus. Walaupun tak bercarpet tapi still berbau dan bagi N tak berapa selesa.

Dekat situ pun yg N perasan takde disediakan area menunggu or kerusi ke bench. kesian la N tengok orang dok je atas lantai.Dah penat, kata mall besar kan. Jenuh nak pusing 1 mall tapi tak disediakan bench ke ape yg mencukupi.

N menunggu restoran Chef Wan nak bukak nanti. Dah lama teringin nak rasa dishes dari beliau;)

Komen-komen N ni mungkin sebab pergi weekend dan waktu cuti sekolah kan. Sesak tu macam berjalan dekat street bukan dekat mall dah gayanye. So, kalau korang teringin nak pergi boleh la tunda niat tu tunggu reda sikit kot.


Dec 15, 2014

Paddington vs Cappadocia

Dalam masa 3 hari, 2 kali tengok wayang. Catat sejarah ni betul2 balas dendam. Dari bulan2 lepas lagi nak tengok wayang tapi asyik la tunda sebab takde cerita yg best.

Jumaat malam, cik b ajak tengok wayang. Ingatkan die taknak keluar sebab Sabtu die kene keje pagi hingga malam so mestilah perlukan rehat yg cukup nanti camne nak rawat pesakit. Movie Paddington menjadi pilihan, sebab nak cerita yg chill2 je. Dan memang tak salah pilihan. Ni bukan versi kartun tau. Walaupun macam tak logik orang tak terkejut pun nampak bear kt tengah2 city tu.Hahah. Comel dan kelakar cerita ni. Sesuai bawa anak-anak tengok sekali.Kami bagi 4 bintang!!



Semalam malam pula layan Manisnya Cinta di Cappadocia. Ini memang dah ingatkan cik b awal2 nak g tengok. Cerita yang ringan ada kelakar, sedih, kekeluargaan dan sweet opkos. Giler tak sweet berlakon dekat Cappadocia naik belon panas, dinner tepi bukit layan sunset.Lokasi2 die semua cantik2. Dari segi pelakon pulak, semua hebat2 so takkan mengecewakan korang.3.5 bintang;)

Ok..dah masukkan Turki dalam wishlist;p

Dec 11, 2014

Idea Hadiah Kahwin

Start je cuti sekolah confirm banyak jemputan kahwin kan??Orang kate musim mengawan dah sampai eh..Hehhehe..Tapi sekarang tak payah tunggu cuti sekolah pun ada je jemputan kahwin. N suke pergi kenduri kahwin ni sebab bile kite pergi kenduri ni happy je tengok pengantin bersanding terkenang kite 4tahun yang lepas . Flashback gitu;)

Tapi yang menjadi peningnye bile memikirkan hadiah nak bagi kt pengantin.N prefer bagi hadiah lagi2 untuk yg kite rapat. Sebab tahu kegunaan hadiah2 yg kite bagi tu nanti memang membantu sangat. Macam hadiah kahwin kami dulu, time cik B stay kt JB mostly guna barang dari hadiah kahwin. So, jimat la kan:)Ni pun masih ada lagi yg simpan tak guna lagi.Tunggu ada rumah sendiri.

So, N listkan antara idea hadiah kahwin :

1. Pinggan mangkuk, cawan, set sudip, sudu grafu dan yang seangkatannye. Bile kering idea or last minute memang hadiah ni je la yang bagi walaupun tuan yg bagi pun rasa boring. Sebab kita tau confirm ramai bg hadiah ni.

2. Barang elektrik - Rice cooker, iron, induction cooker, kipas , lampu etc. Depends pada bajet. Bajet besar or share reramai dengan kawan2 boleh beli yang brand bagus dan berkualiti. Kalau bajet tak berapa iron or rice cooker yg kecik pun ok sangat dah.

3. Cadar / comforter - Sekarang banyak option comforter yg cecantik silap2 nak beli utk org, beli utk diri sendiri pulak kan.Hehhe.Harga pun kalau time promo utk king/queen size boleh la dapat less RM100. Kalau nak banyak pilihan, cari dekat Sogo.Sogo kan selalu Sale;)

4. Pakaian - Dah 2 kali tak silap N bagi hadiah ni. Belikan Tshirt & kain pasang.Tshirt tu kene pandai la agak2 sizenye.

5. Voucher shopping - Ni utk officemate memang bagi yang ni. Beli voucher Aeon je senang sebab takde expired. Terpulang la kat pengantin nanti nak beli apa nanti kan.N pun dapat jugak masa kahwin dulu:)

6. Lingerie - Hahahha yang ni selalu utk kawan perempuan yg rapat. Sekali je pun N pernah bagi dan N perasan kawan-kawan lain pun ada buat camni jugak. Saja mengusik kan. Tapi kene pesan awal-awal. Jangan bukak hadiah ni depan orang.Kekekek.

7. Lain- lain - frame (ayat alquran / khufi) , jam, aksesori perhiasan rumah boleh cari dekat Kaison ke Romantika

8. Duit - N panggil salam kaut or salam berisi. Ni selalu bile g kenduri jiran ke sdara mara jauh or yg tak berapa rapat. Dekat dashboard kereta kami memang ada spare sampul duit raya. Senang!

Weekend baru ni N pergi kenduri kahwin close friend masa asrama dulu. Bilik dia memang port lepak N utk study ke mkn2 lepak2. Seminggu sebelum kenduri pening fikir nak beli hadiah ape. Saja la google dan cari kt IG kot la ada dapat ilham. Terpikat lak kite dengan bantal handmade. Nasib baik jumpa akak ni sanggup buat dalam 4hari camtu.

Sweet tak??Kene jawap yea;p     Boleh tengok dekat FB/IG Nerdlessart 

So, ini antara idea yang N terfikir.Korang ada idea yg lebih menarik???Meh la kongsi..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah