CHERITERA KAMI...

Oct 31, 2014

Jalan-jalan Cari Makan di Kuching

Selain tempat untuk shopping, Kuching terkenal dengan syurga makanan. Ada pelbagai jenis makanan di sana yang susah untuk kita dapat dekat Semenanjung ni. Kalau ada pun, mungkin tak sama kot. Bagi kami, memang first time ever la nak try all signature food Sarawak ni, so dah alang-alang pergi kene la terjah antara tempat makan menarik di sana.

RJ Ayam Bakar Kopitiam
Actually, dari waterfront kami terus jalan ke sini. Kononnye malam tu tak payah la nak keluar lagi. Tapi macam lost, tak jumpa kedainye so dari penat nak berpusing-pusing cari kedai, kami terus balik hotel dulu merehatkan diri. Malam tu keluar balik meneruskan misi.

Dengan bantuan google, baru tahu exact location kedai ni berhadapan dengan Alliance Bank Kuching.Kalau jalan kaki dari Pullman Hotel dalam 10minit.

Masa sampai ni kedai penuh tapi nasib baik ada tempat kosong. Dah la lapar ni, tak sabar nak melantak. 

Antara pilihan menu yang ada. Ada macam-macam menu - Asian, western, kek pun ada. Menu yang paling hot kat sini ialah Pisang Cheese (time ni tak hot lagi pisang cheese kt KL) tapi sayangnya pisang takde stok masa tu. Kuciwa i...

Ini menu yang kami order - Ayam Penyet, Ayam Bakar dan Baked Fries. Semuanye adalah sedappppp!Sambal ayam tu memang mantap.

Masa kami datang memang ramai orang, tapi servis sangat cepat. Baru duduk dah ambil order tak lama tu makanan pun sampai. Kedai pun selesa.

RJ Ayam Bakar Kopitiam
Lot 291-295, Jalan Abell, 93100 Kuching, Sarawak.
Dari pukul 530petang- pagi
082-414797

#Ada satu lagi cawangan RJ Ayam Penyet bersebelahan Kopi O Corner.

Kopi O Corner
3 kali tak silap kami singgah kedai ni. Lagipun memang dekat dengan Dormani Hotel , lebih kurang 10minit drive. Masa mula-mula nak ke sini pun drama jugak sebab kami berpandukan gps. Kalau korang google maps memang terus dapat la Kopi O Corner tu tapinya kami dah reach destination, tak nampak bayang lansung Kopi O Corner tu.2 kali pusing tempat yang sama.Tanya la orang. Try la pusing jalan lain, baru jumpa. Huhuh.Nak makan punya pasal kan;)

Berjaya juga kita sampai ke sini. Apa yang menarik di sini??

Mee Kolok special dan Mee Kolok Sapi. Special tu sebab sup tulang. kalau biasa sup sayur je. 2-2 sedap!!memang dah jatuh suka dengan Mee Kolok ni. Ada try dekat kedai lain tapi sini jugak yang sedap.

Laksa Sarawak.N memang kurang sikit makanan berkuah yang berempah camni. Tapi cik B cakap sedap. Rasa rempah kuah dia tak kuat sangat.

Hari terkahir sebelum pergi airport, N order nasi ni.Kalau dari menu nama lain, tapi rupe dia sama dengan nasi ayam penyet. Rasa??kurenggg.So, tak payah order tau.Heheh.

Ada juga nasi berlauk dan ala carte yang lain.Kami ada tapau nasi goreng ayam.Memang sedap, banyak pulak tu.

Map ke Kopi O Corner. Nampak tak beza exact location dengan yang dah mark dekat maps. Mana tak sesatnya.Haishh.Kalau google maps, korang type la wisma sugarbun. kedepan sikit, jumpa la kedai ni.ambil jalan ke bawah flyover.



My Village Barok
Kedai popular dengan makanan signature Sarawak dan seafood. Tapi sayang, masa kami datang ni dapur tengah renovate. So, pilihan makan sangat limited. Malas nak pk kedai lain, kita order la ape yang ada.

Senang je kesini. Dari Mira Cake House tu terus ke hujung area foodcourt tu akan nampak kedai ni.

Lupa pulak nak snap notis sampai bila dia renovate.Ni jela menu yang ada haritu. Tak dapat nak rasa sayur midin dengan ayam pansuh.

Nasib baik la dekat Lepau Restaurant ni dah merasa makanan authentic Sarawak, takdela terkilan sangat.

Warung Nusantara
Kami lunch dan breakfast dekat sini masa stay di Pullman Hotel. Kedai ni area shoplot belakang Pullman Hotel. Ada nasi campur, ala carte. Dibuka 24jam. Kalau stay area Pullman Hotel boleh la terjah kedai ni. Sedap jugak makanan dia.

Kredit pic : Google.. tak ambil pulak gambar masa dekat sini.;p

Aroma Cafe
Actually, kedai ni nak singgah sebelum ke airport hari Ahad. Boleh pulak tak tahu kedai ni tutup hari Ahad. Masa baca review takde pulak perasan pasal tu. Dah sampai depan kedai dah.Memang sadis betul la. Tu yang kami pergi Kopi O Corner tu je.Hehehe.

Kredit pic Google. Ramai yang rekemenkan kedai ni tapi tulah takde rezeki haritu nak makan dekat sini. So, korang take note ok HARI AHAD TUTUP.

Ground Floor, Sub Lot 126, Section 33 KTLD, Jln Tabuan, 93100 Kuching, Sarawak KTLD, Ground Floor, Sub Lot 126, Jalan Tabuan, 93100, Section 33, Kuching, Sarawak
082-417 163

Oct 30, 2014

Shopping di Kuching

Hari keempat(Sabtu) kami di Kuching ialah hari Shopping. Jadual dari pagi sampai petang kita shopping je.

Pasar Serikin
Tempat pertama dalam list WAJIB pergi bila ke Kuching. Dibuka Sabtu(6pagi sampai 6petang) dan Ahad ( 6pagi- tenghari). Kedudukan tempat ni di sempadan Kalimantan dan di garisan Khatulistiwa. So, kawasan ini adalah tersangat panas. Disarankan untuk datang seawal pagi yang boleh.

Haritu kami gerak dari Dormani Hotel pukul 630pagi , pukul 8pagi sampai sana. So, perjalanan dari Kuching ke Serikin ni lebih kurang 1jam setengah. Kalau guna gps tu type serikin ke kampung serikin, insyaAllah tak sesat. Signboard pun ada kalau tak pasti.

Parking kereta depan rumah orang, bayar la dekat budak kecik yang menjaga tu RM2 ke RM3.Masa ni orang tak ramai sangat lagi. Dah stanby pakai payung siap-siap. Puteri lilin sangat;p

Jom mulakan misi shopping kita. Ada kawan yang dah pesan telekung dan kain pasang. N pulak takde target, memang kami jalan dari hujung ke hujung. 3jam jugak la dekat sini. Tersangkut dekat kain pasang, lama memilih rambang mata. Majoriti orang dari Indonesia la yang menjual dekat sini. Ade la kain sulam dari Indonesia tu tapi harganya agak mahal. Kene tawar kaw kaw punya boleh la dapat murah. Dari kawan-kawan yang cerita kalau pergi dengan orang tempatan atau yang boleh berbahasa Sarawak boleh dapat kurang sampai 50 ke 70ringgit, N haritu pun ada jugak menawar, dapatla kurang 10 20 ringgit.Kuikui...

Nak beli souvenir (keychain, FM) pun ada dekat sini.Sempat singgah makan mee kolok dekat kedai makan tu tapi tak kaw la kuah die.

Tips : Pakai pakaian yang tak panas dan selesa. Prepare payung, kipas tgn, tisu, kain untuk lap peluh. Datang awal pagi.

Kubah Ria 
Dari Serikin kami terus ke Kubah Ria. Semua orang tahu dah kan Pasar Satok tu dah pindah ke sini. So, Kubah Ria dengan Pasar Satok ni sebelah-menyebelah je. Masa kami datang tu pasar tani ada lagi. Tapi kami terus masuk dalam Kubah Ria mencari Ikan Terubuk Masin.

Kubah Ria dan Pasar Tani

Harga dari yang N tengok setiap kedai sama je tapi diorang akan offer free ikan. Contoh N beli haritu 15 ekor kan, die bagi free lagi 2 ekor. Malas nak survey kedai lain, terus pergi dekat kedai yang mula-mula ni je. Dia akan pek siap-siap dalam kotak.

3 ekor RM10..nak tempah, sila hubungi no tertera eh:)

Sebelah Kubah Ria ada Food Court, kami terus lunch dekat situ.

Medan Niaga Satok..Ada food court tepi Sungai boleh juga kalau nak try makan kat sini.

Kek Lapis
Kalau datang Sarawak tak beli kek lapis memang tak lengkap. Ramai pun yang pesan nak rasa kek lapis katenye. Untuk family pun kami belikan kek lapis. Kalau ikutkan banyak je orang jual kek lapis tak payah nak pergi dekat Kampung Gersik tu tapi dah kata popular, jatuh WAJIB jugak nak pergi situ.Hehheh.

Dayang Salhah bersebelahan dengan surau. Kedudukan agak tersorok, korang cari la signboard ni.

Semua tester yang ada. Banyak lepastu pening nak pilih yang mana. Ada kek lapis buat dari majerin dan banyak dari butter. Yang buat dari butter lebih sedap dan moist. N suggest korang try kek Strawberry choclate, Idola, Vanilla Choclate, Harimau Malaya dan kek gulung. Sedap!:)

Kek lapis bersaiz kecil RM10, yang besar RM20. Pembelian RM100 ke atas, percuma 1 kek bernilai RM10. Kek yang nak bawak balik naik flight, diorang akan pek siap-siap.

Kami ke kedai Mira Cake House pulak.

Boleh jalan kaki je dari antara 2 kedai ni. Cumanya Mira Cake House ni memang nampak jelas dari tepi jalan dan tepi sungai.

So, korang boleh naik bot penambang untuk menyeberang RM0.50 seorang. Kalau drive ke sini dari waterfront dalam 15minit. Akan lalu tol tau selepas menyeberang jambatan yang panjang tu, kami pun haritu macam terkejut jugak ingatkan takde tol. Tol RM1.50.

Mira Cake House ni agak padat dalamnya dan rasa keknye bagi kami tak berapa. Lepastu tester dia bercampur-campur. Rasa keknya macam kering sikit mungkin N rasa kek yang tak sedap agaknya la kot kan. Ramai jugak yang cakap kek lapis Mira sedap tapi kami rasa tak pulak. So, terpulang la pada tekak memasing. Terus kami patah balik ke Dayang Salhah tadi nak topup lagi kek lapis.Hehhe..

Dayang Salhah Kek Lapis: Kampung Gersik, Petrajaya



Oct 29, 2014

Traditional Sarawakian Buffet Dinner di Lepau Restaurant

Pasal nak dinner dekat sini dekat2 nak fly ke Kuching baru cik B bgtau dia ade beli promo buffet dinner dekat Groupon. Promo ni boleh pergi hari Isnin, Rabu atau Jumaat sahaja. Kebetulan Jumaat malam memang dalam itinenary takde tempat spesifik untuk dinner. Jadinye, lepas check in Dormani Hotel rehat-rehat kejap then terus keluar untuk dinner.

Dari Dormani Hotel ke Lepau Restaurant dalam 10minit berpandukan arah ke Grand Supreme Hotel ( hotel bersebelahan dengan restaurant). Restaurant ni agak tersorok tapi ramai orang yang datang. Memang terkenal la tempat ni.

Lepau restaurant bersebelah Grand Supreme Hotel dan White Cottage. Belakang tu Pullman Hotel.


Kalau ada plan nak ke sini, better booking awal. Mr. Ramzdhan & Friends..berdua je pun.Hehhe...


Ni antara pilihan makanan buffet yang ada. Yang bagusnye dekat sini, servis diorang sangat cepat. Makanan memang serve dalam kuantiti sikit tapi once habis cepat je diorang topup. Tapi bile dah topup tu cepat je orang serbu dah habis. Sori..lupa nak ambil gambar complete buffet.

Di sepanjang tepi dinding tu ialah meja buffetnye. Actually makanan di Lepau Restaurant ini makanan authentic dari kaum Ulu dan Dayak

Memula N ingat nasi tu brown rice tapi bukan tapi macammm brown rice. Beras padi bukit mungkin la. Lupa sungguh nak tengok label die sebab dah lapar kan. Korang ada yang tau?? Sambal petai walaupun lain dari cara masakan orang Semenanjung tapi sedap sangat. Merasa la jugak ayam pansuh tu akhirnya.Hehhe..

Ni pula nasi goreng dari beras yang sama. Boleh tahan rasanya. Kerabu pakok, sambal petai again ( sebab sedap tu yang bertambah tambah tambah).

Nasi Lemak ni takde dihidangkan dalam buffet tapi kita boleh order sebab sekali dalam pakej buffet cuma dia tak hidangkan siap2 dekat meja buffet tu. Nasi lemak ni pun dari beras yang sama juga. Tapi kureng rasanya. Sebab tu agaknye die buat by request. Dah alang-alang kan kene la rasa semua tapi ada jugak yang tak rasa sebab dah surrender kekenyangan.

Dah sampai Kuching teringin nak rasa makanan authentic kaum Ulu/Dayak, silalah datang ke Lepau Restaurant. Memang lain dari yang lain. 

Lepau Restaurant, Jalan Ban Hock Kuching 0198805383
FB : Lepau Restaurant



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah