CHERITERA KAMI...

Jul 27, 2017

Armenian Street Heritage Hotel Penang

Penang memang banyakkk hotel tapi kene ikut kesesuaian bajet dan plan kita macam mana lah. N jenis yang tak suka habis masa atas jalan dengan jem nak cari parking bagai. Rugi la bayar duit hotel tu. Kalau banyak masa dekat luar kita stay dekat hotel yang bajet janji selesa kan. Kalau banyak masa nak relax santai dekat hotel boleh stay yang mahal sikit.

Disebabkan trip last minute haritu bertemakan Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) jadinya kami book hotel yang bajet sahaja. Go thru review sikit tengok ok, terus book. Masa otw dalam train tu baru study pasal nearest attraction dekat dengan hotel itu. Dan Alhamdulillahhhh sangat sebab hotel kami book ini sangat banyak tempat-tempat yang walking distance sahaja. Jimat duit tak perlu bayar uber/grab car.Hehhe.

Reception Area


Lobby Area

Simple sahaja dalaman hotel ni tapi nampak elegant, classic dan heritage. Yang best bahagian lobby ni ada convenient store 24hours senang la rasa lapar je nak beli maggi ke jajan , air, roti. Then sebelah tu ada kedai art and souvenirs.

Ada perkhidmatan sewa basikal juga depan hotel ini. Tapi xstudy pulak macam mana sistem sewanye.

Jom masuk bilik. Tadi berlengas kan dah berjalan makan Ais Kepal dengan Nasi Kandar Ramzan. (klik SINI). 

Superior Double Room..simple je biliknya. Tapi selesa.Cumanya kalau nak iron kene request dekat reception dan takde bantal extra disediakan. So, korang kene request jugak.

Bilik air bersih, toiletries lengkap, air pun laju

Sangat the english kan. Macam rumah agam pun ada. Bawah tu direct nampak reception/lobby. Telefon takde dalam bilik tapi disediakan di koridor. Agak-agak malas dial,korang jerit je ke bawah tu.Hihihi..

Armenian Street Heritage Hotel

Lebuh Carnavon , Georgetown, Penang
04-262 3888

1. 5minit  ke Nasi Kandar Beratur (walking distance)
2. 5-10minit ke Street Art Penang (walking distance)
3. 15minit ke Roti Canai Transfer Road (walking distance) 
4. 5 minit ke Deen Nasi Kandar (by car)
5. 15minit ke Menara Komtar (walking distance)

Banyak jugakkan tempat2 menarik yang berdekatan. Ini antaranye lah tak habis pusing dan study lagi. Next time kalau nak JJCM memang hotel ini akan masuk dalam top list lah. Ada lagi 1 hotel Armenian Suite Hotel , hotel adik bradik la ni. Dah kalau nama Suites tu mahal la sikit jarak dalam 5minit je dengan Armenian Street Heritage ni. 

Oh ya..harga per nite RM104.72 9(xbreakfast) tapi tapii kami  lupa kami beli dekat web mana. Rasanya Traveloka kot. Transaction dekat dalam bank ada tapi cek dekat setiap travel web tu takde pulak jumpa.Huhuh.

Yeahhh..last minute trip JJCM Penang, berjaya!:)


Jul 25, 2017

Happy Birthday to Me!

Alhamdulillah syukur nikmat Allah masih lagi dipanjangkan umur merasa boleh bernafas di bumiNya dikelilingi orang-orang tersayang.

Tahun ni tahun bersederhana kami. Tahun simple sempoi dan bajet. Hahah. Kalau tak kan ade je la nak celebrae situ sana sini. Masa birthday cik B bulan lepas pun , kite just buat masak2 je. Masak pun Nasi Ayam. Itu dah kire special habis la tu.Keke. Yang penting, U ade dengan I, I ade dengan U. Gitu.

Birthday kite harini pun takda la plan request mengarut2 pun xde. Kalau tak, ade je datang perangai die tu.Hahha. Faktor usia kot no sekarang ni lebih relax. Dah la tetbe bangun pagi tadi rasa seram sejuk je badan. Tang kaki sejuk sungguh. Ni masih berstokin lagi. Memang tutup dapur la kite harini.  
Sarapan pagi tadi dekat luar, tenghari mintak orang tu tapaukan sebab tak larat rasa nak p kedai. Dinner pun tadi makan luar. Itu jelah request birthday girl tahun ni.Kikiki.

Malam semalam cik B balik keje pukul 11malam lebih , tetbe kita ternampak la 2 kotak macam kenal je rupa paras kotak tu. 

Ntah bile die sempat pergi beli kek ni ha. Laju je birthday girl ngap.

Then pagi tadi sebelum pergi kerja , orang tu sempat pesan. Ada kek lagi tu dalam peti ais. Spesel katenye. Nak pulak kan wife die percaya. Tapi dalam percaya tak percaya tu pergi jugak dapur nak tengok dalam peti ais. Haha. Mengharap sangat kan;pRupa-rupanyaaaa....

Ada wish card melekat dekat peti ais ni ha. 

Belakang tu ada la wish bagai kite simpan kita2 je la eh.Hehhe..segann! Terasa kecomelan dan effort tu sangatttt lah dihargai menyebabkan termenangis la kita skit.Skit je, dak cengeng memang camni. Hati die mudah tersentuh.

Tq partner!tQ Soulmate! Tq untuk all the effort. 

Saranghae, hasben.

Korangggg...doakan yang baik-baik untuk kite tau. Tq!

Kalau nk bagi kite hadiah, boleh email kite mtk alamat.hahaha.Tak mahalu birthday girl ni;p

Jul 17, 2017

Jalan-jalan Cari Makan Penang

Trip last minute Penang agak adhoc.Last minute giler! Lepas Subuh orang sebelah kata jom kite pergi Penang naik train nak x?Wajiblah orang sebelah sini menyahut, Jommmm!! Naik train xpe, kalau drive kurang kerajinan lagi2 hari tu ialah hari Jumaat. Kisah trip ini terjadi sebelum kita menyambut Ramadhan yang lepas. Terus check hotel yang bajet je sebab motif kali ni JJCM katenye. Packing baju sehelai sepinggang zasss p stesen KTM Arau menuju stesen KTM Bukit Tengah. Perjalan sejam setengah. Nanti kami kongsi pasal naik transport semua ni.

Sampai hotel agak awal sebelum waktu check-in bilik pun belum ready lagi. Ayuh..kita mulakan operasi JJCM dulu. Masa otw nak ke hotel tadi nampak kedai Ais Kepal. Bila memasing tak pernah rasa, terus la mark kedai tu, ok sat g kite kene try ni. Terus la kami menuju ke kedai Ais Kepal yang nampak tadi. Tak jauh pun dalam 5minit jalan kaki. Tapi yang jadi lambat tu sebab sepanjang jalan kiri kanan tu ada bermacam kedai souvenirs. Nampak je unik skit kami singgah, eh mostly kami singgah jenguk sepanjang-panjang kedai dekat situ.Saja cuci mata ala touristHehhe.

Ais Kepal

Ini lah rupanya Ais Kepal itu RM3 seketul ambil perisa sirap sebab original kan rasa sirap. Dia siap ajar lagi macam mana nak makan. Kene hisap jangan gigit tapi sebab jenuh nak menghabiskan walaupun share berdua ni kita gigit kan jugak.Hahha. Last-last tak habis sebab banyak sangat. Jadilah buat rasa. So, dah tahu la "Ohhh, macam ni rasa Ais Kepal" !:)

Landmark : berdepan Armenian Suites Hotel, Lebuh Armenian Georgetown

Ramzan Nasi Kandar


Kewujudan Nasi Kandar Ramzan ni kami tahu selepas berborak dengan sorak aunty ni yang mana hasben dia orang Penang. Dia cerita hasben dia setiap kali balik Penang mesti akan pergi makan dekat sini. Rasa dia sedap lagi dari nasi kandar yang orang dok viral-viral tu. Bersih pun yea jugak.

Maka terpacaklah kami di depan Ramzan Nasi Kandar tersebut sebab terpengaruh dengan cerita aunty tersebut. Hanya 3 minit sahaja berjalan kaki dari kedai ais kepal tadi. Dekat sangat!

Best makan tak perlu nak beratur panjang nak bersesak berebut tempat duduk. Sampai je pilih lauk, Bismillah ngap makan.Hehhe. Alhamdulillah dari segi rasa boleh tahan takde la rasa kuat sangat rempah2 dia. Kami ni nak bukan selalu p makan nasi kandar pun so nak kata sedap pun xtau nak describe sedap lagu mana. So, korang cuba la sendiri mai sini makan na.
Total 28.50 termasuk air.

Landmark : Lebuh AhQuee simpang berdepan Masjid Kapitan Keling ( Buka : 630am-630pm)

Medan Selera Padang Brown

Sebelum ke Padang Brown ni kami menyinggah dulu di QueensbayMall dah siap minum petang kononnye di sana. Jadinya macam kenyang2 lagi masa sampai dekat Padang Brown ni. Ramai review kata pasembur sedap dan suasananye elok lagi dari Padang Kota Lama tu. Dan kebetulan tak jauh pun dari hotel dalam 10minit dengan kereta.Parking pun senang. Otw tu nampak la Deen Maju Nasi Kandar yang Hot dan Sedap kata orang tu niat di hati nak jugak la singgah tapu xpeelaa..kita simpan itu next time!hehhe..

Medan Selera Padang Brown

Roti Canai Transfer Road

Masa untuk check out. Pukul 8lebih dah checkout untuk meneruskan misi JJCM kene kejar train by tengahari sebab petang cik B keje. Tak sangka kami gigih berjalan ada la dalam 15-20minit macam tu untuk ke Roti Canai Transfer Road ni. Hahahai..Masa ok lagi stamina lagipun lalu jalan yang tak sibuk sangat di balik kedai-kedai tu.Okla tenang!


Ini lah rupanye Roti Canai yang glemer tu. Kedai sempoi tepi jalan je meja pun celah-celah kedai orang. Kalau nak makan situ terus pergi cari tempat duduk, nanti diorang amk order. Tapi mungkin haritu kekurangan pekerja kot. Diorang buat sesiap rotinye terus hantar tak sempat kami nak pilih. Belasah je lah labuuu.

Roti canai banjir ada ayam besaq atas tu. Tergamam memula tengok.Hahha. RM7 sepinggan dan rasanya biase2  je. Orang sebelah kata tak sedap. Dah la dia tak suka makan roti canai banjir pastu karinye tak berapa kick. Tapi dah bayaq mahal2 kenelah habiskan.

Landmark : sebelah Hotel Penaga

Roti Bakar Hutton Lane

Disebabkan tak sedap , cik B ajak patah balik ke Roti Bakar Hutton Lane. Kedai ni kami perasan masa berjalan kaki ke Roti Canai Transfer Road. Kite pun mengikut kan aje kang lapo takde energy nak kejar train sat g.Haha.


5minit jalan patah balik jumpa lah kedai ni. Kedai di lorong-lorong ni akak tak berani lah nak masuk ke dalam tu. Makan kat luar ni je sebaik ada meja kosong.

Roti Bakar Hutton Lane vs Roti Canai Hutton Lane

Okklaaa..boleh tahan juge roti bakar tu. Roti canai tu ok lagi la kot dr transfer road tu.

Landmark : bersebelahan Alam Indah Banquet Hall



Berjaya jugalah trip last minute aci terjah dalam train baru google tempat-tempat makan ni. Semua tempat yang berdekatan dengan hotel. Senang!next entry kami share pasal hotel pulak yea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah