CHERITERA KAMI...

Feb 7, 2017

Restoran Mee Rebus Azmi Perlis

Lama tak story pasal jalan-jalan cari makan. Sepanjang dok dekat Perlis ni banyak jugak kot tempat makan yang kami dah terjah. Tapi ada banyakkkk lagi yang belum terjah. So far pergi mostly sedap-sedap belaka. Yea.. Perlis kaya dengan makanan yang sedapppp dan murah. Jadinya silalah risau sebab berat badan anda mesti akan bertambah dengan jayanya. Hahaha.

Tempat yang kami pergi ni jumpa hasil google. Selalu je lalu jalan tu tapi tak pernah terperasan pun restoran ni. Kalau dari Kangar ke Restoran Mee Rebus Azmi ni adalah dalam 15minit.

nasib baik pergi restoran ni sebab N mencari Wahyuni Spa tu dari awal pindah tak jumpa. Sekarang dah tahu kat mana, cuma pergi je belum lagi. Dah lama tak rasa badan dimanja2kan dah rasa lenguh-lenguh jugak ni. Lepas berSpa, sebelum balik singgah makan pula. Sesuai sangat kan!:)

Mee Rebus ni sedappp tapi manis sikit tapi sedap kene la tekak kami. Nampak tu ada paru kesukaan kita. N agak kurang dengan Mee Rebus tapi kita boleh habis kalau makan yang ni.

Nasi Arab Cikgu Mi terpaling WIN! Wajib cuba kalau mai sini. Nasi Arab Melayu kiranya sebab rempah tak kuat tak cepat muak kene dengan sambal +bawang kobis tu adodoiiii terliur plak kita sambil menaip ni. Jujur kata kalau time lapar ni laju je habiskan sorang. Nasi tu pakai beras Basmathi kan lagi la die sebutir-butir sedap je kunyah takdak bau rempah kuat.

Ada lagi menu-menu lain tapi yang ni kami selalu order kalau mai sini. Kalau datang tu konon nak try lain tapi balik-balik order menu yang sama sebab sedap. Nanti dah pindah rumah baru ni lagi dekat dengan Restoran Mee Rebus Azmi ni ahaaiiiii siap sedia la.

Cikgu Mi ni juga ada buat kelas masak memasak tau. Tengok je sempoi orangnya tapi ilmu masakan penuh di dada. Ada waktu-waktu kelas nya. Kadang-kadang tu die mengajar je dekat restoran tu macam mana nak buat mee kuning sendiri. Yea..mee kuning tu die buat sendiri. Jadi sihat wwalafiat la kita makan takde asid pengawet tu. Tu yang tambah selera jadinya kan.

Ni ada no contact Cikgu Mi dengan alamat sekali Type je dkt waze tu insyaAllah selamat jumpa nnti.


Restoran Mee Rebus Azmi
1-G, Jalan Arau-Kodiang, Taman Utara Fasa 11
012-514 5788

Feb 1, 2017

Misi baru

Dekat sebulan krik krik dalam ni, jenguk tu selalu tahu ada yg silent reader yg dtg singgah tu terima kasih byk2 tau. Kita garu kepala tengok byk nak cerita tapi wa fening tak tau mana mau stat maaa..haiyaaa...gong xi fa chai!!Heheh..banyak ke korang dpt angpau?

Selamat hari Wilayah utk orang Wilayah...seronok no hampa pakat sambung cuti seminggu 2 teruih. Syok tengok jalan-jalan jem highway nun. Kami dok ontok-ontok je dekat Perlis ni. Takdak jalan mana tengah ada misi sekarang ni. Misi ape?Bukan misi kemanusiaan. Bukan juga misi untuk kurus. Misi ni lama dah buat tapi tahu bila nak nampakkan keberhasilan. Hahha. Misi a.k.a projek masuk rumah baru. Rumah tu je yang baru, kami tetap menyewa. Kihkih. Tak boleh nak beli rumah lagi la ni sebab ada rumah yg asalnya beli utk duduk masih dalam pembinaan tak sabar tunggu siap tapi bukan di Perlis la. Masa beli mana tahu rezeki kami la ni kt Perlis. Tu pun pening jugak nnti apa nak buat dengan rumah tu - mungkin boleh disewakan dapat extra money tapi tapi tapii ada tapiiiinya, mungkin boleh buat homestay/airbnb ka tapii tapi tapiinyaaa..banyak nau tapinyaaaa. mana tak pening.Jadinya, biar rumah tu siap dulu baru kita fikir kendian. La ni fikir hat sekarang ni nak masuk rumah sewa baru.

Ini kira rumah sewa ke3 kami dalam masa 2 tahun. Rumah di Shah Alam dan yg sekarang ni kami masuk orang kata 'cuci kaki' je sebab dah fully furnished. Barang/perabot besar yang basic dan penting semua dah complete. Tak payah pening pikir nak beli nak buat itu ini. Tapi rumah yg ke3 ni special kes. Dia mintak dimanja lebih. Rumah di kawasan perumahan baru siap. Bila baru siap memang kosong lah dalam tu. Nasib dapat mintak kurang sewa dkt Uncle owner. Mencari owner Melayu tak jumpa. Ini pun first time deal dengan owner Cina. Of course la cara mereka agak berbeza dgn owner Melayu. Harapnya boleh ngam la sama itu Uncle owner. Insyallah kali ni mungkin duduk lama sikit la dekat rumah tu. So rumah dan Uncle kene good k sama kami together. Hehhehe.

Rumah yang baru ni jenis SemiD. Sama macam rumah sekarang. Tingkap pulak boleh tahan byk.Kerja kita la nak pikir langsir ni. Last sekali beli langsir untuk living hall rumah mak which dah berapa tahunnn lepas tu senang je.ukur pjg labuh kasi dekat akak Tewah tu beli kain suruh die jahit sekali Settle tunggu siap! Seriusly memang blur la laki bini. Nak beli hat siap payah cari.

Misi langsir pun bermula.3 tempat kami survey kain langsir - Nagoya Jitra, Jakel Alor Star dan Kamdar Alor Star. Memang dari dulu kureng sikit Nagoya ni sebab corak dan kain die xbest.Saja la masuk tengok. Tapi bagus budak laki yang intertain kami tu. Kami cakap la tak tau camna nak ukur bagai, die ajar la pastu die kata nak senang pasang rail dulu. Baru nampak nak lebar labuh mana. Kami pun ooooooo camtu ek. So, kami pun panggil orang pasang rail. Sekaki RM6 dia cas. Pagi datang ukur, tengahari mai pasang sejam dah siap. Lepas tu mintak tlg die ajar macam mana nak amik ukuran betul.Hehehe..Siap!

Kain langsir Jakel Alor Star

Kain langsir dekat Jakel memang cantik  tapi yang hat murah ni tak banyak pilihan. Kalau buat langsir dekat rumah sendiri takpa la amik yg mahal kan ni rumah sewa ja selagi murah kalau boleh. Ditahankan nafsu!Hahah

Lastt p Kamdar Alor Star. Rambang mata sebab banyak yang murah dan cantik dan banyak la juga pilihan. Kejap kang pegang yg sana kejap pegang yg sini. Ada yang RM4.80 semeter kain elok la cantik juga simple. Rambang mata 1 hal, nak imagine kan rumah tu kalau pasang langsir yg camni elok tak kena tak ok tak..hahahhaii...ok la ni prektis ada rumah sendiri nnti dah tahu dah macam mana rasa:p

Nampak tak gumpalan-gumpalan ni. Day curtain tu RM6.80 semeter. Ada yang murah RM5 tak silap tapi kualiti kureng sikit.Dah selamat membayar total kite tengok resit sekali pandang je.Takuttt!Hahaha.Belum upah jahit pula ni.Dah siap baru kite reveal macam mana hasilnya k. 

Tak sabar pulak nak tengok hasilnya.




*boleh hubungi kami di cantik_menawan25@yahoo.com




Jan 4, 2017

Jadi Orang Perlis

Dah habis godeh gambar, kira cincai habis la kot hutang nk cerita kisah-kisah throwbackkk. Jadinya, N rasa dah sampai masanya untuk share dekat sini kisah kini dan akan datang. Akan datang tu tak tahu lagi la ape kisahnya tapi boleh agak tahun ni kami banyak berhibernasi je dekat sini , aktiviti cuti-cuti Malaysia yang selalu tu mungkin kene freeze la buat sementara waktu sampai diberitahu sebab orang sebelah bzios tahun ni.Dah hint-hint dah tu sesiap kt kita, jadinya kita pun al pasrah wal redha je lah. Nak komen byk pun tak boleh, kang kata nak cuti situ la nak pergi sini nak beli itu ini so kenelah kerja keras katanya.Baikkkk...moga murah rezeki selalu.Amin~

Makanya, untuk mengelakkan blog ini sepi dan sunyi diam membisu takut nanti korang konpius la lepas-lepas ni N asyik cerita pasal Perlis je. Mai la nak habaq yang kami dah hampir 8bulan dah jadi orang Perlis.8 bulan dah eh, kejap btl masa berlalu. Rasa mcam baru je sibuk nak pindah kemas angkat barang bagai.Huhuh.

Gambar pertama di rumah baru kami. Bukan rumah sendiri pun, rumah sewa je.Hehhe

Kenapa Perlis?Itu soklan glemer setahun ni.Siap dengan muka terkejut dan macam tak percaya nak pindah Perlis. Kami pun sampai sekarang kalau di ingat-ingatkan masih tak percaya. Tapi percayalah setiap kehidupan kita adalah aturan terbaik dariNya. Memang tak terjangkau dek akal nak pindah jauh sampai ke Perlis tapi alhamdulillah lah nasib baik Perlis masih semenanjung lagi buat nya ke Sabah Sarawak atau luar negara ka.Jenuh!So jawapan pada soklan tadi kenapa Perlis?Anggaplah ini sebagai rezeki dariNya untuk berbakti pada orang Perlis😍

Best x Perlis?Kalau rindukan ketenangan nak lari dari kesesakan kereta dan lalulintas tu memang sinilah antara tempatnya.

Nampak ni siap berdiri tengah jalan amik gambar.Heheh.

Jaranggg sangat jem dekat Perlis ni. Kalau pun jem kadang2 hari Jumaat ke time ada pasar or cuti sekolah. Macam cuti sekolah baru ni memang perasan la tetbe banyakk je kereta dekat Perlis ni.Huhu. Ramai jugak orang sini yang bawa motorsikal.Disebabkan mostly penduduk sini kerja sendiri so memang takde ape nak dikerjakan kalau macam dkt KL tu masing-masing nak cepat. Traffic lite tu baru kelip hijau kereta depan lambat jalan sikit dah kene hon kan. Di sini semuanya slow and steady. Kdg2 tak steady jugak sbb mmg menguji kesabaran.Hahha.Motor tu dah la slow tgh jalan pulak. Haa..awal-awal ritu la emosi terganggu sikit. Sekarang ni ok dah. Kadang-kadang tu kita follow je die malas nak potong.Bila xde jem, jimat minyak. Isi full tank kereta tu seminggu kdg tak habis kalau setakat jalan sini je.

Nat pertama yang kami pergi. Nat ialah pasar pagi orang sini panggil. Hari-hari ada nat dan pasar malam dekat Perlis ni. N dah save sesiap jadual die, Hari ni pergi sini sok pergi situ pulak. Kadang malas pergi jauh, pergi pasar basah je.

Heavennya dekat sini barang basah murah dan fresh. Rambang mata kite nengoknya sampai tak tahu nak beli yang mana. Ikan kembung kecik-kecik tu berlambak jual RM6 sotong sepinggan RM10 udang besar2 tu RM20.Memang jimat la duduk sini. Lagi-lagi kami berdua ja. Malas masak kdg tak tahu nak masak apa, p makan kedai pun sama murah jugak harga. Dah beberapa orang luar la mai cuti sini kami borak2 kata makanan sini murah. Memang murah tak tipu.

Ni jalan nak pergi Giant. Giant dok sebelah kiri. Nak g Giant pun melalui ketenangan.Giant ni lah satu-satunya hypermarket dekat Perlis. Baru je bukak awal tahun lepas.Sini popular dengan CMart. 

Di Perlis takdak shopping mall. Padang Besar tu lah kira shopping mall.Ada The Store tapi biasa je lah. Dekat The Store tu ada Perlis Bowl kot nak main bowling tapi tak pernah pergi. Kalau nak tengok wayang kene p Aman Sentral dekat Alor Star nun. Heheh.Dekat situ boleh main bowling, shopping dekat Parkson Uniqlo bagai nak makan yang up up skit. Kalau tak, dok rumah diam diam jimat duit takda shopping. 

Sini KFC ada beberapa, McD ada 1 je, pizza banyak juge dominos, ayamas. Kira takdak la kuno sangat. Boleh lah kalau tetbe teringin nak makan fast food tu ada la. So, untuk yang kaki shopping tiap weekend kene ukur mall lepak Starbuck ke Dip n Dip ke bye2 la jawabnya. Starbuck paling dekat di Aman Sentral juge.:)

Bila orang tanya apa tempat best nak jalan-jalan kt Perlis memang susah nak jawap sebab sini tempat makan lagi banyak dari tempat jalan. Ada Gua Kelam, Padang Besar, Empangan Timah Tasoh tu je la kot yang glemer dengan p Kuala Perlis.N perasan selalu orang mai Perlis ni sebagai transit je la nak g Langkawi ke Thailand ke kan alang-alang berkampung la sehari dua dekat sini.

View sunset dari dapur rumah.SubhanaAllah~

Rasa macam dah panjang juga entry ni. Kalau cerita semua habis la idea. nnti sambung lg keyh:) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah