CHERITERA KAMI...

Oct 23, 2014

Waterfront Kuching

Petang lepas check in Pullman Kuching, next aktiviti ialah berjalan-jalan di Waterfront Kuching. Boleh nampak dari tingkap bilik. Dah alang-alang dekat, haruslah kene pergi. Memula sekali pergi lunch dulu dekat shoplot belakang Pullman( will share later).

Lepastu perjalanan diteruskan ke Waterfront. Jumpa tugu Kuching dulu. Ni spot wajib kalau datang Kuching. Memula macam segan jugak la konon nak amik tengah2 roundabout tu kang orang tengok. Bajet kami je la tourist, tengok ramai je orang dok amik gambar kat situ. Terus tak malu dah.Heheh..

Simbolik bandar Kuching. Berdekatan dengan Riverside Majestic Hotel.

Terus berjalan ke Waterfront.

Kelihatan bot penambang dan Kampung Boyan di seberang. Harga menaiki bot penambang RM0.50 seorang sehala untuk ke seberang.Kek lapis dah memanggil dah tu tapi kite tahan dulu sebab tu dalam itinerary hari lain:)

Jom kite tengok ape menarik di Waterfront waktu petang

Bangunan DUN Negeri Sarawak dari kejauhan

Ada beberapa stall di buka di sini menjual makanan dan minuman ringan

Pelbagai jenis bot di tepi sungai yang menyediakan perkhimatan river cruise. Korang boleh pilih nak yang mahal yang murah yang besar atau yang kecil

End up kami pilih Sarawak Traditional Boat Cruise dengan bayaran RM19 seorang. Cruise lebih kurang 45minit.Dah jalan dekat waterfront ni dari hujung ke hujung takde apa sangat yang menarik, so kita naik la boat ni mengisi masa.

Bot guna enjin tapi perlahan je die bergerak kasi feel tengok tepi kiri kanan Sungai Sarawak.

Kata pakcik bot tu, DUN ni time hari raya je bukak untuk public sebab ada open house. Kalau hari lain, amik gambar dekat luar je la. Cantik dalamnye kata die.Sanyup-sanyup nampak Pullman Hotel di kanan gambar.

Jeti nelayan

Masa untuk pulang ke darat. Nampak beza pembangunan di kiri kanan sungai. Try la cruise ni nanti yea.

Singgah sekejap di Main Bazaar bertentangan dengan Waterfront. Sepanjang-panjang tu ada bermacam kedai jual cenderahati. Boleh la nak beli fridge magnet, keychain, tshirt dan lain-lain dekat sini. Lain kedai lain harga yang ditawarkan. Tapi bergantung juga pada kualiti dan design barang yang berkenan tu.

Kedai dekat Main Bazaar ni kebanyakannye tutup pukul 6 petang. Kalau pergi malam, memang hambar sikit la yang ade kedai makan pun mostly bar dan cina. Pergi Waterfront ni better jalan kaki je la if hotel berdekatan sebab nak cari parking memang susah. Tak banyak tempat parking disediakan. Masa kami lalu time weekend sampai jem sebab orang double park kat sini.

Di Waterfront ni ada 1 restoran nama James Brooke Cafe. N ade terbaca review kata laksa Sarawak kt situ sedap tapi N tak try pulak haritu. Korang bolehla try nanti.Nanti gtau sedap ke x eh.Hehehe..

Oct 21, 2014

Sambut anniversary di Pullman Hotel Kuching

Lepas cek out dari Borneo Highlands Resort , tibalah masa untuk kami say Hi to bandar Kuching. Hari ini merupakan Ulangtahun Perkahwinan kami yang ke4. Tahun ni kita sambut simple je Takde candle light dinner takde hadiah. Tapi bercuti tu dah jadi acara wajib kot. Nak masa bersama berdua untuk meraikan hari istimewa kannnn.

Kami pilih Pullman Hotel sebab konsep die moden dan baru dan high floor. Ada few jugak option hotel dalam list kami yang cantik tapi mostly yang low floor.  So, here we are selepas di hantar Uncle Gan ke sini. Urusan pun berjalan lancar. Sempat pulak receptionist tu tanya 1 malam je ke??Eh..kalau nak bagi free 1 nite stay lagi boleh jugak.Hehehe.Saja gurau kan.Dihantar oleh bellboy sehingga ke bilik walaupun beg baru 2 biji je.

Bilik paling hujung, tak ingat la pulak no berapa tingkat 10 kalau tak silap. Masuk-masuk je rasa impress tengok bilik luas dan ada deco roses. Ni keje encik suami la ni. Nak naikkan mood anniversary honeymoon kan. Mekaseh cik B!

View pertama masuk bilik. Ini ialah Deluxe King Room. Luas kan?

2 ekor swan tengah bercinta atas katil tu.Hehhe. Tilam dia very the comfy tahap nak golek je taknak bangun. Sangat sangat empuk, selesa dan gebu. Dah la bantal banyak giler. 

Tv with channel yang banyak, Cabinet bawah tu ada all the tea/coffee making facilities dgn fridge.

Apa yang ade di sebalik langsir itu??

Ada pemandangan indah walaupun tak nampak sangat pemandangan sungai tu tapi pemandangan luas terbentang ni cukup mengagumkan. Boleh tengok sunset dari atas katil seluasnya.

Bathroom with bath tub ini kegemaran kami. Sangat luas , water heater fully function plus air pun laju dan sabun die sangat wangi. Cuma kene hati-hati lantai die licin sikit. 

Actually, nak masuk ke toilet ni akan jumpa ruang wardrobe ( lupa nak ambil gambar) complete dengan cermin, yoga mat, dumbell, iron dan iron board. Totally complete tak perlu call room service mintak itu ini. Boleh dok berehat dalam bilik senang hati.

Teruja la tu tak sabar nak main air dalam tab eh eh;p

Mandi sambil tengok pemandangan indah ini dan berharap takde orang teropong skodeng dari jauh;p

Harga untuk Deluxe King Room RM305.66 without breakfast. Beli thru Agoda jugak. Room deco itu adalah FREE. Yes, it is free.Thanks Pullman:)


Bawah Pullman Hotel ni ada Hills Shopping Mall. So, tak susah nak cari makan nak cuci mata bile stay dekat sini. Belakang dan bersebelahan hotel ni pun dekat dengan deretan kedai makan dan juga kedai makan popular, Top Spot. Nak ke waterfront pun dekat jalan kaki 3 minit sampai Nak ambil gambar dekat tugu Kuching pun dekat jugak. Senang cerita memang walking distance je la bile stay dekat sini cumanye hotel ni berbukit sikit so kene naik turun bukit je la sikit. Tapi kalau kita puas hati dengan all the facilities and accomodation, takde masalahkan:)

Kami tak merayau dalam ni nak tengok swimming pool ke gym ke ape. Memang manfaatkan masa bersama leih banyak kecuali petang tu la jalan-jalan ke waterfront dengan pergi dinner (akan cerita next)


Happy 4th anniversary to us. Semoga bahagia hingga jannah. Thanks to each other for all our effort to make this marriage remain happinest and full of joy. Alhamdulillah~

Entry Pullman Kuching sekali harung dalam 1 entry je la eh sebab masa dalam bilik sajo.Tetttt~

Oct 20, 2014

Borneo Highlands Resort Part 5

Ni entry last tentang Borneo. Harapnye korang masih seronok baca pasal Borneo Highlands yea.

Hari kedua kami di Kuching, Sarawak. Hari terakhir kami di Borneo Highlands Resort. Sayang nak tinggalkan tempat yang indah tenang dan nyaman ni. Ada yang tanya berapa harga 1 malam kami di sini..Haritu kami beli online thru Agoda. Harga untuk Birdie Room ni RM220.40 include breakfast.

Boleh dapatkan khidmat teksi dengan Uncle Gan. Uncle memang power bawak kereta berdesup kalah F1. Punctual on time set je masa pukul berapa lewat malam awal pagi die sanggup datang ambil. Cas dari airport ke puncak Borneo RM130, dari borneo ke bandar Kuching RM150.

Siap bergambar lagi dengan Uncle Gan dan teksinya

No. contact Uncle Gan. Call je Uncle.Uncle pun buat part time pasang satelitte.Nampak berumur kan tapi larat naik tinggi tu. Kagum!

Tips dan cadangan:
1. Sediakan bekalan makanan yang cukup semasa berada di sana sebab takde kedai jual jajan dan sebagainye atas puncak tu. Kalau sanggup room service boleh je.
2. Cuaca takla terlalu sejuk, so pakai pakaian biase2 je pun ok. Tapi standby la stokin buat tido malam;)
3. Staff yang helpfull dan mesra. Overall ok.
4. Harap pihak resort tingkatkan maintenance especially ground floor (pool) supaya lebih bersih dan terjaga.
5. Siapa yang mencari tempat cuti-cuti yang privasi, N recommendkan tempat ni. Plus sangat sesuai untuk photoshoot. Kalau dengan family dan anak-anak pun boleh, diorang lagi suke berkejaran-kejaran dekat padang dan taman tu.
6. Yang paling penting, prepare mengadap jalan yang berliku dan berbukit bukau tu. Kalau jenis cepat pening dan muntah, standby la apa yang patut.

Kenangan indah terukir di puncak Borneo..We Love to be here!

Bye-bye Borneo Highlands Resort





Cek out Borneo, kita cek in tempat lain pula. Ada 3 hari lagi dekat Kuching ni. Ada banyak lagi cerita nak share dengan korang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah