CHERITERA KAMI...

May 23, 2017

Jalan-jalan Sungai Petani

Masa minggu cuti Hari Pekerja haritu kami plan nak p melawat kawan dekat Sungai Petani. Cuti tapi nak jalan tapi malas nak check in memana sebab peak season kan. Tu yg plan pergi rumah bff sorang ni tdo 1 malam. Alang-alang tu nak lajak sekali pergi jalan ke Pantai Merdeka.

Dari Perlis ke Sungai Petani dalam 1 jam setengah Dari Sungai Petani pula nak ke Pantai Merdeka lebih kurang 40minit. Asalnya plan nak bawak bff ni dgn anak2 die p skali tapi dah yg anak tu pulak tak sihat. So, kami pun lajak terus la ke Pantai Merdeka dulu sebelum p rumah die. Dalam waktu Asar camtu kami sampai di Pantai Merdeka. Cuaca tengah panas tapi nasib baik angin laut tu ada. Dinasihatkan kalau nak mai sini datang pukul 6petang camtu baru redup sikit budak2 pun main syok. Ada plyground, orang jual memacam la mainan kereta control sabun tiup-tiup tu. Ada yang piknik juga. Tempat makan pun banyak cumanya dekat sini tak boleh mandi lautnya sebab die takde pantai. Cuma boleh menghayati keindahan dan kenikmatan bayu laut. Dari sini pun boleh naik bot ke Tanjung Dawai  dekat seberang tu memang boleh nampak dari Pantai Merdeka.tapi haritu kami tak p pun. Takut pula kes yang dulu penumpang Cina tu lemas kan. 

Kami just dok makan minum lepak santai je di situ.

Medan Selera Pantai Merdeka. Ada 16 buah kedai. Yang meriah ada ABC popular ABC Gunung Jerai, ABC Cornetto tu semua belah sana yg ramai orang tu kedai no 14, 15 dan 16. 

Dah sampai, mestilah nak merasa jugakkan. ABC Cornetto dan cendol. Sedappp! Laju jugak menghabiskan mungkin sebab panas dahaga. Aiskrim tu semua licin ok. 

Nasi Goreng Udang. ada 2 ekor udang besar tu. Not bad rasa. Kiranye dekat sini makanan memenuhi citarasa la.

Dah kenyang perut bergumbira, kami lepak tepi tembok tu. Hati-hati bila di sini keselamatan atas tanggungjawab sendiri. So, tengok2 la anak-anak tu jangan kang ada tergelincir jatuh ke laut pula. 

 Ku ukirnamamu di awang Gunung Jerai..Di situ Tanjung Dawai..Cinta Kita di Pantai Merdeka

Esoknya lunch , tuan rumah bawa makan tempat best. Restoran Bawal Padang Tenusu. Suka tempatnya sebab selesa, besar dan bersih. Servis pun bagus.

Asam Pedas Ikan Sembilang. First time makan, sedap dan pedas. Dihidangkan dalam claypot so makanan keep hot sampai habis makan jadinya selera tu menjadi-jadi terpaksa minta nasi tambah.Hoho.

Ikan bawal goreng garing , ayam goreng berempah dan paku pakis goreng belacan. Semua is SEDAP!

 Lokasi restoran otw dr SP ke Pantai Merdeka tepi kiri jalan besar  dan sebelah kedai jual kereta.

Sempat pulak tu pergi singgah beli lemang Pak Teh depan je sikit dari Restoran Bawal tadi. Memang lemak dan fresh lemang die tak berkerak pun. Makan dengan durian udang merah dan serunding. Perghhhh!

maveles sangat ni:)

So, korang mai Sungai Petani kene try makan dekat tempat-tempat ni tau. Tapi kalau tak kene selera jangan marahhhh;p

Apr 25, 2017

Tiket feri, Kereta Sewa dan Shopping di Langkawi

Janji ni last entry pasal Langkawi..Kalau ada ada juga tu maksudnye p Langkawi lagi tu.Ehh..eh..hahaha;p

Seingat-ingatnya tak pernah naik feri ke Langkawi. Kira ni first time la naik feri dari Kuala Perlis ke Langkawi selama 1jam. Sebab banyak aktiviti kononnya, kami beli tiket feri pukul 8pagi. Senang sekarang kalau tak nak sesak-sesak di jeti beli saja tiket online di Langkawi Free Line. RM18 sehala. Kalau nak beli awal di kaunter tiket jeti hanya boleh sehari awal sahaja sebelum hari bertolak. So, kalau takut tiket habis macam masa cuti sekolah tu baik beli awai online je. Senang!Sila berada di jeti setengah jam awal . Sampai awal takpa tak kalut.Selalu depa panggil naik pun dalam 15minit sebelum bertolak.Owh..kami tak parking kereta dekat jeti sebab ada jiran sudi hantarkan. Tq jiran:)

Selamat sampai... nampak kan excited di situ.

Masa datang feri kecik skit dan agak kelam, dah la dpt seat depannn sekali. Bebetul depan tv. Tapi masa balik feri besar dan luas skit. Yang best depa pasang cerita dalam feri ni. Crita Jackie Chan pulak tu. Ralit la kami tengok.

Kereta sewa pula kira last minute juga cari dalam sehari dua sebelum pergi. susah sikit la nak dapat hat murah. Berjaya dapat kereta Axia Auto RM70 sehari.

Kereta elok, servis pun bagus. Senang berurusan dengan sis Norma ni. Boleh hubungi 017-537 6972

Kami part shopping agak fail sikit. Lagi-lagi bukan antara fanatik coklat. So, xdak la survey sangat. Kebetulan haritu lepas check-ou dan lunch masih awal lagi sementara tunggu feri pukul 4petang. Jadinya kami singgah di Ram's Home Decor terletak di Pekah Kuah. Dalam 10minit je dari jeti Kuah.


Ada kawan kata harga coklat dia mahal berbanding di Haji Ismail. So, korang boleh la survey2 sendiri. Tapi haritu kami mai ramai yang beli pinggan mangkuk die tak tau la murah ke tak. Kami sempat la beli juga coklat dan juga langsir sekeping. Rambang mata juga tengok bahagian atas tu part Dec. Langsir dah siap tu cantik dan murah juga harga.



Daim Snax itu sedapppp!Sila beli ok:)

Habis dah la cerita 2H1M di Langkawi. Moga kita ketemu lagi.


Apr 13, 2017

Langkawi Skycab Skybridge Skyglide

Kira kali kedua kami menjejakkan kaki di sini. Cerita dulu boleh baca dekat link ini. Beza harga 4tahun lepas dengan sekarang lebih sekali ganda. 2013 RM15( dewasa), 2017 RM40(dewasa). Huhuh. Dulu masa datang tak dapat naik Skybridge sebab tutup under maintenance, masa tu dah target dah next time mai Langkawi wajib naik Skybridge ni jugak.

Lepas makan-makan dekat Nasi Dagang Pak Malau , awal lagi baru pukul 10lebih nak check-in pun tak boleh lagi. Jadinya kami pergi lah ke Langkawi Cable Car or Langkawi Skycab nama lainnnye. N cakap dekat hasben kita tengok dulu ramai orang tak beratur, kalau ramai cancel naik.

Selamat Datang ke Langkawi Geopark. Memang dah banyak juge upgrade dari dulu lagi banyak kedai, entertainment dan makin cantik.

Eh..tetbe dah ada dalam skycab.Heheh.Tak ramai orang kejap je beratur beli tiket and tunggu turn naik. Gayat tak tengok ni??Ada orang tu gayat laaa, dulu naik relax je.Hikhik;p Kali ni naik kebetulan angin kuat plak rasa goyang tu boleh tahan la. Baru la rasa thrill skit yea dak;)

Excited nampak Skybridge tu tak sabar nak naik.Neves neves juga tapi excited lebih.

Selamat sampai di Top Station. Turun je dr Skycab korang menghala ke kiri menuju ke kaunter tiket untuk ke Skybridge pula tau. Nak p skybridge ni tiket tak include dengan Skycab tadi. Kene beli dekat atas ni. Pastu ada 2 option samada nak nature walk atau naik skyglide. Rujuk gambar di atas. Of course la kami pilih naik Skyglide. Tak kuasa la we ols nak nature walk tu naik turun tangga celah pokok habis make up.Hahha.Dasar sangat kan.

Begitulah rupanye Skyglide tersebut. Ada 1 tu je pergi dan balik dan boleh memuatkan dalam 8-10orang. Jadinya kene bawak bersabar bebanyak la untuk menunggu turn. Macam kami pergi bukan time sesak, ada la dalam 15minit tunggu. Baca komen orang cakap time cuti sekolah tu ada tunggu sampai 2 jam. Hebat la daya kesabaran beliau. Tunggu punya lama, perjalanan die kejap je dalam 3minit sehala.

SubhanaAllah..Allahuakbar..memang cantik sangat pemandangan dari sini.Hijauuu biru.Angin memang kuat selalu. Jalan kene pimpin orang sebelah. Takut terbang kita nanti.Hahha.

Happy us:)

World Most Spectacular Pedestrian Bridge

Actually korang kalau malas beratur sesak2 nak beli tiket di kaunter, boleh juga beli online sesiap di website Panorama Langkawi. Ada pelbagai pakej yang ditawarkan juge. Then Skycab ni ada bermacam jenis sekarang. Kalau tahap berani sangat tu boleh la try Bottom Glass Gondola yang bawah tu clear nampak bawah terus. Teringin juga nak try tu tapi harga tiket die kelip-kelip mata kita tengok.

Dekat 2jam atas ni sampai masa untuk turun. Suasana pukul 1tengahari.Masing-masing tengah tunggu Skycab untuk turun. Beratur la lagi kita.

Sebelum keluar jangan lupa bayar parking dulu. Oh, ada 2 type of parking tau.
Standard Open Parking RM3 (2jam pertama), Privilege Open Parking (Flat Rate RM10)

Total 1pax : RM40 (Skycab) + RM15 (Skybridge+ Skyglide)
FB : Panorama Langkawi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah