CHERITERA KAMI...

Jun 29, 2016

Hotel baru di Penang - Lexis Suites Penang

Mid of June baru ni was cik B birthday.Dari awal bulan June tu dah fikir2 ape plan since last year xde buat apa2 celebration. So this year rasa nak buat something. Tarikh birthday jatuh on Sunday and kebetulan cik B cuti. Ingatkan nak pergi 1 nite stay somewhere tp bulan puasa kan kot la birthday boy xmau sekali die on je. Kite pun google2 la tempat yg best either Langkawi or Penang. Bila dah filter2 dan fikir2 at last decided Lexis Suites Penang. Hotel baru dan tengah promo rate.Actually hotel ni baru 3 bulan beroperasi ramai yang tak tahu bile kita pos dekat FB and IG.

Kami check in on Sunday and check out the day after. Hari Jumaat tu Grand launching hotel.Expected jugak mesti ramai orang.tapi alhamdulillah dari urusan check in semua berjalan lancar. Actually check in time was at 4pm tapi sebab kami sampai awal around 2pm tunggu dalam setengah jam macam tu bilik dah siap dan boleh masuk.

Welcome to our room 1213 - excutive pool suites room

This is our first experience stay at lexis hotel. Ada 2 type of room dekat sini which are Executive pool suites room like us and lagi 1 premium pool  suites yg lagi besar sikit. Yang executive pool ni pun dah cukup besaq aih untuk kami berdua. 

Super comfy bed , aircond, fan, complete tea coffee , tv byk channel juga

All complimentary except secret recipe tu khas untuk birthday boy:)

Di sebalik tirai ada pintu untuk ke bathroon on your left dan wardrobe yg besar on your right with toilet beside it.

Bathtub in the bathroom. ..Yeahhh!!

Here the balkoni - sauna room yang tak sure rosak or belum function lagi sebab try On tapi takde ape pun jadi..huhuh..

Private pool dengan view yg awesome. Memang byk masa lepak sini. Redup je nak mandi dari pagi smp malam siap tidur dalam ni pun boleh..takdak sapa kisah dan nampak:p

Surpriiseee untuk birthday boy...hoii jenuh ok nak tunggu orang tu mai hantar kite yg debar tunggu siap nyorok dalam bilik air lagi. Thanks to happyfacesurprise_penang , boleh tengok IG diorang k. Senyum sengeh besaq birthday boy. Time ni dah salin baju tu yg berkain pelekat tu hahaha..

Terus suruh salin baju balik nak amik gambar. Happy birthday suami!!Ucapan panjang2 baca dekat kad ja:p

Teluk kumbar the other side of Penang. Perkampungan nelayan near to airport. Lepak dekat balkoni tu nampak kapal terbang lalu.

Menu berbuka puasa kami haritu. Sri Tanjng Ikan Bakar memang recommended untuk datang and try food die superb sedap! Malam tu fullhouse nasib baik kami datang awal. Just 5minit drive from hotel.

Berita baik untuk peminat durian..ada stall durian betul2 depan hotel ni. Tak sure memang all the time stall ni ade but memang layan la. So, kalau stay dekat lexis penang ni tak payah risau pasal tempat makan k. 

Mesti korang tak sabaq nak tu harga die kan...Ok.kalau tengok dekat FB Lexis Suites Hotel diorg ade buat promo RM399 nett include breakfast.Macam biasa kami tengok agoda dulu. Agoda bagi offer murah skit dan alhamdulillah ada pulak agoda reward discount . Bila dah deduct harganya adalah seperti dalam gambar di bawah...


Murah kan???Untuk bilik yg super duper best dan awesome dengan harga yg super awesome rugi la tak grab. Fikir nanti-nanti tak sure dapat harga ni better grab than never. Gitu...Yeahhh!!Sukeee!!Alhamdulillah...Thanks Agoda.Kalau tengok rate tu include sahur kan. Dia ada bagi menu sahur untuk dipilih. Nnti diorg hantar la ikut waktu yang kita tetapkan. Ada salah paham sikit menu sahur tu mintak nasi goreng dapat mee goreng. Kalau nak tukar kene tunggu lagi 10 15minit. Pasrah je lahh...


Anyway, we really enjoy our stay here. Nice place utk rehat santai tenangkan kepala.Kalau ada offer, boleh la datang lagi.Hehe...

Korang boleh tengok FB :Lexis Suite Penang untuk info lanjut


Jun 20, 2016

Fifty4ferns Janda Baik

Salam Ramadhan rakan2...setakat ni penuh dah ke puasa korang??ke ada yg dh raya awal?hehehe...

Tahun ni kami berpuasa jauhhhh skit dari keluarga masing2..new chapter utk kisah hidup kami...xpaa...tu nnti2 kita story eh..

**********************************************************************************************************************

Macam biasa share tempat baru yang best kami pergi bulan 4 haritu..Masa kami datang tu, baru 4 bulan tempat ni bukak..Kalau tak baru, tak sah la kalau bukan kami yg nak mai bercuti kan..mahu jadi antara yg terawal merasmikan..dan kebetulan kami berdua sahaja yg check in untuk 2hari 1malam tu. Like a owner of a very biggggg land and beautiful resort.Hikss!


Check in time..Saja je main2 cakap masa booking tu nak check in pukul 10pagi rupanya diorg tunggu kami dari pukul10pagi lagi.Segan kite..Ktorg sampai dalam tengahari. Tempat ni takde lobby.So this hall ialah reception area diorg cum activities hall. Ada tv, games, karaoke.Nampak tak gambar belakang reception tu macamtula besarnya tanah ni. Milik seorang Malay people yg asal tempat cuti2 family sendiri je end-up partner with chinese fren die yg design the resort and landscape. Nice!!!

Yg pakai tshirt tu penjaga tempat ni. Ada 1 rumah staff utk staff tinggal dan jaga kawasan ni. Ktorg diberi walkie talkie masa ni utk contact dengan staff tu.Lupa la plak nama pak tu.MMm..memory lost.Tapi memang bagus la.Malam die datang balik kami tanya nak apa2 tak untuk dinner ke, lepastu tanya esoknya nak breakfast apa sebab die akan beli dekat kedai yg berdekatan. Room rate include breakfast yea.

Masa call untuk booking tu N cakap tak sure la nak book bilik yang mana sebab dia pun cakap boleh decide nanti tengok nak bilik mana. So, masa sampai tu diorg bawak tengok bilik2 yg ada. Then, we choose bilik tepi kolam ikan ni,Deluxe room.

 Selamat datang ke Golden Shower nama chalet ni.Besarrr dan design yg agak seksi jugak dalam tu sebab ada see thru bathroom. Actually ada blind la kalau kengkonon segan nak ken. Bathtub??No bathtub utk this type of room.

Simple bathroom tapi luas dan besar. Nak mandi anak beranak pun boleh.Heheh...

Balkoni bilik yg menjadi tempat favourite, tempat lepak baca buku , makan2 dan breakfast.Tenanggg!

Banyak dan besar2 ikan dalam kolam ni, kaki pancing konpom geram tengok. Lupa la apa nama ikan ada dalam kolam ni, nnti cik B iols balik kite tanya die kot ingat.Hahah...

Nama chalet ni sarang burung. Awal2 tengok konon nak amik yg ni tapi mahei sikit pastu die agak isolated sikit dari yg lain dah la kami berdua ja time tu. So, xpa la. Tapi memang sesuai untuk honeymooners yg nak kan privacy. Ada bathtub seksi uols.


Tu rumah percutian asal the owner. Then sekarang korang boleh sewa jadi of one the chalet yg boleh diduduki sesuai untuk kumpulan yg ramai 6-9pax camtu. Konsep chalet kat sini traditional bali gitu.

Main activies and facilities dkt sini.Cantik sangat view dekat sini,blue and green. Very close to nature. Syok juga la ktorg berendam sesambil tu borak2 bergurau senda gitu takda sapa nak kacau takda sapa yg tengok. Kami yg punya!!hahahha..:p

Aktiviti lain ada basikal untuk digunakan. Lepastu ada yg tempat lompat2 tu apa nama die, thrampolin ek??Betui ka?Nak buat BBQ pun boleh. Sungai ada tapi cetekk dan berbatu. 
Kalau mai reramai ada surau k untuk solat jemaah. Bagus kan:)


Ada beberapa buah chalet atas bukit yg masih dalam pembinaan. Oh..lupa la berapa ekar kawasan die tapi besarrr la. Chalet ni memang di hujung jalan dan hujung janda baik kot.Haha.Masa memula sampai tu saspen jugak. Memula jalan ok besar muat 2 keta, Dah nak sampai tu 1 keta ja muat.Tu pegang handphone tu kengkonon ja. 2 hari dok situ coverage segan2 ja dapat. So, kalau korang nak lari dari gangguan manusia dan teknologi silalah kemari. Tapi rasanya nanti diorg akan provide wifi kot sini.



Chalet yg kami stay tu RM400 1 malam include breakfast. Tu chalet atas tu cik B cakap die p intai nampak ada jacuzzi dekat balkoni. Lagi mahei la kot na..So, tepuk dada tanya poket.Boleh camtu??Pilih la mana yg berkenan di hati janji cuti anda betul2 cuti yg bermakna.

We have a nice stay here. Puas hati dengan bilik, fasiliti, servis dan semula. Actually N buat boking with Mr.Sam ka(Sorryyyy Mr. nama tak ingat dia yg design the landscape teruk plak penyakit lupa iols ni). Tak dapat nak jumpa dia masa kami stay haritu sebab masalah kesihatan beliau. After check out tu, die call tanya hows our stay bla bla bla. Very nice person!Hope to meet you next time ya Mr.

For those yg nak info lanjut boleh check their FB : Fifty4ferns. Sesuai utk shortvacay yg tak jauh dari KL tak perlu penat drive berejam. But make sure datang sini bawak bekal makanan k. Nasib baik N ritu tergerak nak masak sesiap bawak lauk. Dah duduk dekat sini malas dah nak keluar dan for sure akan rasa lapar. 

Thanks so much Fifty4ferns for you superb service, nice accomodation. Hope to see you again!

Apr 18, 2016

Home@11 Melaka

Gigih!!Gigih!!!

Rugi kalau tak share tempat yg best ni dengan korang. Our short vacay on Mac haritu.Actually sebelum ke Melaka ni kami ke JB dulu tapi kita skip cerita JB dulu la yea. Dh ke selatan memang tak sah la kalau tak singgah Melaka. Forever Melaka tetap di hati...Heheh...

Kali ni tak nak stay dkt town nak keluar skit dari town. Ubah angin sikit.

Google pny google jmp la 1 tempat ni.Memang skali tengok terus jatuh cinta harga pun takde la mahal. Terus proceed booking. Kami check in hari Jumaat dan kebetulan kami berdua je guest untuk hari. Sengeh manjang la ktorg dah owner die pun cakap make as your own home. Auwww...sukeee!!Jom tengok ape yg menarik sangat tu.

Double deluxe room. Simple room tapi serius katil dan bantal tu super sedap tdo nyenyak.

Toilet pun basic takde bath tub.Memang semua bilik dekat home@11 ni takde bathtub. 
So, kalau nak fefeling bathtub non hado yea dekat sini. 

Alolololooo...bajet2 ayu di situ. Balcony bilik yang spaciuos. lepak santai.

OK...nampak tak tuu tuu...tu buat teruja. View dari balcony bilik kami. 

Ni view dari balcony bilik bawah kami. Sesuai la untuk family dgn anak2 dekat ngn pool senang budak2 kan.

Rumah kayu cantik yg korang nampak sebelah pool tu ialah rumah rekreasi/aktiviti or port lepak la senang cakap. Ada karom, congkak.Toilet pun ada atas ni. So, kalau datang reramai dengan family ni sure heboh punya.

Kami suka lepak dekat bawah rumah ni. Dengan angin sepoi2 bahasa sesambil borak2..nice sangat! lagi2 takde guest lain, berangan macam owner plak.

Cantik kan!!ada jacuzzi tau dekat hujung pool sane tu.Ikutkan takdela besar mana poolnye kalau reramai ni memang penuh la. So, N suggestkan kalau nak rasa privacy macam kami ni, datang la time weekdays.

Owner home@11 ni namenye Mrs.Wong. Very nice and frenly person. Ni kire family business die la. Masa check in tu memang die bw tengok semua tempat. Rumah die dan anak die dekat2 situ je. Siap bawak tnjuk rumah anak die lagi dekat depan tu. Mrs.Wong kerja as a nurse and hasben die arkitek. Die cakap this is her childhood dream nak ada rumah traitditional macam ni and most of the furniture dekat sini hasben die yg buat. Super nice and admiring!!

Home@11 terletak di lorong laksamana. Dalam kawasan perumahan.Ada 8 buah bilik semua dalam ni dan  berbeza type of room , harga dan juga view. Kalau nak view yg best dan dekat nak pool N suggestkan book bilik macam ktorg tu atau bilik yg bawahnye.

Mesti korang nak tahu harga kan???Actually ktorg book thru airbnb website. Pilih tarih and dah boleh tahu harga berapa. Macam dalam gambar atas ni N try pilih tarikh weeken so total RM253 untuk bilik double deluxe room. No breakfast provided. Ada astro, wifi, coffee/tea making facilities.Kalau weekdays lagi murah la harganya

Ikutkan haritu kitorg book Jumaat and check out Sabtu tapi sebab macam best je syok je stay dekat sini cik B decide add 1 nite lg dekat home@11 ni. Dapat la special price skit..hHehhe. Jadinye 3D2N kami stay dekat home@11 melaka.

Really recomended untuk korang yg nak pergi Melaka and nak try stay tempat yg unik macam ni.Nak pergi town pun tak jauh dalam 10-15minit macam tu. 

Untuk booking and further info boleh klik sini
https://www.airbnb.com/rooms/6187181


Thanks alot Mrs.Wong for your kind and superb service...We love it!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah