CHERITERA KAMI...

Feb 4, 2016

Amverton Cove Golf & Island Resort

Longggg weekend bakal menjelma. Ni pun tengok dekat FB ramai dah stat cuti dah check in kemain lagi uolsss.I is jeles. Tapi kali ni weols mengalah lah. Duduk rumah diam2, tunggu family datang rumah pulak.Hihih

Cerita cuti sekolah hujung tahun lepas dalam bulan 11 camtu. Macam biasa lah every year akan ada family day cuti2. Tahun ni nak tempat yg dekat katenye. So, tukang planner ni survey punya survey jumpa la satu tempat ni. Actually lama dah tahu kewujudannya masa Matta Fair 2 years back tapi macam tak terfikir lansung nak ke sini. Bila tengok dari rumah Shah Alam ni pun tak sampai sejam. SO, ok la. On!!

Booking 4 rooms requst nak sebelah2..So, kami dapat yg 2 single bed. Super single sebab besar la jugak.


Deluxe room..RM370 per nite direct booking ke hotel. Agoda RM380++. So, tips booking hotel kene cek both online and call. Kadang2 call lagi murah. Oh, dekat hotel ni belum ada governmt rate lagi yea.


Besar boleh bentang toto bawah tu.Muat la 5 6 orang lagi ni


Bath room yg spacious


Siap ada bathtub. Memang suke la anak2 buah yg kecik tu. Kemain lagi sambung berendam


View depan bilik dari coridor. Sangat tenang dan sunyi tempat ni.

Ni view dari balcony bilik N.Cantik kan??Bebudak tak sabar nak mandi manda ni


Ada jugak villa with private pool. Harga RM1000++ tak silap.

Di hujung jalan dari amverton ni ade pantai. Sesuai untuk yg gemar memancing. Masa datang ni ramai la jugak yg mencuba nasib. Tapi kate staff resort, tempat ni agak keras. So, hati2 yea.

Kalau baca review, mostly cakap susah nak cari kedai makan. Ni kedai makan paling dekat dalam 10minit dari hotel. Tengok ramai jugak orang datang makan. Kitorg tak try pun sebab dah bawak makanan memacam dari rumah.

Actually kawasan resort ni dalam kawasan kebun kelapa sawit Sime Darby. So, akan lalu kawasan kelapa sawit kilang kelapa sawit sebelum sampai ke sini. Selepas dari kawasan resort ada kampung-kampung orang asli. So bila malam memang jalan utama keluar masuk gelap dan lengang. Baca macam scary pulak kan. No worry la, everything ok...

Eh...sambung next entry utk apa yg menarik dekat sini. Mesti korang pun rasa nak dtg sini jugak;)

Jan 27, 2016

Apa korang buat lepas dapat gaji???

Salam 2016..entry ke3 tahun ni.bertabahlah nak habiskan banyak cerita tertunggak.

Kali ni macam nak share dan kongsi pengalaman sesame kite ape yg korang buat lepas dapat gaji??

Untuk ladies, for sure sikittt pun mesti ada spend utk shopping kan.Hehhe..jgn tipu la kate takde.Shopping tu ibarat self reward diri sendiri bile sebulan penat bekerja.Sekecil-kecil dan semurah-murah barang pun boleh jadi asalkan shopping.

Ok..ni kire sebelum korang spend duit gaji tu, ade buat kira2 tak??ade buat note?

Meh N nak share apa yg N praktikkan sejak mula kerja.Eh..yeke sejak mula kerja ke sejak kahwin.Hahha..

Lepas dah keluarkan duit dalam certain amount, balik rumah N kluarkan buku kira2 . Simple sempoi je bukunye.Tak payah guna ledger book pun.Janji kita sendiri paham.


Ni contoh N punya format la gitu.Kan dah cakap sempoi je. Buat garis pun senget.Kene blur2kan gambo banyak ruhsia kerajaan tu.Kekeke. Tulis perkara apa yg kita perlu bayar setiap bulan dengan bulan.Lepas tu tick dan note apa2 yg remarks kalau ada macam contoh allocate duit lebih ke. Ni sebenarnye senangkan kita nak trace duit yg keluar.At least kalau rasa duit cepat je mengalir macam air kita boleh nampak la mana yg terlebih spend dan nak didik diri lebih displin dalam menabung.

Bagi N bila kita biasakan diri macam ni, insyaAllah senang latih diri nak menabung.Contoh N memang masukkan Cuti-cuti dalam checklist tu.So, every month dah asingkan sikit duit dalam tabung cuti-cuti. Jadinya bila rasa nak pergi bercuti macam kami yg gila bercuti kdg2 xplan ni takde lah rasa masalah sgt. Sama jugak macam duit roadtax, dah kumpul sikit2 dari beberapa bulan sebelum, bila sampai masa nak bayar dah tak perlu kalut.


Ni contoh antara sampul raya N buat sebagai tabung. Tengok sampul pun dah berapa tahun punya. Selagi tak lunyai, guna je.Lepas dah tick dalam checklist tadi, masukkan duit dalam sampul ni.

Mungkin ada yg pertikaikan tentang safety. Kalau nak pk letak dalam bank pun boleh hilangkan. Huhu.Tapi pandai2 la simpan mana tempat yg selamat.InsyaAllah.Mohon lindungan dariNya.

So, macam mana dengan korang plak?Cara yg sama atau ada cara yg lain yg nak kongsi??

Jan 7, 2016

Kongsi info cuti-cuti Sabah

Tajuk tu sebab nak combine lebih-lebih cerita pasal Sabah in one entry. Kite habiskan lumpsum la yea pasal Sabah.

Kereta Sewa
Kali pertama datang Sabah sewa kereta dengan kawan sendiri dapatlah harga special. Kali kedua datang ni kene cari kereta sewa lain sebab kawan tu dah pun berpindah ke semenanjung. Kali ni cik B yg uruskan untuk kereta sewa ni. Asalnya sewa kereta Axia tapi masa sampai airport tu dibaginya Myvi. Sebaik harga sewa sama.Lepastu minyak kereta pun dh siap isi separuh. Kereta pun macam kereta baru je.Alhamdulillahhh..rezeki!


Klik Kinabalu car rental untuk info lanjut

Update harga terkini




Parking di Putrajaya Sentral
Flight tiket ke Sabah pukul 6am. Awalnya nak pergi awallll pagi tapi takut lah kot tak terjaga pagi tu dan nak elakkan terlepas flight, kami decide pergi malam sebelumnya. Ikutkan ank ambil teksi terus ke KLIA2 tapi bila kira-kira balik, ktorg park kereta dekat Putrajaya Sentral then amik KLIA transit ke KLIA2. Cas parking di Putrajaya Sentral RM18 untuk 4 hari. Murahhhh!!! Dan alhamdulillah selamat.

Tiket flight
Beli masa promo Airasia dalam bulan Jun. Harga RM350++ 2 orang return. Lebih kurang harga masa first time pergi dulu. tu yang terus grab je promonya.

The end ceritta pasal Sabah. Kalau ada pertanyaan send email to cantik_menawan25@yahoo.com or add FB la senang klik sini Sebab cerita pasal Sabah ni selalu orang email tanya. And kami tersangatlah senang hati untuk membantu apa yg boleh.

Thanks Sabah for the wonderful memory


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah