CHERITERA KAMI...

Jun 23, 2015

Menara Telekomunikasi Kedua Tertinggi di Malaysia

Salam Ramadhan kawan2!! Dah hari yang keenam. Alhamdulillah masih penuh lagi Harap2 dapat penuh sebulan, rezekiiiii...


Ni nak tanya korang ni..Apakah menara telekomunikasi kedua tertinggi di Malaysia??


Dapat tak jawab??Jawapnyeeee...Menara Alor Star!!!

Pertama kali jejak kaki ke Alor Star kalau tak sebab ade kenduri memang tak sampai la kami ke sini. Cuti pun hanya 2 hari 1 malam. So, memang tak jalan jauh mana la. Pusing sekitar Alor Star.

One of tempat wajib pergi ialah Menara Alor Star ni. Ketinggi 165.5 meter. Tiket masuk berharga RM9(dewasa) dan RM5(kanak-kanak). Boleh la kalau nak menguji tahap ketakutan pada ketinggian tu. Naik lif tu transparent pulak boleh nampak luar. Tak mbil pulak gambar dalam lift sebab ramai orang. Kalau tak, terniat jugak kita nak bergedik dalam tu.

Observation deck ketinggian 88meter yang untuk public ni pun bukan yang paling tinggi.  Deck yg paling rendah  di menara tu. Atas observation deck tu ade pulak restoran tapi tu by reservation tau. Ada lagi 1 open deck tapi tak dibuka untuk public.

Sayup-sayup kelihatan tempat yang dituju. Kalau dah masuk Alor Star ni confirmla akan nampak Menara tu.

Dah dekat dah ni..Dah nak sampai dah..

Nasib baik senang cari parking. Banyak parking tepi-tepi jalan tu. Tak sabar kita nak naik ke atas nun.

Kalau tak paham, ape yang N cuba terang kan tadi ade observation deck la, open deck la, restaurant la. Ha ni ha...ce baca dekat sign ni. Cerita detail siap dengan map Alor Star lagi:)

Masa ni tengah cuti sekolah tapi tak ramai sangat pun orang. Kawasan lobby dan kaunter pun takde la besar mana. Cuma nak menunggu lift yang satu tu la kene bersabar sekejap. 

Harga tiket yang bagi N reasonable sekali seumur hidup nak merasa naik Menara Alor Star ni.


Yang menari lagi, lift die versi transparent tau. Boleh nampak pemandangan luar. N suggest kan korang naik lift tu terus amik port tepi lift baru feel kecut perut ke tak. Kami haritu tak merasa dok tepi. Kene tinjau2 nak tengok ke luar. Nak ambil gambo pun tak dapat. Bila dah sampai observation deck ni, angin sepoi-sepoi bahasa kt atas ni. yealah, 88 meter kan ketinggian die. 

Boleh nampak pattern pembangunan dekat Alor Star ni. Pekan Alor Star yang semakin membangun di 1 kawasan dikelilingi dengan sawah padi dan perkampungan. Dekat atas ni ade kedai serbeneka , sempat la kami makan aiskrim scoop kt atas ni. Hilangkan dahaga katenye. Tak lama pun dalam 15minit camtu la pusing2, lepak kejap lepasu turun semula.

So, orang Alor Star atau yang berdekatan atau sesape bercuti ke Alor Star nanti boleh la pergi ke Menara Telekomunikasi  Kedua Tertinggi di Malaysia ni yea.

Phewww...berjaya jugak post 1 entry lepas hampir sebulan lepas orang tu sound bila la blog fav die nak update cerita ni;p

May 20, 2015

Lepas mengidam makan durian

Sejak menjak ni macam ramai je macam banyak je gambo pasal durian keluar dekat news feed. Bertambah-tambah ngidam kite. Dari beberapa minggu dah ni dok cakap nak makan durian.Tapi tak pergi2 juga cari.

Last weekend hari Ahad, by hook or by crook kate omputih nak jugak makan durian.Tak kire!!

Area Shah Alam ni tak jumpa la plak kedai jual duriannye.Oh..ade dekat seksyen 7 dekat2 dengan ICity.Tapi kali ni teringin nak merasa tempat durian yang glemer disebut ramai, dekat ss2 petaling jaya.

Berjaya juga sampai akhirnya, nasib baik la tak tutup.Main terjah je ni.Tak susah pun nak cari.Korang search je BALAI POLIS SEA PARK..dekat dah tu, depan je.Memang berderet tepi tu kedai durian.Yang lain tutup, nasib la rezeki ada 1 bukak.Kalau tak, mau kempunan menjejeh air liur.Hehehe...


Welcome to syurga durian..durianss2..siap complete ade webpage dengan no.tel lagi..

Masa ni ngam2 waktu lunch.Ramai orang cina datang sini.Dah macam makan besar gamaknye.Kami pun kalau ikutkan nafsu mau berbiji-biji jugak.

lai lai pilih..ada pelbagai jenis durian.dari yang sekilo rm75 sampai la sekilo rm25.

Udang merah tu menggoda tau isi die..Terpaksa tambah lagi sebiji.

Total 3 biji duriaN je kami ngap.Alhamdulillahhh lepas juga ngidam. Katenye bulan depan baru musim durian.Nanti kat sini baru ade buffet yg rm30 tu tak silap.So, bulan depan boleh terjah lagi.

Parking agak limited, kawasan selesa dan bersih,servis bagus, makan durian dgn air kelapa mengancam juga.

May 9, 2015

Macaroni Food & Coffee

Ting memunculkan diri dengan entry makan2..Mana tau kalau ade yg tengah mencari tempat makan yg relax, cozy and menarik, N suggestkan Macaroni Food & Coffee Seksyen 9 Shah Alam ni.

Cafe ni memang dekat sangatlah dengan rumah kami. Hari-hari ulang-alik depan cafe ni. Weekend yang cuti panjang 4hari haritu, anak2 buah datang rumah lepastu ajak nak makan sini. OKkkk...makcik pakcik layankan aje.Selagi tak bawak kang dok berzikir depan uuu ni. Nak makan macaroni. Macaroni uu pun boleh masakkan sekuali beso. Tu sebenarnye saja la tu nak ajak keluar berjalan tu.

Memula masuk dalam terus tertarik dengan interior dan concept cafe ni. Lain dari dan lain dan memang menarik. Tengok pun kita dan rasa santai dan relax. 

Full house. Keep coming out customer. Mostly datang dengan family. Seriuosly memang sesuai sangat tempat ni kalau nak buat gathering, reunion with family and friends. 
Very comfortable!

Menu presentation pun menarik.Amboii..semua menarik eh kat sini.Puji melambung2 ni buat free iklan je takde sponsor ads pun.Hehhe..Antara menu yang ada dan harga. Harga agak pricey tapi suit to dengan concept cafe and the presentation la kan.

Sementara tunggu foods kita selfie selfus dulu. Rindu kami takkk?Hehhe..

Recommended...banana choc ni very the yummy dan tak pekat sangat.Just nice!

Pizza Meat Lovers.. Dalam menu ni antara recommended tapi bagi N tak berapa umppphh sangat kot. Next time kita try pizza lain pulak lah or maybe sebab die puny crust tu tak berapa kena dengan selera.Hurmmm...

Ni yang nak sangat makan tu. Macaroni cheese with salmon grill and bread. Tengok warna agak pelik sebab warna hijau. Tapi rasa sebaik tak pelik. Laju je bebudak ni makan. Sampai berebut-rebut. Disebabkan ada salmon tu jadi mahal la 1 plate ni RM26.

Macaroni Food & Coffee Plaza Masalam Seksyen 9(1 building dengan Satay Station)
03-5518 1688



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah