CHERITERA KAMI...

Oct 9, 2017

Aktiviti 2 hari di JB

Godeh-godeh folder gambar ada lagi rupanye cerita cuti-cuti yang belum share. Kisah bulan 3 2016. Setahun lebih sudah. Kalau tak share, rugi pula mana la tahu kot ade yg tetibe singgah sini nak cari info pasal JB ke kan.

Actually kami ke JB sebab ada undangan perkahwinan dari kawan sekolah N. Sejak hasben pindah semula kerja di KL dari JB , ada la dalam setahun 2 juga tak jejak kaki di sana. Dalam macam rasa bosan kononnye dengan JB (hahaha), tetap rindu juge sbab banyakkk sangat kenangan di sana.

Kami stay 1 malam dekat one of apartment 1 bilik, baru siap di Danga Bay.Booking melalui Airbnb. Keadaan dalam rumah ok je la. Dah banyak naik apartment dekat JB kan, so korang kalau datang JB instead of booking hotel, boleh juga try stay dekat apartment. Kalau in group ambil yang 2 3 bilik apartment pun jimat juge yea tak.

View dari balcony mengadap Selat. Penampakan banyak aktiviti penambakan tanah di selat ni. Dah tak macam dulu. Lama-lama laut pun dah tak nampak dari jalan besar tu.huhuh..

Malam pula singgah perkarangan Istana Bukit Serene ni meriah pula tengok orang lepak anak beranak ada air pancut tapi depan istana tu memang dikawal la ada polis dan guard. Boleh ambil gambar sampai dekat crown tu je.

Rasa macam puteri raja bermain di taman bunga istana pula

Dinner, kami jumpa dengan kawan-kawan lama cik B dekat Kilang Bateri. Gambar nan hado. First time la tu sampai Kilang Bateri yang digembar gemburkan. Kilang tu asalnya kilang eveready tak silap dulu masa cik B kerja area Kempas tu selalu la lalu lalang situ tapi tak sangka dah jadi tempat lepak lepak makan. Bagus la idea tu, ada macam-macam lagi dalam tu. 

Masa untuk check out.Ini area pool dekat apartment yang kami stay 1 malam tu. So, nampak tak kenapa iols setuju stay dekat sini. hahaha. Sebab ada port ambil gambar la;)

Next destination ialah Forest City

Masa ni baru-baru viral pasal Forest City. Memula ingat tempat ni dekat Danga Bay sebab orang komen kata dekat2 area Danga, rupenya tidak. Ada la dalam 40minit juga nak ke sini. 

Kawasan baru nak develop. Dekat dalam tu pelabur-pelabur China tengah bz nak membeli unit masing-masing sebab kawasan macam diorg tambak jadi ala2 pulau kecik so nanti naik la villa, condo untuk depa beli buat investment.Sape yg makin kaya? Huhu. So sad!

Macam Hawaii pula rasa tapi jangan berani pergi sampai ke hujung ni. Ni ialah tanah yang ditambak, kalau terbabas ke laut itu masuk selat terus la anda.Hohoho. Tapi ade security jaga, nampak je orang dekat-dekat ke hujung , die tiup wisel. Yang bawa, anak-anak sila watch out ok takut dah excited tu kang tak perasan plak.

Jinak-jinak belaka ni;p

Antara yang menariknya adalah swmming pool ni. Cantk landskap dekat Forest City memang macam Hawaii ade pokok2 kelapa tu tepi laut kolam mandi besar. Ceh..macam pernah pula pergi Hawaii ceritanye. Sebab tak pernah la kite rasa macam Hawaii.Hahaha. Tak pasti status kolam ni dibuka untuk public macam mana dan kene bayar ke idak.

Lepas dari Forest City ni terus gerak ke rumah abg ipar stay satu malam dekat situ sebelum meneruskan perjalanan ke Home@11 yang cantik itu:)

Oct 5, 2017

Kejutan dari suami

Alkisahnya nak cerita kejutan masa birthday bulan 7 ritu. Hhaha. Dah masuk bulan 10 dah kan. Please jangan boring please.Teruskan pembacaan anda:)

Kita ingat suprise kek dan card tu dah cukup la kan. Yeala dah tua-tua ni xde la mengharap yang fancy mancy. Asal orang ingat, orang wish, kek sepotong ok dah la. hahah.nak jugek kek sepotong tu.
Dari cerita cik B, die pun plan last minute. Sebab hari Jumaat biasenye die habis keje awai before 7. So petang tu die pesan nanti malam tak payah masak kite makan luar special sikit. Bila die kate special sikit tu hint la tu. Yang isterinye pulak mula la dok tanya nak dinner mana?Tempat tu macam mana rupenye?Lampu malam ke terang ke outdoor ke indoor ke?Hahahha. Stress je laki kite.

Lepas Maghrib keluar la. Kali ni memang tak boleh agak dekat mana. Bile tiap kali masuk simpang ke corner ke kite jadi tertanya-tanya la dalam hati sesambil tu borak je macam biase dalam kereta. Pastu cik B kate, kene pusing-pusing dulu ni sebab macam awal pula dari waktu reservation. Haha. Saje la eh tak tahu ke kite nervous ni. Tempat tu takda la jauh pun dari Arau ke Kangar je pun tapi bila dah pusing pusing tu pasrah je la kite.

Bile dah sampai selekoh nampak bagi signal tu baru la kite tahu di manakah lokasinya. Turun-turun kereta sempat cakap lagi tu, kite buat biasa-biasa je tau.Hahha.Dia takut isteri die over expectation la tuuu. Kalau la dia tahu yang surprise ni pun dah lebih dari cukup.

Dah lama dah tak romantik dinner ni, segan pula kite orang tengok tengok.Ihihih..

Simple je deco die buh LOVE tu pastu tabur kelopak bunga bunga plastik. Tapi tetap nampak sweet sebab lighting dekat situ pun kebetulan malap malap mood romantika sangat

Birthday girl pilih Spagheti Carbonara. Tukang belanja order chicken xtau ape nama menu tu lupa dah la 2bulan kan dengan mushroom soup. Lepas tu lupa sedap ke tak sedap ntah sebab birthday girl ralit tengok orang depan sebab buat surprise untuk birthday girl

Requested by birthday girl la sape lagi. Waffle+Icecream. Tapi waffle tu macam biskut liat2 camtu jadi muak tapi habis la jugak. Dah lama tak men'dessert'. 

Yaa...surprise birthday dinner ni dekat Blackwood Coffe & Chocolate Kangar.Blackwood antara rangkaian restoran western yang agak terkenal juga la di belah utara ni. Di Perlis je ada dua. Tapi di Kangar ni paling cantik dan cossy setakat yang N pernah p dan tengok la. Yang di Kangar ni ali kedua kami mai sini. Kali pertama tahun lepas. Sebab harga agak pricey jadinya hanya bile rasa betul2 ngidam baru mai makan.Hahaha.

The awesome moment when someone is making an effort to make you smile an happy

Of course senyum sampai telinga dan happy tak sudah.Tqq kandaaa!! Saranghae~

Total makan dan cas deko tu tidak diketahui. Harap maap tak dapat nak kongsi. Tapi orang Perlis ke Kedah kot kalau mencari idea nak buat suprise ka nak buat special occasion ke boleh consider Blackwood Kangar ni dalam list korang. Parking senang, makanan boleh tahan, servis bagus,tempat nice owhh ada outdoor juge dekat rooftop. Cik B kata kalau tak ,nak buat dekat atas tapi sebab petang haritu hujan, so tak jadi. Takpe next time datang, kite makan dekat atas no.Hehehe.

Blackwood Coffee & Chocolate Kangar
Gallery 28 6/8, Persiaran Jubli Emas Perlis
019-630 7579

Oct 2, 2017

Restoran Authentic Thai di Alor Setar

Sejak duduk Perlis ni dah tak terkira berapa kali datang Alor Setar. Yealah Perlis setakat ni takdak shopping mall, so kalau boring ka nak tengok wayang nak ubah selera memang Alor Setar atau Aman Central Mall la jadi pilihan sebab itu yang terdekat kurang sejam dari Perlis.

Tapi bila dah selalu p Alor Setar, masalahnya tak tahu nak makan dekat mana. So, ada kawan la suggest 1 tempat makan authentic thai ni. Sedap katenye tapi harga agak pricey. N memang dah baca lah review die lama dah cuma tak berkesempatan nak ajak cik B try sini. Sempena menyambut ulang tahun ke7 kami, N ajak la cik B ke restoran ni. Sekali sekala makan malam yang exclusive la sikit kan.

Tak jauh pun restoran ni dengan Royal Signature Hotel yang kami stay tu. Dalam 5minit sahaja. Dekat sangat kan??

Medina Thai Palace (ihsan Google)

Bila masuk dalam restoran ni memang feel berada di Thailand tu terus merasap. Dengan dekonye, muzik background macam dekat spa, bunyi air kolam ikan tu lagi. Ha..sangat mendamaikan untuk korang makan bersama yang tercinta seisi keluarga.Hiperbola pula bunyinye meresap siap.Tapi betul tau, jujur tak tipu feeling tu memang ada.

Menu utama dah kalau restoran thai apa la maknanya kalau tak order tomyam. Dari warna tomyam tu pun dah menunjukkan tomyam itu kawwwww!

Sotong goreng tepung. Sorry,kureng!Orang Perlis lagi hebat belaka masak sotong tepung ni. Nak makan sotong tepung sedap, jemputlah ke Perlis;)


Masa dapat menu ni terkejut .Terkejut sebab macam salah je order.Hahah. Ayam Pad Phet ni ada satu sayur ape ntah dalam tu buat rasa die lain macam sikit. Sebab dekat Padang Besar pernah order sekali. Tapi tuela masa order dekat sini, lupe. Bile dah dapat tu baru teringat. Jenuh juge la nak menghabiskan. Tapi takdak la tak sedap, tekak masih boleh terima. Cuma kene makan slowww sikit.

Bagus servis di sini. Tanya je la ape pasal menu tu depa jawab , kita paham. Pastu die advice kan la banyak mana untuk kami 2orang. Makanan tak tunggu lama. Portion ada size Small, Medium, Big. Semua kami order Small tapi still banyak macam makan 4-5orang. 

Percaya takkk??banyakkkkk kan!Meletop perut dibuatnye. Nasib baik tak order ikan.Hahaha

Memang tak dapat la nak habis semua weh. Terpaksa take away. Nasi tu ade sikit, depa toupkan kasi tapau sebekas. Terharu perut kita.Hehehe. Sesambil makan tu kite toleh2 juga meja berdekatan, ramai juge yang order dessert. Macam sedap la pula tengok. Tapi mampu tengok je la. Gila nak tambah order. Ini semua nafsu semata.Hahaha. So, kene la datang lagi nanti nak try dessert pula;p

Pelanggan datang setiap masa, tak penuh tapi ada je yang keluar masuk. Maksudnye menepati citarasa ramai la kan.Restoran ni pun besar. Ada ruang private kalau nak buat event. Parking pun senang tu antara plus pointnye juga.

Berapa total semua menu di atas??RM92.00 tunai.bayar pejam mata je la. sekali sekala dibenarkan. kalau selalu, belum tengah bulan dah minum air kosong.cepat sikit kurus.Hahha


Medina Thai Palace
Taman Tunku Majid, Alor Setar
04-730 4071

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah