CHERITERA KAMI...

Oct 20, 2014

Borneo Highlands Resort Part 5

Ni entry last tentang Borneo. Harapnye korang masih seronok baca pasal Borneo Highlands yea.

Hari kedua kami di Kuching, Sarawak. Hari terakhir kami di Borneo Highlands Resort. Sayang nak tinggalkan tempat yang indah tenang dan nyaman ni. Ada yang tanya berapa harga 1 malam kami di sini..Haritu kami beli online thru Agoda. Harga untuk Birdie Room ni RM220.40 include breakfast.

Boleh dapatkan khidmat teksi dengan Uncle Gan. Uncle memang power bawak kereta berdesup kalah F1. Punctual on time set je masa pukul berapa lewat malam awal pagi die sanggup datang ambil. Cas dari airport ke puncak Borneo RM130, dari borneo ke bandar Kuching RM150.

Siap bergambar lagi dengan Uncle Gan dan teksinya

No. contact Uncle Gan. Call je Uncle.Uncle pun buat part time pasang satelitte.Nampak berumur kan tapi larat naik tinggi tu. Kagum!

Tips dan cadangan:
1. Sediakan bekalan makanan yang cukup semasa berada di sana sebab takde kedai jual jajan dan sebagainye atas puncak tu. Kalau sanggup room service boleh je.
2. Cuaca takla terlalu sejuk, so pakai pakaian biase2 je pun ok. Tapi standby la stokin buat tido malam;)
3. Staff yang helpfull dan mesra. Overall ok.
4. Harap pihak resort tingkatkan maintenance especially ground floor (pool) supaya lebih bersih dan terjaga.
5. Siapa yang mencari tempat cuti-cuti yang privasi, N recommendkan tempat ni. Plus sangat sesuai untuk photoshoot. Kalau dengan family dan anak-anak pun boleh, diorang lagi suke berkejaran-kejaran dekat padang dan taman tu.
6. Yang paling penting, prepare mengadap jalan yang berliku dan berbukit bukau tu. Kalau jenis cepat pening dan muntah, standby la apa yang patut.

Kenangan indah terukir di puncak Borneo..We Love to be here!

Bye-bye Borneo Highlands Resort





Cek out Borneo, kita cek in tempat lain pula. Ada 3 hari lagi dekat Kuching ni. Ada banyak lagi cerita nak share dengan korang.



Oct 18, 2014

Borneo Highlands Resort Part 4

Kalini nak tunaikan janji nak bawak korang jalan2 tengok ape yang menarik di Borneo Highlands Resort ni selain dari padang golf yang besar tu.

Kami ambil tour pakej dengan pihak resort RM30 seorang. Tour dalam sejam setengah tapi sebab kami berdua je so ikut suka hati la nak lama mana pun. Hehhe.Janji pick up pukul 930pagi tapi tunggu dekat 15minit jugak la tak sampai staff yang nak bawak kami tu. Sabau je la. Nampak je bayang tram tu tak nyempat-nyempat nak naik. Takut nanti tak sempat nak pusing sebab tengok cuaca mendung nak hujan.

Inilah pengangkutan yang digunakan untuk membawa kami berjalan-jalan sekitar resort.



Pitstop yang pertama ialah Kalimantan View Point. Yang ni WAJIB korang pergi kalau datang sini. 

Apa yang menariknye dekat view point ni??Jom tengok...

Berada di ketinggian 3281 kaki dari aras laut. Di belakang itu ialah Kalimantan yang kabus di pandangan. Tali tu adalah sempadan Kalimantan dan Borneo ni. Kalau keluar kaki sikit tu dah masuk Kalimantan. So, automatik dah masuk 2 negara tanpa passport gitu.

Alhamdulillah cuaca baik baik sahaj dapatla bergambar kenangan berdua dekat sini

Rasa nak berguling-guling buat videoklip hidustan kat sini. Hutan tu ada denai untuk jungle trekking sampai ke atas sana tu. So, siapa yang berminat nak try , selamat mencuba!ngeee...


Ni jalan nak ke Kalimantan View Point tu. Memang keputusan yang tepatla amik pakej tour ni ha, sanggup nak jalan kaki sendiri??Memang tak laaa...

Simpang masuk ke resort. Rumah besar tu rumah persendirian juga. Cantik!Banyak duit sangat diorang ni. Belakang rumah ni ada tanah untuk dijual, ade yang berminat?Heheh..

2nd pitstop - Horticulture Nursery. Dari luar nampak cantik warna warni jugak la nurserynye tapi bila masuk tak macam nursery dekat Cameron. So, kalau nak skip yang ni pun boleh. Tapi kami haritu saja la masuk tengok2 tak sampai 5minit.





Next tempat yang WAJIB jugak singgah.

Cantik view dekat sini. Taman atas puncak.Kalau ada sinar matahari lagi cantik tapi ni pun dah alhamdulillah tak hujan.

Tengah tengok kuda weols sihat sihat belaka semuanya.Hehhe.Perasan tuan empunye kuda la tu;p

Jatuh cinta lagi dan lagi

Bersebelahan tempat tadi tu ada taman bunga cantik ni. Nampak bumbung rumah tepi kiri tu?Tulah rumah persendiri Tun M.

Mencari model muslimah??plussize?Do contact me yea..Wah..gitu ayat..Sori la ni model syok sendiri. Kate takde orang kan, harusla syok posing sana sini.

Gambar terpaling suka sebab effect kurus terlebih. Mekaseh photographer kesayangan. Good job!Hehehe..


Actually tempat ni dibuka untuk public juga. Maksudnye kalau korang tak stay dekat resot tapi nak berjalan-jalan kat atas ni pun boleh. Korang park kereta dekat pondok guard bawah tu , lepastue bayar la RM50 seorang (kalau tak silap) untuk jalan-jalan dalam ni.

Amacam??Cantik kan view dekat sini.Reason utama kenapa kami pilih stay di sini.

Ok..next entry last pasal Borneo Highlands Resort ni. Dah nak cek out dah, N share sekali harganye nanti eh.

Oct 17, 2014

Borneo Highlands Resort Part 3

Maafkan kami cerita 1 resort je dah banyak part. Untuk harga, nanti part yang last N share eh.Harini nak bawak korang jalan-jalan sekitar resort.

Lepas rehat kejap kt bilik tu, kami keluar tengok apa yang ada sekitar resort. Cuaca mendung je petang tu so gambar pun mendung-mendung jugakla yea.

Depan bangunan lobby dan hotel ni ada padang golf yang luas, Hornbill Golf & Jungle Club. 2 hari kami kat sini tak nampak pulak orang main golf sebab weekdays kan. Sanggup orang panjat puncak ni nak main golf semata.Hohoh.

Bukti cuaca mendung baru lepas hujan. Jalan dan padang pun basah lagi. Bawah tu ada sungai mengalir cuma tak boleh turun nak mandi je.Confirm air tu sejuk.

Dah kata takde orang kan, kita buat macam padang kite la;)

Siap duduk bertapa atas padang ha.Tenang!

Untuk info korang resort ni telah dirasmikan oleh Tun M dulu dan 1 of idea beliau juga. Ada 1 rumah dekat sini yang dimiliki oleh Tun M. Sultan Burnei, VVIP ramai juga yang pernah melawat dan menginap ke sini. Diorang datang tak main la naik kereta, naik helicopter ok.

Kami pun nak feeling VIP jugak sebab kami berdua je guest masa ni.Heheh.

Di ground floor resort ni akan ade indoor pool. ada pool dan yang N duduk tu air pool die suam-suam. 

Petang tu kejap je la kami jenjalan. Sana kan gelap awal. Malam tu stay kt bilik je sambil ngadap bekal KFC yang kami tapau.Staff resort ada tanya juga kalau nak dinner ape2.

Esoknya konon nak bangun pagi kejar sunrise. Dah set dengan staff tu suruh bawakkan kami tempat nak tengok sunrise. Bajet kul630pagi. Tapi kami tunggu kt lobby tu tak nampak bayang. Jalan la perlahan-lahan sendiri tapi sekerat jalan je.Memang tak de la sunrisenye pun. Balik hotel terus breakfast. Breakfast bukan buffet dan ala sihat punye takde nasi lemak buah bidara, mee goreng ke ape. Yang ni memang ada N baca dekat review. So, tak expect breakfast yang heavy pun.

Buah dan pastri for 2 person. Pinggan cawan tu exclusive keliling corak die gmbr org main golf.

Simple breakfast for each. Telur sampai 2 biji tak habis pun makan.

Kami ambil tour pakej RM30 seorang.Tour ni untuk die bawa berjalan taman-taman dan spot menarik di sekitar resort. Kononnya nak jalan sendiri bagai takde makna la. Gigih pulak nak turun naik bukit tu berdua. Kang ade yg semput.Huhuh.

Ikutkan nak bawak korang jalan2 tengok taman tu tapi macam panjang pulak entry ni. Kita sambung next entry la yea. So, layankan je la dulu gambar di hari pertama ini.

Bajet skirt macam princess;p

Love!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah