CHERITERA KAMI...

Jan 4, 2017

Jadi Orang Perlis

Dah habis godeh gambar, kira cincai habis la kot hutang nk cerita kisah-kisah throwbackkk. Jadinya, N rasa dah sampai masanya untuk share dekat sini kisah kini dan akan datang. Akan datang tu tak tahu lagi la ape kisahnya tapi boleh agak tahun ni kami banyak berhibernasi je dekat sini , aktiviti cuti-cuti Malaysia yang selalu tu mungkin kene freeze la buat sementara waktu sampai diberitahu sebab orang sebelah bzios tahun ni.Dah hint-hint dah tu sesiap kt kita, jadinya kita pun al pasrah wal redha je lah. Nak komen byk pun tak boleh, kang kata nak cuti situ la nak pergi sini nak beli itu ini so kenelah kerja keras katanya.Baikkkk...moga murah rezeki selalu.Amin~

Makanya, untuk mengelakkan blog ini sepi dan sunyi diam membisu takut nanti korang konpius la lepas-lepas ni N asyik cerita pasal Perlis je. Mai la nak habaq yang kami dah hampir 8bulan dah jadi orang Perlis.8 bulan dah eh, kejap btl masa berlalu. Rasa mcam baru je sibuk nak pindah kemas angkat barang bagai.Huhuh.

Gambar pertama di rumah baru kami. Bukan rumah sendiri pun, rumah sewa je.Hehhe

Kenapa Perlis?Itu soklan glemer setahun ni.Siap dengan muka terkejut dan macam tak percaya nak pindah Perlis. Kami pun sampai sekarang kalau di ingat-ingatkan masih tak percaya. Tapi percayalah setiap kehidupan kita adalah aturan terbaik dariNya. Memang tak terjangkau dek akal nak pindah jauh sampai ke Perlis tapi alhamdulillah lah nasib baik Perlis masih semenanjung lagi buat nya ke Sabah Sarawak atau luar negara ka.Jenuh!So jawapan pada soklan tadi kenapa Perlis?Anggaplah ini sebagai rezeki dariNya untuk berbakti pada orang Perlis😍

Best x Perlis?Kalau rindukan ketenangan nak lari dari kesesakan kereta dan lalulintas tu memang sinilah antara tempatnya.

Nampak ni siap berdiri tengah jalan amik gambar.Heheh.

Jaranggg sangat jem dekat Perlis ni. Kalau pun jem kadang2 hari Jumaat ke time ada pasar or cuti sekolah. Macam cuti sekolah baru ni memang perasan la tetbe banyakk je kereta dekat Perlis ni.Huhu. Ramai jugak orang sini yang bawa motorsikal.Disebabkan mostly penduduk sini kerja sendiri so memang takde ape nak dikerjakan kalau macam dkt KL tu masing-masing nak cepat. Traffic lite tu baru kelip hijau kereta depan lambat jalan sikit dah kene hon kan. Di sini semuanya slow and steady. Kdg2 tak steady jugak sbb mmg menguji kesabaran.Hahha.Motor tu dah la slow tgh jalan pulak. Haa..awal-awal ritu la emosi terganggu sikit. Sekarang ni ok dah. Kadang-kadang tu kita follow je die malas nak potong.Bila xde jem, jimat minyak. Isi full tank kereta tu seminggu kdg tak habis kalau setakat jalan sini je.

Nat pertama yang kami pergi. Nat ialah pasar pagi orang sini panggil. Hari-hari ada nat dan pasar malam dekat Perlis ni. N dah save sesiap jadual die, Hari ni pergi sini sok pergi situ pulak. Kadang malas pergi jauh, pergi pasar basah je.

Heavennya dekat sini barang basah murah dan fresh. Rambang mata kite nengoknya sampai tak tahu nak beli yang mana. Ikan kembung kecik-kecik tu berlambak jual RM6 sotong sepinggan RM10 udang besar2 tu RM20.Memang jimat la duduk sini. Lagi-lagi kami berdua ja. Malas masak kdg tak tahu nak masak apa, p makan kedai pun sama murah jugak harga. Dah beberapa orang luar la mai cuti sini kami borak2 kata makanan sini murah. Memang murah tak tipu.

Ni jalan nak pergi Giant. Giant dok sebelah kiri. Nak g Giant pun melalui ketenangan.Giant ni lah satu-satunya hypermarket dekat Perlis. Baru je bukak awal tahun lepas.Sini popular dengan CMart. 

Di Perlis takdak shopping mall. Padang Besar tu lah kira shopping mall.Ada The Store tapi biasa je lah. Dekat The Store tu ada Perlis Bowl kot nak main bowling tapi tak pernah pergi. Kalau nak tengok wayang kene p Aman Sentral dekat Alor Star nun. Heheh.Dekat situ boleh main bowling, shopping dekat Parkson Uniqlo bagai nak makan yang up up skit. Kalau tak, dok rumah diam diam jimat duit takda shopping. 

Sini KFC ada beberapa, McD ada 1 je, pizza banyak juge dominos, ayamas. Kira takdak la kuno sangat. Boleh lah kalau tetbe teringin nak makan fast food tu ada la. So, untuk yang kaki shopping tiap weekend kene ukur mall lepak Starbuck ke Dip n Dip ke bye2 la jawabnya. Starbuck paling dekat di Aman Sentral juge.:)

Bila orang tanya apa tempat best nak jalan-jalan kt Perlis memang susah nak jawap sebab sini tempat makan lagi banyak dari tempat jalan. Ada Gua Kelam, Padang Besar, Empangan Timah Tasoh tu je la kot yang glemer dengan p Kuala Perlis.N perasan selalu orang mai Perlis ni sebagai transit je la nak g Langkawi ke Thailand ke kan alang-alang berkampung la sehari dua dekat sini.

View sunset dari dapur rumah.SubhanaAllah~

Rasa macam dah panjang juga entry ni. Kalau cerita semua habis la idea. nnti sambung lg keyh:) 


Jan 2, 2017

Taiping Tour

Taiping tour ni masa New Year 2016. Sayangnya sebab byk gambar gone handphone rosak nasib baik ade yg sempat masuk dropbox ada yg dh post kt fb.. jadi la buat kenang-kenangan. Tu yg nak pos mcm xnak tapi mcm syg la klu xpost sebab taiping is awesome!

So, jadinya sempena new year 2017 ni mengabdikan kisah new year 2016 setahun yg lepas. Hahaha..

Bila sebut pasal Taiping je dah terbayang Tasik Taiping yang popular dan cantik itu tu main point nya nak pegi Taiping xtahan tengok nature cantik dekat sana plus aktiviti wajib jalan-jalan cari makan.
Jom cek ape yang kami buat 3H2M di Taiping.

Sesampai je di Taiping ktorg nampak signboard besar dan banyak pasal Spritzer EcoPark. Terus masing-masing macam eh jom la singgah tengok ape yg menarik sebab awal lagi pun nak check in.
Sprtizer Ecopark terletak berdepan dengan kilang Spritzer. Korang follow je sign dia memang kawasan die ke dalam.

Sprtizer Ecopark Taiping (gambar dari FB Spritzer Ecopark). Masuk adalah percuma kalau korang just nak jalan-jalan dalam tu. Kalau nak main mini-golf tu kene la bayar. Ada juga cafe nak lepak santai dan kedai Sprizer juga. Selain tu boleh join tour dalam kilang Sprtizer. Ada waktu-waktu nya boleh check di kaunter keyh.

Ala-ala sweet romantik korean tempat nya utk photoshoot. Ada heart lock corner tepi tu. Memang ktorang just amik gambar je la dekat sini.Operating Hour : 9am-9pm daily

Konon nak p lunch steambot bomba tapi petang baru bukak. So, kami mkn je nasi campur dekat foodcourt tu. Lepastu terus p check in. Dkt mana??

Sentosa Villa Taiping

Sangattt tenang aman damai nyaman dekat sini lagi-lagi belakang tu je dah Bukit Larut sejuk angin die tu bygkan lah macam mana dengan ade pulak sungai, kolam itik, kura-kura. Ape ntah lagi byk la naturenya.

Dari jendela bilik..mendamaikan! Gambar dalam bilik gone. Cari2 xjumpa. Korang boleh tengok dekat website die. Ada banyak pilihan bilik. Yg kami duduk ni Deluxe Room RM248 per nite xde breakfast.Bilik sangat luas dan selesa.

Sekeliling hijauu hijau dan hijau. Ada tempat BBQ..ada mini playground ni. Kalau musim durian boleh makan durian. Sebab xde breakfast kami g sarapan dekat foodcourt di kaki Bukit Larut. Hajatnya nak naik Bukit Larut tu tapi masa pergi tu tutup la pulak. Kita pekena Roti Jantan kaw gitu.

Malam kedua kami stay dekat Flemington Hotel betul-betul mengadap Tasik Taiping. Amik bilik yang biase je tu pun dah nak full new year kan.
view dari rooftop Flemington Hotel. Cantik kan! Dekat rooftop ni ada swimming pool.

Lepas breakfast excersice pusing tasik

Percaya ke dpt pusing habis?Setengah pun tak sampai ni. Besar sangat dan cantik. Sesuai la org photoshoot, piknik dan aktiviti sihat. Sentiasa ada je la orang beraktiviti dekat sini. Malam pun ada lampu-lampu kedai-kedai kecik jual tepi tu. Memang main attraction tasik ni.

Kan awal tadi cari yong tau foo bomba..mlm tu pergi cari jugak.alhamdulillah..memang sedap la kuah dia superb!nama kedai yong tau foo seri kenangan. Yang bomba tu sebab foodcourt ni belakang bomba Taiping. ha..dah tau kan landmark;)

Must try jugak ni makan atas sungai beralun-alun sambil tunggu makanan. Order ketam lembut popular dish. Memang sedap!Restoran JS Muara Kuala Gula

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang dilupakan jangan. Gigih pergi lagi sekali sebab hari pertama pergi tutup. Makan kt kedai dekat situ tak sedap. Alhamdulillah makan dekat Mak Jah ni kene tekak sedap! Nampak udang tu berekor2. Dekat sini pun ada banyak lagi makanan lain.

Ada juga try Doli Kuetiau Goreng tu, bagi kami biasa-biasa je. Cendol pun popular jugak dekat Taiping ni ada banyak Cendol Ansari dengan Cendol Bismillah. Try la nnti k.

Haritu kami lajak sikit ke Ban Pecah,Tanjung Piandang. Lalu antara laut dan sawah padi. 

Kalau tak pernah datang Taiping, silalah masukkan dalam list tahun ni. Bandar warisan yang banyakkkk tempat menarik dan cantik dan utk food lover jugak:)

Dec 30, 2016

Sabah lagi : Rezeki jangan ditolak

Sabah lagi?Lagi dan lagi dan lagiii pun xpe...sebab Sabah best!Lagi-lagi most of kos adalah percuma.
Agak last minute jugak ada la dalam 2minggu sebelum terbang tu cik B diinform kene p kursus dekat Kota Kinabalu, Sabah. Tarikh tu sama dengan tarikh kami dah plan nak balik KL. Kebetulan la juge..kebetulannye lagi beberapa masa sebelum tahu kene p KK tu, N dok cakap la tengok org update FB ramai p Sabah. Syoknyaaa...Sekali rezeki nak sampai rupanya. Memula tu berbelah bahagi juga nak p ke xmo p. Tapiii...tempat isterikan disisi suami...kan?kannn??;)

Kapal terbang jejak je airport KK, kite mcm pelik tengok airport tu kenapa cantik dan besar semacam je. Lupa yang diorg dah pindah aiport baru kan. Lagi besar dan selesa.

Masa ni dekat departure tunggu flight balik KL.Best je nampak laut sekali.Cantik!

Kami sampai KK hari Jumaat tengahari. Jem KK.Setahun yang lepas pergi ok je lalu waterfront tu xde la jem bangat. Ini macet sungguh.

Ni gambar waterfront dekat pasar filipin dari hotel hari Sabtu petang. Mungkin juga cuti sekolah dah bermula tu yg extra jem. Tapi kate driver Uber tu memang KK sekarang byk kereta bah.

Hotel kami selama 3H2M. Le Meridien Kota Kinabalu. 

Urban Room..ade certain bilik dekat hotel ni yg di refrubish. memang bau baru lagi bilik dia. Facing bandar KK.Kalau nak seaview kena amik hat lain. Ni pun xdak nk demand la katil 2 supersingle orang nak bagi, alhamdulillah.

Bilik air biase ada rain shower. Kalau dapat bathtuub ni syok jugak. Orang p kursus kite dok bilik berendam.*verangan

Sejadah, iron semua dah siap tersedia. 

Petang hari pertama, kami jalan kaki ke Oceanus Waterfront Mall. Saja la sementara nak dinner. Ada la dalam 10minit jalan lalu ikut kedai tepi tu dekat bar banyak tu. Sayang je xde kedai2 muslim dekat kawasan yg cantik.Sadis betul

Memula plan nak pergi Pantai Tanjung Aru tapi malas pulak sebab tengok jem tu macam lambat je nak sampai tkt xsempat. So, kami layan sunset dekat Oceanus Waterfront Mall.Cantik juge!

Organizer bagi 1 voucher buffet dinner utk seorang. Saja la kita nak merasa sekali sekala dinner di hotel. per pax RM100+. Sorry lupa pula berapa ++ tu.uhuh..Makanan boleh tahan sedap ada banyakkkk pilihan tapi biase bila banyak xtahu nak makan yg mana. Breakfast pun sama juga dekat cafe yg sama. Kalau breakfast RM60+ per pax.

Kalau tengok Le Meridien dari luar nampak lama dan biase je. Tapi dekat dalam elegent dan nampak baru.Orang kata dont judge a book by it cover keyh;p

Hari Sabtu cik B kursus dari pagi sampai petang. Habis je kursus, kita lepak kejap tepi pool ni. Ada bar dan spa juge dekat level yang sama.

Harini layan sunset dekat sini je sesambil tunggu kapal terbang lalu atas kepala.

Then jalan kaki dalam 10-15minit utk p tangkap seefood buat lauk dinner. Tangkap dekat kedai Haji Manja je.Hehhe. Tempat biase dah kali ke3 mai rasa tetap sedap.Ingat nak cari abalone tapi xdak musim, ada siput tarik first time rasa yg hat warna gelap tu sedap juga.ni total RM90 termasuk air.

Otw balik hotel, singgah pasar filipin. Sebelum ni 2 kali mai pasar filipin xdak pun rasa nak beli ikan bilis ke ape. Ni sebab dekat Perlis ikan bilis mahei ya amat. 100g RM7 lepastu takdak size yg sederhana yg biase kami suka tu. Bile mai sini rambang mata dah. Murah pun yea. 1kg RM25 ja elok fresh lagi. Udang kering 1/2kg RM15, tahun bila kawan kami mai beli kata RM30-40. So, makin murah la ni.
Next time kalau ade rezeki, pergi lagi nak borong pulak. Sapa nak??Boleh order nnti k..perginye tak tahu la bile...hehehehhe

Sebab suke sgt gambar ni, kita letak sebagai penutup. kalau salah tengok tu nampak mcm cermin ada gambar tapi its real. Pemandangan dari club lounge Le Meridien tingkat 12. Hanya member SPG (Starwood Preferred Guest) shj yg dibenarkan masuk tapi sebab kami wat muke kesian die kata cik boleh la masuk kejap nak tengok-tengok.Hehehe..Mekaseh!

Room rate sebab kos ditaja, so kami stay for free la. Tapi N cek juga dekat web hotel untuk Urban Room macam bilik kami tu harga tahun depan weekend dalam RM531++ per nite.

Bagi N, kedudukan Le Meridien Kota Kinabalu ni memang strategik sebab dekat dengan semua tourist spot.Jalan kaki je dah jimat.Tq pada organizer buat kursus dan bagi stay dekat sini. Senang semua dekat.

Jalan Tuan Fuad Stephens, Sinsuran Kota Kinabalu Sabah
T : (60) 8832 2222
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah