CHERITERA KAMI...

Dec 8, 2016

The Pines Hotel Melaka

Lama sangat tak jejak Melaka. Dulu masa dok KL, cakap Melaka je zaasss sampai dah. Pejam mata je sampai. Balik hari pun tak kisah janji pergi Melaka. Tempat favourite katanya. Sekarang??Dok sebut sebut tak sampai sampai lagi. Hahahaishh..Balik KL pun kejap je inikan pula nak lajak sampai Melaka. Tengah dalam usaha bisik bisik manja goda dekat orang sebelah. Untung bejaya dapat la lepas rindu dekat Melaka.Lambai-lambai orang sebelah.Ihikss...

Kali ni kisah throwback setahun lebih dulu bulan August tahun lepas.haha.Ini betul punya peram.Ni betul-betul punya last minute check-in aci terjah je. Nampak signage die tepi jalan bila google tak jumpa pulak website. Call terus tanya ada kosong tak bilik. Ada cik. Teruslah kami ke The Pines Melaka. Baru sangat rupanya , masa kami chek-in tu baru 2 minggu buka tak silap. Merasa lah bilik baru lagi. 

Superior Twin Room..reception kata ni je yg available. tak boleh nak demand, kalau demand rugilah;p

Luasss bilik dia.Bentang toto situ boleh lagi 1 family.Siap ada mini pantry.
Macam studio apartment la kirenya.

Dah namanya bercuti, opkoslah kita suke siap Peace lagi;)

Simple shower dan toilet. Nak ada bathtub, boleh pilih Executive Premier Room.

Hi Melaka! Rindu sama kamu.

Jalan malam tengok apa yang menarik dekat hotel ni.

Level 5 kalau tak silap.. ada swimming pool, gym dan playground. Ruang bersama keluarga:)

Kalau hujan, tetap boleh mandi sebab swimming pool dia bertutup. Puas la mandi ni.

Di Level 5 juga ada Pool Side Room. Bilik yang ada access terus ke pool tapi pool tu share la dengan orang sebelah menyebelah.1 nite N check dekat web hotel RM571 include breakfast😅

Breakfast at Teh Tarik Place

Kami tak ambil breakfast di hotel sebab depan The Pines ni ada Jaya99 bangunan office dan kedai-kedai. Keluar je lobby hotel berdepan tu je ada deret kedai makan. Masa kami pergi tu la, sekarang tak pasti ada kedai apa situ.

Jalan masuk ke The Pines Melaka. Berdekatan dengan Hotel Sentral Melaka.


Suka tingkap bilik dia full sampai bawah. Layan tengok view Melaka malam-malam. Soon ok awak, kita jumpa lagi;)


Current rate Superior Twin Room with breakfast RM302.83. Haritu masa time N RM200++ je, yeala baru lagi masa tu tengah promo. The Pines Melaka ni selalu juga ada promo dekat Groupon. Korang boleh tengok situ k.

Website : The Pines Melaka
33, Jalan Tun Sri Lanang,
75100 Melaka
06-240 2323
reservation@thepines-melaka.com



Dec 1, 2016

Family Suite Swiss Garden Resort Residences Kuantan

Hi december!!Hi adik2 dah mula cuti sekolah.Mak ayah pun seronok dah plan macam-macam cuti sekolah ni kan.Happy cuti-cutian korang!!! N tengah korek-korek gambar mana yang belum post lagi dekat blog. So, mostly entry lepas-lepas ni banyak yang throwback mode tahap gaban. Hahha.Gaban juga dapat nama.

Harini punya post throwback 4bulan lepas hujung bulan August. Cuti-cuti sempena reunion Cik B dan kawan-kawannya masa belajar di Ukraine dulu. Kita tak cerita pasal reunion, kita nak cerita pasal tempat yang kami stay ni.Lama sgt tak mai pantai timur, rindu bau laut Laut China Selatan.

Selamat datang ke Swiss Garden Resort Residences Kuantan

Dah alang-alang singgah KL dulu, offer la mak dan anak buah ikut sekali. Total 5 orang, jadinya kami book family suite atau maksudnya 2 bedroom apartment. Cik B pulak tukang arrange booking and deal dengan pihak hotel untuk reunion ni. N mtk la die request dekat person in-charge kalau dapat view cecantik sikit.Hehhe.

View dari our balcony 

Okla ada juga nampak view pool tu. Kalau tinggi lagi dapat view laut.Xyah nak demand sangat aih sebab harga bilik ikutkan lain kalau bilik pool/sea dengan view jalan. Ni pun kira ok la dia boleh tolong adjust. Kita dah book untuk 15 family.Hehhe...

Small kitchen dan living hall. Ada microwave, boleh la buat perangat lauk.

2nd bedroom with queen bed, almari baju dan almari makeup. Kecil ja bilik ni.

Bilik utama dengan 2 single bed. Besar sikit dari bilik tadi dan ada bilik air di dalam.

Toilet dan shower

Mini Water Theme Park..ada 3 bahagian pool..dengan slide lagi..puas la anak-anak mandi

Kene pakai swimming attire or baju licin. Baju hat cotton tu depa tak bagi. 

Tak sabar nak main air laut. Jalan nak p laut ni kene memusing sikit sebab pintu access dari hotel depa tutup kalau takda aktiviti penting. die nak elakkan orang luar dari masuk ikut situ. Tapi sebenarnya bagi N diorang boleh je bukak pintu tu dan kene ada sorang guard jaga pantau hanya hotel guest je boleh access guna pintu tu. 

💗💓

Di luar pintu masuk Swiss Garden Resort Residence Kuantan ni ada deretan kedai 7e, cafe. Seberang jalan pula ada kedai-kedai makan. Kalau lapar je, ada banyak option nak makan. Baguss!Bercuti dan makan kan berpisah tiada.Heheh..

Rate  RM480 per night include breakfast 4pax.

Rate murah dari normal rate sebab kami book in group. N cek dekat agoda dengan hotel website RM500++.Kalau yg studio room tu RM300++.  

Owh...jangan konpius dengan Swiss Garden Beach Resort Kuantan tau. 2 tempat yang berlainan tapi berdekatan.




Sebelum check-in kami singgah lunch di Sara Thai Kitchen yang popular tu, tapau pula pulut mangga. Memang sedappp!

Lepas checkout singgah lunch reramai dekat Akob Patin House. Akob Patin House ni ada banyak cawangan. Kami p Akob Patin House 3. Recommended dari one of kawan cik B.

Patin tempoyak maveles delicious nyumylicious. Semuaaa makan die sedap belaka!Wajib pergi kalau mai kuantan k

First time dapat bill makan sampai RM1200.Nasib baik share 15family.

Itulah cerita 2hari 1malam kami ke Kuantan. Banyak kan tempat makan dekat Kuantan yang best2. 
Next time pulak masuk list.

Nov 24, 2016

Bercuti ke Bali : Shopping , Supir Murah, Itinerary dan Tips

Ktorang tak berapa reti pergi bercuti dan shopping. Sebab asal bercuti tu memang untuk bercuti, tapi kalau dah pergi somewhere yang kita tak pernah pergi of course nak jugak jejak kaki dekat tempat shopping sekadar cukup untuk beli souvenir dan cuci mata.

Tang nak beli souvenir pun pening. Selalu kita beli untk family members dan anak-anak buah je la. Macam di Bali ni alhamdulillah tempat shopping yang terkenal tu dekat je dengan villa yang kami stay Ini Vie Villa. Jalan kaki ada la dalam 5-10minit. Dekat je lalu jalan disebalik rumah dah sampai.

Krisna Oleh-Oleh Khas Bali...ade 4 cawangan Krisna ni.Yang kami pergi ni terletak di Jalan Raya Tuban , Kuta dan satu-satunya yang beroperasi 24jam. Haaa..shopping lah berapa jam nak sebab tempat ni adalah besarrr. Memang rambang  mata dan pening. Tshirt,kain, keychain, fridge magnet, beg, sabun, minyak, lotion wangi, makanan,pinting semuaaaa lah ada dalam 1 tempat ni.

Terdapat kaunter untuk packing letak segala barang shopping tu dalam kotak. Senang nak ngangkut. 
Bayar IDR 80,000.

Untuk supir pula N memang tak survey banyak sebab mostly baca Pak Yanto yang paling murah. Terus wassap dan book. Book pun takde kene bayar deposit ke apa. Pak Yanto cakap nanti dah sampai dah siap semuanya baru bayar kak. Senang kan. 

Cas yang dikenakan IDR 350,000 untuk full day, IDR 250,000 half day dan IDR 80,000 untuk airport transfer. Bagi kami memang murah dah. Masa dekat Bali ada juga tanya-tanya orang lain semua mahal walaupun diorang kata harga sahabat. 

Bila ada supir ni memudahkan perjalanan lagi-lagi kalau plan nak pergi banyak tempat dan jauh. Bali tu kan macet giler. Die bawak lalu jalan shortcut pun macet . kalau jalan besar lagi teruk macetnya. Tapi skill drive diorg memang power la. Kite dok belakang ni memula kan tak biase dok eh eh eh bile bertembung dengan kereta la motor. Supir tu dok gelak-gelak je kat kite. 

Supir kami hari pertama dan kedua. Dafi namanya. Muda sikit dari kami. Perangai memang giler dan banyak cakap. Tak booring la ada je nak borak. Suka mengenakan orang pun yea jugak.
 Gurau-gurau.

Supir hari ke3. Nama Arif. Yang ni macam tak berapa banyak cakap tapi suara dia sedap woo dia pasang lagu Judika dalam kereta. Layan memasing nyanyi.

Diorang 2 ni kerja dalam 1 company yang sama bawah Pak Yanto. Bawah Pak Yanto ni ada 14orang supir tak silap. Semua sedara-mara. Dari keje sorang sampai dah banyak pekerja bawah dia. Betapa well knownya Pak Yanto ni. Kalau korang pun nak dapatkan perkhidmatan mereka boleh contact
Pak Yanto +6281236540997.Wassap saja senang.

Kalau teringin nak bawak speda (motor) pun boleh tapi di nasihatkan punya lesen antarabangsa sebab kata supir polis sini rajin cek lelagi nampak tourist. Time ni la dia cari duit kopi.  Di Bali ada juga perkhidmatan  GoJek. Macam Uber / Grab Car tapi ni versi naik motor or Go-Car kalau nak naik kereta lah. Selain tu diorang ada buat perkhidmatan pesanan makanan dan banyak lagi. Teknologi sungguh.Boleh tengok lanjut di link ini GoJek-Indonesia.

Masa di Bali haritu kami ada juga menggunakan perkhidmatan Uber. Kenapa guna uber tak ambil supir? Sebab kalau aktiviti korang tak padat macam contoh haritu kami nak pergi dari Nusa Dua ke Wong Solo Kuta je lepas tu check-in dekat Ini Vie Villa. Kalau ambil supir rugi la.Haritu perjalanan dalam 15minit lebih kurang IDR 25,000 je. Ni contoh je la. Depends pada rate semasa. Bayar pulak boleh pilih nak by cash or kredit kad.3kali guna. Alhamdulillah semua ok. Banyak je Uber dekat sana. Janji korang ada internet. Uber lagi murah dari teksi. Macam kita dekat Malaysia. Ada juga kita panggil teksi sapu tu yang tunggu depan hotel ke depan tempat attraction kan. Yang tu janganlah ambil, confirm mahal.

Perkhidmatan Uber di Bali

Kira habiskan terus la eh cerita Bali ni..N summarizekan itinerary kami selama 5H4M

Hari 1

Hari 2

Hari 3
Check-out Pondok Sari Hotel Kuta

Hari 4
Check-out Grand Whiz Hotel Nusa Dua
Lunch di Wong Solo Kuta

Hari 5
Check-out Ini Vie Villa Legian
Shopping di Krisna Oleh-Oleh Khas Bali
Lunch di Wong Solo Kuta
Bye-bye Bali~

Itinerary ni N buat sendiri ikut apa yang kami minat dan nak pergi. Actually, kalau korang ambil supir, boleh follow je mana dia nak bawa. Tapi biasalah ktorang ni suka buat lain dari lain. Huhuh..Itinerary ni N wassap dekat supir beberapa hari sebelum kami berangkat ke Bali. Mintak dia komen ok ke tak ok. Sebab kita buat  ikut maps anggaran waktu dia kan, supir je yang tahu sempat ke tak nak achieve bende tu. Tu kelebihannya ambil supir ni, senang nak tanya nak discuss dia akan layan je walaupun kita tak bayar deposit satu sen pun masa tu. Bagus kan:)

Dinasihatkan korang tukar duit secukupnya di Malaysia. Kalau tak pun ada spare sikit duit Malaysia then tukar di Bali incase la tak cukup kan dah shopping makan bagai tu. Activekan kad  ATM siap-siap senang kalau urgent, dah boleh guna terus.

Flight tiket return KLIA-Bali-KLIA by malindo air RM800++ 2pax include meal and 20kg luggage dan pick seat. Beli 2bulan sebelum pergi so memang tak dapat la harga murahhh lagi.

Airport tax masa N survey baca review dekat blog lain ada yg cerita kata ada. So, kami dah standby la duit IDR 200,000 seorang rupanya dah takde dah since Feb2015 semua airline yang berlepas dari Indonesia perlu masukkan airport tax dalam harga tiket flight.

Make sure korang tak datang Bali time diorang tangah sambut hari Nyepi@Balinese Hindu New Year@Day of Silence. Sepi la korang kt Bali tu sebab masa hari ni semua aktiviti tutup memang tak boleh nak pergi mana.Tak silap setiap bulan Mac setiap tahun cuma tarikh je berbeza-beza.

Mm...ape lagi ek nak share. rasa macam dah habis..Kalau ada soklan boleh contact k.


BALI..mulanya takda dalam wishlist memang tak rasa nak pergi sebab tak suka tempat patung2 bagai ni tapi once sekali dah pergi, rasa nak pergi lagi sebab cantikkk dan best dan layanan memang bagus.Next time kalau ada rezeki boleh explore bahagian lain pulak Kintamani, Tegalalang, Ubud, Lovina banyakk lah lagi.. 


Till we meet again~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah