CHERITERA KAMI...

Feb 15, 2015

Thistle Port Dickson

Sejak menjejakkan kaki ke sini tahun 2011 dan dah mention pun dlm entry dulu kalau tak jadi gathering cik B tu memang klu ade rezeki lebih nak stay dkt sini.So, gathering tu memang tak jadi dan tak tahu la bilenye nak buat. Dulu memasing sibuk posting dan kahwin, sekarang memasing sibuk dengan anak2 pulak. Every year kot survey promo sini, setiap kali Matta Fair memang ambil pamplet die tapi tak pernah tergerak nak beli.

Dari Melaka haritu, terus kami singgah PD dan stay 1 nite di sini. Yea, selalu yg tak plan tu yg menjadi. Yea tak??Thanks to encik suami kerana melayan kerenah sang isteri ini. Ada 2 je rangkaian hotel thistle di Malaysia. 1 di Johor Bahru dan 1 di Port Dickson. Konsep dan tema die lebih kurang.Tapi kalau nak compare mana yg best, N vote Thistle Johor Bahru dari segi keselesaan bilik. Tapi kalau view cantik tepi laut memang PD la.

Book direct hotel thru phone guna gov. rate weekdays 1 nite include breakfast RM335(kalau tak silap) deluxe room seaview tapiiiiiiiii deposit die giler pny banyak RM300 ok. First time dalam sejarah stay hotel even hotel yang many star  pun takde deposit more than RM100 dan selalunye kalau gov rate jaranggg mintak deposit.

Kami cek in hari Isnin, normal rate around RM500++  so, jangan lupe guna gov. rate bagi yg ada tu yea.Jimatt!Kalau time Matta Fair tak silap promo harga dalam RM300++ cmtu.

Masuk bilik jumpa toilet dulu. No bathtub.Complete toiletries.

Super king bed N rasa katil ni. Memang besar boleh muat 3 4 beranak. 

Ada day bed boleh membaca dan santai, boleh buat ruang tidur juga kalau tak cukup katil tu.Kalau perasan, bilik dekat Thistle PD ni not carpeted, which bagi N look tak berapa nice tapi ada logiknye sebab hotel ni ada private beach. Kalau guest masuk bilik berpasir dan bilik carpeted satu hal pulak nnti tak selesa.Yea dak??

Complete tea/coffee making facility dgn mini fridge.

Ni yang buat teruja , masuk je bilik terus bukak sliding door.Balkoni ni xberapa bersih ada few taik burung.;(


Cantik kan view dia?Seaview + poolview. Luas mata memandang. Cik B cakap, die memang request nak high floor.So, kami dapat bilik tingkat paling atas, tingkat 6 bilik 648.

Actually, ada 2 type of room dekat Thistle PD ni. 1 seaview, 1 lagi garden view. Kalau garden tu harga murah sikit. Pemandangan menghijau la nampak pokok or padang golf die. Sebab kita sukakan laut confirm la nak seaview kan;)

Tukang tengok je orang tu mandi, geram jugak nak berendam tapi kene pakai swimming attire. Tak rela kite nak tunjuk lelemak.Kids pool boleh pakai pakain bebas.

Layan remang senja. SubhanaAllah...

Breakfast macam biase, walaupun hari weekdays tapi penuh juga sebab ade few agensi tengah training dekat sini. Class u, training/seminar dekat Thistle.

Lepas breaksfat, aktiviti wajib ialah mengeluarkan peluh manja dan ambil gambar.;)

Buai ni kalau tak pikir sakit bon*** duduk, memang nak lelama. Sekejap pun jadi la fefeeling princess. Sayang pantai dekat sini tak berapa cantik dan lautnye macam tak bersih airnye. Rasa dulu tahun 2011 datang tu macam ok lagi.Potong mood nak mandi laut.*sob3*

Kalau ingin pemandangan yg cantik, tempat rehat yang tenang dan tak jauh dari KL boleh la cuba menginap di sini.Servis tak mengecewakan, selesa semestinya dan ada macam-macam kemudahan untuk sekeluarga terutamanya kids.

Boleh tengok gambar lain dekat entry 2011 ni.



Feb 12, 2015

ABC tersedap

Tempat mengimbau kenangan ni. Dah lama nak cari, akhirnye ketemu juga. Secara kebetulan malam  dari Klebang nak balik ke hotel lalu Jalan Bunga Raya ni. Terus cakap dekat cik B..

Eh...dekat sini la kedai ABC tu. Jalan Bunga Raya. Tapi tak ingat yang mana sebab malam kedai banyak tutup. Nama kedai confirm-confirm la lupa.
Ok...esok lepas check out kita cari kate sang suami.

Nampak tak misi lepas check out terus kami ke Jalan Bunga Raya ni. Walaupun hari bekerja tapi sebab tengah lunch hour atau mungkin jalan tu sentiasa sibuk gamaknye memang susah la nak cari parking. Nasib baik la kereta jalan perlahan-lahan, so sempat la mata ni mencari kedai emas ( landmark pada kedai ABC tu). Tengok punya tengok, terus stop kereta tepi jalan atas line kuning.Hahahha.

Sebab dah jumpa kedai yang di cari. Redah je la parking situ depan kedai ABC tu boleh makan lelaju pastu kita cabut.Kereta lain lalu pandang slack je kt kereta comel kite. Mesti dalam hati sumpah seranah . Siapa la makhluk yang tak reti parking ni. Lantak! Janji misi mencari kedai ABC berjaya.

Ni la kedainya. Kedai cina lama. Walaupun tak ingat nama kedai tapi dekorasi kedai kerusi meja dia memang sebijik macam masa kecik-kecik N datang dulu. 

Menu ni pun dari dulu juga. Menu memang sebijik camni, harga je of course tak sama. 

Alhamdulillah..DIA bagi daya ingatan yang kuat untuk kenal dan ingat kenangan dan memori dekat kedai ABC ni. Apa kenangan tu?Kenangan N kecik-kecik pergi sini dengan arwah awo(nenek) dan arwah atok. Boleh dikatakan selalu jugak la. Awo ajak p kedai emas dekat deret situ. Ingat dulu tindik telinga pun kat kedai tu la. Lepas pergi kedai emas, singgah layan ABC dekat sini. Selang 2 3 buah kedai je.

Ni la rupa ABC tu. halusssss sangat ais kisar tu. Ada ke jumpa kt Kl ni??Sedapppp aih terliur tengok gambar ni pulak.Sambil makan sambil tengok kereta parking kot la polis datang saman. Macam tak tahu Melaka kan polis rerajin semua.Hhhehe..

cik B order cendol. Dia pun cakap sedap.

Ni sedap dari tekak kami la. rasa bagi N yg sama macam dulu-dulu. Nostalgia sungguh!Terus rasa bertambah rindu dekat arwah atok dengan awo.Al-Fatihah untuk mereka.

Total RM6.50. Masa bayar tu cakap la dengan tokey kedai kata pernah datang kecik-kecik dulu.Dia cakap memang sini ramai datang bawak itu family mak ayah masa dulu-dulu.Ini meja menu mana tukar.Nanti u datang lagi ha.

Mesti datang nyonya. Tak puas makan. balik rumah cerita dekat mak dgn kakak.Semua jeles.Dah teringat2 kesedapan ABC bunga raya.Hehehe.

Korangg..try la sini. Pergi Jalan Bunga Raya. Jalan tu one way. Deret kedai belah kanan jalan. Opposite Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

Feb 7, 2015

Dinner di Kedai Bas Klebang

Sejak Pantai Klebang dah ada tarikan baru Kedai Bas tu, dah 2 kali tak silap N pergi jengah tapi tak pernah lagi singgah lepak.Jadinye, cuti-cuti Melaka kali ni memang dah target nak dinner dekat Klebang.

Memang meriah. Sepanjang pantai tu berderet kedai bas ada pelbagai makanan dan minuman jual. Kami jalan sampai ke hujung tu tengok ada dataran dah siap air pancut, gelongsor belon kereta kuda tu eh macam-macam la.Padan la meriah.Bila dah banyak pilihan, mula la tak tahu nak makan ape.

Last-last kami pilih nak makan western. Tak nak makan berat2 sangat.

Kedai bas yang ni tak provide tempat makan kat dalam bas. Should be kene try la jugak nanti fefeeling makan dalam bas camne kan. Baru la kene konsep makan di kedai bas.Tak semua kedai bas situ yang provide konsep camtu.Kene cari.


Mango tu selalo mesti order dengan otak-otak berebut 2 orang makan sementara tunggu makanan sampai. Tadi kate tak lapar;p

Burger ayam special untuk suami terchenta. Pakej sekali dengan air Teh O Ais. menarik x?;)

Chicken chop saya punya. Sedap!Walaupun blackpaper tu jenis macam sos camu tak berkuah sangat tapi laju je makan. Salad tu ada buah2.Ok la.

Total RM20+.Tak ingat harga. Makan dengan angin laut bertiup.Nice place untuk santai di malam hari.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah